Μητσοτάκης στη Βουλή: Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές τριγύριζα
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοστάκης υπογράμμισε πως «η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι ακραίες αντιπαραθέσεις», ενώ κατήγγειλε πως «βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με αξιώματα», συμπληρώνοντας «ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν αποκαλούμε την κυβέρνησή του κουρελού, αλλά πως αλλιώς μπορεί να αποκαλέσει κανείς μια πραγματικότητα όπου υπάρχουν βουλευτές όπου στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλά έχουν εκχωρήσει εν λευκών την ψήφο τους στη κυβέρνηση Τσίπρα», συμπληρώνοντας σε μια αποστροφή του λόγου του:
«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
Καυστικός ήταν ο Πρόεδρος της ΝΔ για την διαδικασία της αναθεώρησης, και τις πρακτικές της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε «βιασμό» της διαδικασίας: «Σε καιρούς πολιτικής ομαλότητας η Αναθεωρήσεις είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση την επανέφερε μόνο όταν την εξυπηρέτησε πολιτικά.
Ο κ. Τσίπρας την έφερε 31 μήνες αφότου ξεκίνησε τη συζήτηση. Επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα από τα βάρη που φόρτωσε στην κοινωνία. Επιβεβαίωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Συνταγματική αλλαγή, την έφερε σε συνθήκες που πιθανώς να καταστεί ατελέσφορη», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε:
«Οι συνεδριάσεις ήταν λίγες. Οι προηγούμενες διαδικασίες είχαν κρατήσει πάνω από πέντε μήνες. Τώρα σε μόλις 18 συνεδριάσεις εξετάστηκαν πάνω από 80 άρθρα. Με άλλα λόγια οι βουλευτές καλούνται να συζητήσουν για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα έπρεπε να συνιστά ευκαιρία για θεσμική επανεκκίνηση της χώρας. Αλλά αυτός ο βιασμός της διαδικασία αποκαλύπτει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία σημαντική πολιτική οπισθοχώρηση, γιατί το πολιτικό σύστημα είχε καθιερώσει ότι οι Συνταγματικές Αναθεωρήσεις θα εκφεύγουν από την πολιτική αντιπαράθεση».
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προσπάθησε να επιβάλλει την επιπλέον θέση του πως ό,τι ψηφίσει η σημερινή Βουλή, «δεσμεύει» την επόμενη και αναθεωρητική, ώστε η δική του εκδοχή επί του επίμαχου ζητήματος να επιβληθεί από τώρα.
Αντιθέτως, η ΝΔ τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των εκλογών.