Έτοιμη για την επιστροφή στη Σελήνη η NASA - Επόμενος στόχος, ο Άρης
Στα τέλη Αυγούστου η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση ελέγχου των συστημάτων
Η NASA είναι στην τελική ευθεία για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και θα κάνει το ακόμη μεγαλύτερο βήμα προς τον Άρη, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μπίλι Νέλσον.
«Πηγαίνουμε στην Άρη και επιστρέφουμε στη Σελήνη για να εργαστούμε, για να ζήσουμε και να επιβιώσουμε», είπε ο -εμφανώς ενθουσιασμένος- Νέλσον σε παρουσίαση την Τετάρτη.
Αντίθετα από τη δεκαετία του ‘60 όταν η NASA εργάστηκε μόνο με τους πόρους του αμερικανικού κράτους, αυτή τη φορά θα έχουμε σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών αλλά και φορέων από χώρες εκτός των ΗΠΑ, είπε ο Νέλσον.
Το σχέδιο «Άρτεμις» είναι το φιλόδοξο σχέδιο της αμερικανικής υπηρεσίας Διαστήματος για την επιστροφή στη Σελήνη, ένα κλείσιμο του ματιού στο σχέδιο «Απόλλων» που τη δεκαετία του ‘60 μετέφερε τους αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης. Ως γνωστόν, η Άρτεμις ήταν αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία.
Η αποστολή Artemis Ι θα είναι μη επανδρωμένη, αν και θα «επιβαίνουν» τρεις κούκλες-ομοιώματα αστροναυτών.
Η εκτόξευση θα γίνει το νωρίτερο στις 29 Αυγούστου από το κέντρο της NASA στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Άλλες δύο εναλλακτικές ημερομηνίες έχουν οριστεί, αν υπάρξουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής.
Το όχημα θα ταξιδέψει στη Σελήνη και θα μπει σε τροχιά για έξι εβδομάδες για να δοκιμαστούν τα συστήματα.
Το ειδικό όχημα, που έχει ονομαστεί «Ωρίων» και θα φιλοξενήσει στο μέλλον και αστροναύτες, θα επιστρέψει, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, στη Γη και θα προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Όλα θα πρέπει να δουλεύουν τέλεια, θα πετάμε βαθιά στο Διάστημα, σε περιβάλλον ραδιενεργής ακτινοβολίας», είπε ο επικεφαλής της αποστολής Μάικ Σαράφιν.
Η αποστολή Artemis II θα μεταφέρει μελλοντικά δύο αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και, αν όλα πάνε καλά, η αποστολή Artemis III θα προσεδαφιστεί με την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο στην επιφάνεια της Σελήνης. Επόμενος στόχος, μάλλον την επόμενη ή και τη μεθεπόμενη δεκαετία, ένα ταξίδι στον Άρη που θα κρατήσει πολλούς μήνες.