Σκοπιανό: Χωρίς συνταγματική βάση η πρόταση Καμμένου για 180 βουλευτές
Συνταγματικό τερτίπι από Καμμένο το ότι θα ζητήσει να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών με ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών-Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Χωρίς συνταγματική βάση είναι οι ισχυρισμοί τόσο των ΑΝΕΛ, όσο και του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι όταν έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών, οι μεν θα ζητήσουν να ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και ο δε, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντάει από την πλευρά του ότι θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μάλιστα δηλώνει αισιόδοξα ότι θα περάσει. Σύμφωνα ωστόσο με το άρθρο 28 του Συντάγματος δεν προκύπτει τέτοια δυνατότητα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι ΑΝΕΛ.
Απλά, ο Πάνος Καμμένος ρίχνει ένα ακόμη πυροτέχνημα στο τραπέζι της συζήτησης προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του για την παραχώρηση ονόματος, εθνότητας και γλώσσας στην γειτονική χώρα.
Η συμφωνία των Πρεσπών, με το ανωτέρω περιεχόμενο είναι μία διεθνής – διμερής συμφωνία η οποία για να ψηφιστεί θα πρέπει κατά το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, να κυρωθεί με νόμο, ο οποίος θα πρέπει να ψηφισθεί από την Βουλή.
Η ψήφιση νόμου που κυρώνει διεθνή συνθήκη ή συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και τρίτων κρατών χρειάζεται κατά το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των Βουλευτών μόνο όταν με αυτήν αναγνωρίζονται σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται.
Κατά συνέπεια η συμφωνία θα πρέπει να ψηφισθεί με την απαιτούμενη για τους κοινούς νόμους πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην ψηφοφορία Βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των Βουλευτών.
Βέβαια σε περίπτωση υποβολής ονομαστικής ψηφοφορίας πρακτικά απαιτείται η κυβερνητική πλειοψηφία, εκτός κι αν κάποιοι βουλευτές αποφασίσουν να απέχουν από την ψηφοφορία, οπότε η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων αυτομάτως μειώνεται.