Απάντηση του Νίκου Παπανδρέου στον Γιώργο: Διαφωνώ με τις Πρέσπες
Τι είπε ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού σε συνέντευξή του
Με δηλώσεις του στο newpost.gr, ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη Συμφωνία και όσα περιλαμβάνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».
Καθώς φαίνεται, το Σκοπιανό διχάζει ακόμα και την οικογένεια Παπανδρέου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τάσσεται σε συνέντευξή του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας προβληματισμό στο Κίνημα Αλλαγής.
Για την ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη τηρεί στάση αναμονής, αλλά ο προβληματισμός είναι εμφανής. Θα προτιμούσαν ο Γιώργος Παπανδρέου να είχε αποφύγει τη συνέντευξη, αλλά, εφόσον την έδωσε, περιμένουν το κείμενο που θα δημοσιευτεί (σ.σ. στην ΕΦΣΥΝ, το Σάββατο), καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι από προδημοσίευση στο ΑΠΕ, το οποίο επισημαίνει και την πολύ θετική τοποθέτηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οργάνωση στην οποία είναι πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός.
«Προφανώς εργαλειοποιούν τις τοποθετήσεις του, θα έπρεπε να το ξέρει ότι θα συμβεί αυτό» σημειώνουν απογοητευμένα κομματικά στελέχη. Επίσημα πάντως υπάρχει σιγή ασυρμάτου μέχρι να συνεκτιμηθεί το σύνολο των διατυπώσεων. Η προειδοποίηση Γεννηματά για κυρώσεις είναι ενεργή και απευθύνεται σε όσους στηρίξουν τη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν ως εξής:
O πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κλήθηκε να απαντήσει στην εξής ερώτηση: «Μέσα στον μήνα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα;»
Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων απαντά: «..Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει τη συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», κατέληγε η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Ιούνιο του 2018.