Σε σύσκεψη στο Μαξίµου προτάθηκε η τακτική «κάν' το όπως ο Καραµανλής»
Οι εισηγήσεις και οι µυστικοσύµβουλοι
Στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίµου από το µεσηµέρι της ∆ευτέρας, που άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη νεκρών από τα πύρινα µέτωπα της Ανατολικής Αττικής, ξεκίνησαν και οι πρώτες κλειστές συσκέψεις του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειµένου να αποφασιστεί ο χειρισµός του γεγονότος, καθώς έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι θα λάµβανε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας.
Ο πρωθυπουργός µε τους αρµόδιους υπουργούς συνεδρίαζαν στον πρώτο όροφο για τα µέτρα αντιµετώπισης που θα έπρεπε να ληφθούν και την ίδια ώρα στο ισόγειο, σε µια µικρότερη αίθουσα, η οµάδα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, αναζητούσε τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης των πυρκαγιών, ούτως ώστε να βγει όσο γίνεται λιγότερο αλώβητη η κυβέρνηση - κάτι που, αν µη τι άλλο, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο όσο πολλαπλασιάζονταν οι νεκροί. Το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Τζανακόπουλου απαρτίζεται από νεαρά ως επί το πλείστον στελέχη, τα οποία γνωρίζουν καλά το αντικείµενο και, βέβαια, έχουν διαβάσει την «Ψυχολογία των µαζών» που έγραψε ο Charles Marie Gustave Le Bon στο Παρίσι το 1895. Στην οµάδα συµµετέχει, µεταξύ άλλων, και ο 37χρονος ειδικός σύµβουλος του Μεγάρου Μαξίµου, Ζαφείρης Καραµπάσης, ο οποίος έχει ειδικευτεί στις υπηρεσίες επικοινωνίας.
Επίσης, η έµπιστη συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Ζωή Χαλιδιά, η οποία έχει θητεύσει για περισσότερα από 20 χρόνια στον χώρο της διαφήµισης και της επικοινωνίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παρεµβαίνει σε αυτές τις συζητήσεις και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός.
Σε µία από αυτές τις πολύωρες συσκέψεις, σύµφωνα µε πληροφορίες του «S», ένας από τους συµµετέχοντες εισηγήθηκε να προταθεί στον πρωθυπουργό η άµεση διενέργεια εθνικών εκλογών, στα πρότυπα των όσων έπραξε ο πολιτικός τους αντίπαλος Κώστας Καραµανλής το 2007. Να θυµίσουµε ότι το καλοκαίρι του 2007 καιγόταν επί δύο και πλέον µήνες ολόκληρη η Πελοπόννησος, η Χαλκίδα και ένα σηµαντικό τµήµα της Στερεάς Ελλάδας! Οι πρώτες µεγάλες φωτιές είχαν ξεσπάσει τότε στις 28 Ιουνίου και κατασβήστηκαν ολοκληρωτικά στις 3 Σεπτεµβρίου, µε τους νεκρούς στην Πελοπόννησο να ξεπερνούν τους 60. O τότε πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές κάνοντας λόγο για ένα οργανωµένο σχέδιο εµπρησµών. Αυτό που πίστευαν πολλοί ήταν ότι σε µια τέτοια κατάσταση το κυβερνών κόµµα θα υποστεί πανωλεθρία.
Κι όµως, όχι απλώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά η Νέα ∆ηµοκρατία ήρθε πρώτο κόµµα µε ποσοστό 41,48% έναντι 38,1% του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Καραµανλής επανεξελέγη πρωθυπουργός. «Ο πολίτης εκείνη την ώρα αισθάνεται αδύναµος και κρίνει ότι θα πρέπει να εµπιστευτεί τον ηγέτη που κινεί τον κρατικό µηχανισµό», ανέφερε ένας εκ των συνεργατών του κ. Τσίπρα στη συγκεκριµένη σύσκεψη. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, σε µία προσπάθεια να θυµίσει την τακτική της κυβέρνησης Καραµανλή το 2007, το βράδυ της ∆ευτέρας επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για να δείξει ότι συντονίζει και ελέγχει ο ίδιος την επιχείρηση... κατάσβεσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όλη καταστροφή είναι έργο εµπρηστών.
Σύµφωνα µε την εισήγηση, η κατάλληλη χρονική στιγµή για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές είναι το επόµενο διάστηµα, καθώς µέχρι το στήσιµο των καλπών «θα έχει καταδειχθεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ µπόρεσε να περιθάλψει τους πυρόπληκτους και να ανακουφίσει µε µια σειρά µέτρων όσους υπέστησαν καταστροφές». Φαίνεται όµως ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο (λαό)...