Ανυπολόγιστες διαστάσεις παίρνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η εξελισσόμενη έρευνα της OLAF σε βάρος του ευρωβουλευτή του κόμματος και επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Όπως είχε γίνει επισήμως γνωστό η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης αφορά απάτη και ανωμαλίες στις πληρωμές. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία μέσω του γραφείου τύπου είχε εξηγήσει πως «ερευνά κατηγορίες που αφορούν τον ευρωβουλευτή σε σχέση με την χρήση των προνομίων για βοηθητικό προσωπικό. Όσο η έρευνα συνεχίζεται δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα γνωστά».

Το θέμα στις Βρυξέλλες έχει πάρει διαστάσεις, με τελευταία εξέλιξη το δημοσίευμα του neweurope.eu σύμφωνα με το οποίο η αρμόδια υπηρεσία έχει στην κατοχή της έγγραφα με τη μορφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έγγραφα κίνησης λογαριασμών που αφορούν την υπόθεση. Όπως αναφέρει το neweurope.eu, τα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρίσκονται στην κατοχή του και ανταλλάσσονται μεταξύ των μελών του προσωπικού του γραφείου του Κεφαλογιάννη, αναδεικνύουν μόνο ένα από τα θέματα της υπόθεσης, «ζωγραφίζοντας» μια εικόνα των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών (APA) οι οποίοι – σύμφωνα με τον Κανονισμό πρέπει να εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά στην πραγματικότητα δεν κατοικούσαν στις Βρυξέλλες – παρουσιάζονται να υπογράφουν συμβάσεις ή ακόμη και να γνωρίζουν τον όροφο και τον αριθμό των γραφείων που υποτίθεται ότι εργάζονταν. 

«Καρφώματα»

Οι αποκαλύψεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «δεν γίνεται να παρέχεται στήριξη στον Κεφαλογιάννη, τη στιγμή που είχαμε κάνει σημαία μας την έρευνα της OLAF για τον Καμμένο». «Γαλάζια» στελέχη τονίζουν ότι το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη στιγμή που είναι επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας και στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν χωράει ούτε υποψία σκανδάλου για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την διαφαινόμενη ευρεία νίκη στις ευρωεκλογές.

Το παρασκήνιο

Πίσω από τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος. Όπως σχολιάζουν έμπειρα στελέχη, οι ανοιχτές θέσεις για την Ευρωβουλή από τη Νέα Δημοκρατία είναι μόλις μία ή δύο. Ο λόγος είναι ότι οι τέσσερις νυν ευρωβουλευτές, του Μανώλη Κεφαλογιάννη συμπεριλαμβανομένου, θεωρείται σίγουρο ότι θα εκλεγούν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είναι σίγουρο ότι θα εκλεγούν, οπότε οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν «μάχη» για μία με δύο θέσεις. Αν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η υποψηφιότητά του τεθεί εν αμφιβόλω, «αδειάζει» μία θέση.