Η Πρωταπριλιά είναι παγκοσμίως γνωστή ως η ημέρα των ψεμάτων και των φαρσών, με πολλές από αυτές να μένουν στην ιστορία. Ανάμεσα στις πιο διάσημες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών ξεχωρίζει αυτή του BBC το 1957, που έπεισε χιλιάδες Βρετανούς ότι τα μακαρόνια καλλιεργούνται σε δέντρα στην Ιταλία.

Η ιστορική φάρσα του BBC με τα μακαρόνια

Στις 1 Απριλίου του 1957, ο δημοσιογράφος του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε στην εκπομπή "Panorama" ένα τρίλεπτο βίντεο που έμελλε να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες πρωταπριλιάτικες φάρσες στην ιστορία της τηλεόρασης.

Το ρεπορτάζ έδειχνε μια οικογένεια αγροτών στη νότια Ιταλία να συγκομίζει μακαρόνια από δέντρα, παρουσιάζοντας με σοβαρό ύφος την υποτιθέμενη "συγκομιδή σπαγγέτι".

Το βίντεο ήταν τόσο πειστικό που παρουσίαζε τους Ιταλούς αγρότες να μαζεύουν προσεκτικά τα μακαρόνια από τα κλαδιά και να τα απλώνουν στον ήλιο για να στεγνώσουν. Ο Ντίμπλεμπι, με την αξιοπιστία που διέθετε ως δημοσιογράφος, εξηγούσε στους τηλεθεατές ότι χάρη στον ήπιο χειμώνα και την εξάλειψη του "σπαγγετο-σκώληκα", η συγκομιδή εκείνης της χρονιάς ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη.

Η αντίδραση του κοινού στην πρωταπριλιάτικη φάρσα

Η επιτυχία της φάρσας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για πολλές ημέρες μετά την προβολή του ρεπορτάζ, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα τηλεθεατών που ζητούσαν συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρόνια. Πολλοί Βρετανοί, που εκείνη την εποχή δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ιταλική κουζίνα και την προέλευση των ζυμαρικών, πίστεψαν πραγματικά ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν σε δέντρα.

Το BBC, διατηρώντας το πνεύμα της Πρωταπριλιάς, απαντούσε στους ενθουσιώδεις υποψήφιους καλλιεργητές μακαρονιών: "Τοποθετήστε ένα κλωνάρι σπαγγέτι σε κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και ελπίστε για το καλύτερο".

Γιατί η φάρσα με τα μακαρόνια έγινε τόσο διάσημη

Η συγκεκριμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα του BBC θεωρείται σήμερα μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία των μέσων ενημέρωσης για διάφορους λόγους:

  • Εκμεταλλεύτηκε την περιορισμένη γνώση των Βρετανών για την ιταλική κουζίνα τη δεκαετία του '50
  • Παρουσιάστηκε από έναν αξιόπιστο δημοσιογράφο σε μια σοβαρή ειδησεογραφική εκπομπή
  • Είχε εξαιρετική παραγωγή με πειστικές εικόνες και σοβαρή αφήγηση
  • Εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη του κοινού στο BBC ως αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης
  • Ήταν αρκετά πιστευτή ώστε να παραπλανήσει, αλλά και αρκετά αστεία για να διασκεδάσει

Η φάρσα με τα μακαρόνια του BBC αποτελεί μέχρι σήμερα παράδειγμα για το πώς τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να διασκεδάσουν το κοινό τους την Πρωταπριλιά, διατηρώντας παράλληλα την αξιοπρέπεια και το χιούμορ τους.

Κάθε χρόνο, την 1η Απριλίου, πολλά μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως προσπαθούν να δημιουργήσουν πρωταπριλιάτικα ψέματα που θα μείνουν στην ιστορία, όπως έκανε το BBC με τα μακαρόνια το 1957.