Ένα πλάσμα με «μακριά» άκρα και «αγκάθια που μοιάζουν με στιλέτο» να κοιμάται σε έναν θάμνο ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων που ερευνούσε την άγρια ζωή στα βουνά του νότιου Βιετνάμ το διάστημα 2022 - 2023

Η ομάδα των επιστημόνων βρήκε άγνωστες σάυρες, ανέφερε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Taxonomy.

Διαβάστε ακόμη: Σοκ: Βρέθηκε νέο είδος εξαφανισμένου ερπετού 50 εκατ. ετών - Έλληνας το ονόμασε "Τεραστιοδοντόσαυρο"

Οι επιστήμονες, ενθουσιασμένοι, έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά στα «ξεχωριστά» ερπετά και γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι είχαν ανακαλύψει ένα νέο είδος: Acanthosaura cuongi, ή σαύρα του κερασφόρου δέντρου του Cuong.

Οι κερασφόρες σαύρες δέντρων του Cuong θεωρούνται «μέτριου μεγέθους», φτάνοντας πάνω από 8 ίντσες σε μήκος, ανέφερε η μελέτη. Έχουν «ελαφρώς στιβαρά» σώματα με «σχετικά μακριά» άκρα.

Τα "τριγωνικά" κεφάλια τους έχουν κιτρινωπά μάτια και "μπλε γκρι" γλώσσα. Μια σειρά από "αγκάθια που μοιάζουν με στιλέτο" τρέχει κάτω από τις πλάτες τους.

acanthosaura_cuongi_close_up



Το νέο είδος ποικίλλει σε χρώμα, που κυμαίνεται από πράσινο έως «πορτοκαλί-κίτρινο» και καφέ έως «μωβ γκρι», αλλά συνήθως έχει καφέ κηλίδες και ένα «μαύρο μάτι», δήλωσαν οι ερευνητές και δείχνουν φωτογραφίες. Συνολικά, οι σαύρες φαίνεται να αναμειγνύονται με το περιβάλλον τους.

Οι κερασφόρες σαύρες του Cuong ζουν σε δάση στη βάση μιας οροσειράς, ανέφερε η μελέτη. Βρέθηκαν τη νύχτα «προσκολλημένοι και κοιμισμένοι σε θάμνους, λεπτούς κορμούς μικρών δέντρων, κάτω από πυκνό θόλο δάσους».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ονόμασαν το νέο είδος από τον Cuong The Pham, έναν Βιετναμέζο ερευνητή που επικεντρώθηκε στα αμφίβια και τα ερπετά, «σε αναγνώριση της υποστήριξής του» για το έργο τους και «τη μεγάλη συμβολή του στην ερπετολογική έρευνα στο Βιετνάμ».

acanthosaura_cuongi_1


Μέχρι στιγμής, οι κερασφόρες σαύρες δέντρων του Cuong έχουν βρεθεί σε δύο τοποθεσίες στις γειτονικές περιοχές της επαρχίας Khanh Hoa και της επαρχίας Phu Yen κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της χώρας, ανέφερε η μελέτη. Οι ερευνητές δεν παρείχαν τις ακριβείς τοποθεσίες «για να αποφευχθεί η κακοποίηση».

Το νέο είδος αναγνωρίστηκε από το σχήμα και το μέγεθος του σώματός του, τον χρωματισμό, τις σπονδυλικές στήλες, τη διάταξη της κλίμακας και άλλα λεπτά φυσικά χαρακτηριστικά, ανέφερε η μελέτη. Η ανάλυση DNA διαπίστωσε ότι το νέο είδος είχε τουλάχιστον 11% γενετική απόκλιση από άλλα συγγενικά είδη.