Γιγαντώνεται η μόνιμη πληγή για τη χώρα, το μεταναστευτικό, με τον διασυρμό της χώρας να αποτελεί κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου, και να είναι τελικά το «καμπανάκι» του κινδύνου που ξύπνησε πανικόβλητη και την κυβέρνηση.

Η βλακώδης λογική με την οποία πρόθημα δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους χιλιάδες μετανάστες στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι «λιάζονται» ή ότι «εξαφανίζονται και πάνε κάπου» σύμφωνα με την τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποδείχθηκε όχι μόνο επιζήμια, για τη χώρα ή το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, αλλά και για τις χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές που στοιβάζονται στα κολαστήρια των κέντρων φιλοξενίας.

Η διαχειριστική ικανότητα και η επιχειρησιακή απόδοση της κυβέρνησης αποδείχθηκε περίτρανα ανύπαρκτη για άλλη μια φορά και σ’ αυτή την τραγωδία, γιατί η Μόρια αποτελεί χώρο και τόπο τραγωδίας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να βρει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να κλείσει τους κρουνούς της μεταναστευτικής ροής, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε τις κατάλληλες δομές υποδοχής και λειτουργίας τόσο των χώρων υποδομής αλλά και τις διαδικασίας αποσυμφόρησης των νησιών και γενικότερα της χώρας.  

Το μόνο που κατάφερε παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εκταμιευτεί προς τη χώρα μας είναι στο κολαστήριο της Μόριας να κατακρεουργείται η εικόνα της χώρας και μια κυβέρνηση να αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες που καταγγέλλει και ο διεθνής Τύπος.