Πόσο εφικτό είναι το δωρεάν ίντερνετ που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός;
Πληρώνουμε το ακριβότερο φόρο παγκοσμίως για το wi-fi
Η πρωθυπουργική υπόσχεση για δωρεάν wifi, ήταν η εξαγγελία που κέρδισε τις εντυπώσεις από την συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας, όπως φάνηκε και από τα καυστικά σχόλια που γέμισαν το διαδίκτυο.
Ο πρωθυπουργός δεν εξήγησε αναλυτικά για το πώς ακριβώς πρόκειται να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.
Πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει το euro2day, ανέφεραν χθες ότι στα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι να εκμεταλλευθεί τα δημοτικά δίκτυα που οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν ήδη εγκαταστήσει στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, xωρίς, φυσικά, ποτέ να τα έχουν εκμεταλλευθεί και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 600, ωστόσο σημαντικός αριθμός αυτών βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Επίσης, στον σχεδιασμό, φαίνεται να υπάρχει, η δημιουργία σημείων ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης σε κτίρια υψηλής επισκεψιμότητας από το κοινό όπως π.χ. πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σταθμοί μέσων μεταφοράς.
Εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη βήματα. Μόλις τον Οκτώβριο ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία δικτύου ασύρματης πρόσβασης σε επιλεγμένους σταθμούς του μετρό, όπου η πρόσβαση παρέχεται σε σταθμούς και αποβάθρες. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση της δωρεάν πρόσβασης wifi και σε άλλους σταθμούς.
Οι στόχοι της ψηφιακής αντζέντας 2020, η αύξηση διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, είναι θέματα που απασχολούν τον Πρωθυπουργό ο οποίος πρόσφατα είχε συναντήσεις με σημαντικά στελέχη από το χώρο των νέων τεχνολογιών, προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, πολύ πρόσφατα ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και συζήτησε με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google, με τον επικεφαλής της ZTE αλλά και τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ.
Ωστόσο, την ώρα που αναζητείται τρόπος για την παροχή δωρεάν wifi, οι Έλληνες χρήστες κινητής τηλεφωνίας καλούνται να πληρώσουν τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη και έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως.