Lockdown στη Γαλλία: Σεφ στο… σπίτι η λύση για τα κλειστά εστιατόρια
Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, δηλώνει σεφ που δέχεται παραγγελίες από ιδιώτες
Μια εναλλακτική λύση βρήκαν οι Παριζιάνοι που λαχταρούν να επιστρέψουν στα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown: ιδιωτικούς σεφ που παρασκευάζουν και σερβίρουν το φαγητό στα σπίτια τους.
Η Φατιχά Ελ-Καντάουι είναι μια σεφ, η οποία δέχεται παραγγελίες από ιδιώτες, πηγαίνει τα υλικά για την παρασκευή του φαγητού στα σπίτια τους και χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της κουζίνας τους για να ετοιμάσει και να τους σερβίρει πιάτα εφάμιλλα με εκείνα του εστιατορίου.
Πριν από την πανδημία ήταν πολυάσχολη. Αλλά σήμερα, όπως λέει, αναγκάζεται να απορρίπτει έως και 30 αιτήματα τον μήνα. «Υπάρχει μεγάλη, πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτή η ζήτηση υπάρχει γιατί οι άνθρωποι αυτοί συνήθιζαν να πηγαίνουν σε εστιατόρια μια, δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα», εξηγεί.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελ-Καντάουι είχε κράτηση από την 35χρονη Βαλερί Λακρουά για να ετοιμάσει ένα γεύμα για εκείνη και τη μητέρα της. Μαγειρεύοντας στην κουζίνα της Λακρουά η σεφ έφτιαξε ένα φουά γκρα για ορεκτικό και ακολούθησε ένα σεβίτσε με φαγκρί και έπειτα ένα πιάτο με γαρίδες και χτένια.
Προφανώς θέλουμε να βγούμε έξω, να δούμε τους φίλους μας και τις οικογένειές μας, να περάσουμε χρόνο μαζί τους, αλλά δεν μπορούμε. Αυτό αναπαριστά τις στιγμές που μοιραζόμαστε το φαγητό στο σπίτι», λέει η Λακρουά.
Oι ιδιοκτήτες εστιατορίων και οι σεφ σε όλο τον κόσμο έχουν επινοήσει δημιουργικούς τρόπους για να συνεχίσουν τη δουλειά τους στη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει καταρρακώσει τη βιομηχανία τους. Κάποιοι παρασκευάζουν υψηλής ποιότητας γεύματα για παράδοση κατ’ οίκον, ενώ άλλοι προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Γάλλοι περνούν περισσότερο χρόνο τρώγοντας ή πίνοντας σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επομένως το κλείσιμο της εστίασης τούς έπληξε ιδιαιτέρως βαριά.
Κάποιοι πελάτες έχουν αγνοήσει τους περιορισμούς για την πανδημία. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 110 ανθρώπους να δειπνούν σε ένα κλειστό εστιατόριο του Παρισιού νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Ένας γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πλάνα από ιδιωτικές βραδιές σε πολυτελείς αίθουσες που, όπως ανέφερε, ελήφθησαν από κρυφή κάμερα. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα.
Η Ελ-Καντάουι λέει ότι τηρεί όλους τους κανόνες και δεν δέχεται προσκλήσεις για περισσότερα από έξι άτομα ούτε εργάζεται μετά τις 7μμ που τίθεται σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι υπηρεσίες της ωστόσο δεν είναι προσιτές για όλους τους Παριζιάνους: ένα γεύμα για δύο κοστίζει 170 ευρώ.