Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια µόλις δύο 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες για την Ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση, µε το ενδεχόµενο της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές να γίνεται πολύ πιθανό είτε από το κλείσιµο της ψαλίδας µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.∆., είτε από την εκτόξευση της διαφοράς ανάµεσα στα δύο κόµµατα.

Οι πρώτοι που καλλιεργούν τις τελευταίες ηµέρες το κλίµα εκλογολογίας είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στις επίµονες ερωτήσεις των δηµοσιογράφων αν θα πάµε σε εκλογές τις επόµενες εβδοµάδες απαντούν σχεδόν µονότονα «ε, δεν είναι λογικό;». Και, µάλιστα, στο τραπέζι αναδεικνύουν τις ηµεροµηνίες 23 ή 30 Ιουνίου. Τουτέστιν, οι εκλογές πιθανόν θα προκηρυχθούν αµέσως µετά τις δύο διαδοχικές αναµετρήσεις στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου.

Ας δούµε, όµως, αναλυτικά τα ενδεχόµενα που βρίσκονται αυτή την ώρα στο τραπέζι του πρωθυπουργού. Εδώ και µήνες ο κ. Τσίπρας δηλώνει κατηγορηµατικά και σε κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν στο όριο της συνταγµατικής θητείας, στις 13 ή στις 20 Οκτωβρίου. Ο ίδιος και το επιτελείο του λένε µάλιστα µε έµφαση πως η κυβέρνηση δεν παίζει παιχνίδια µε την ηµεροµηνία των εκλογών, δεν έχει καµία διάθεση να αιφνιδιάσει και πως θα ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος.

Πέραν αυτών, εκτιµούν ότι οι προσεχείς µήνες θα βοηθήσουν ώστε να αποδώσουν τα µέτρα ανακούφισης και οι κοινωνικές παροχές, όπως επίσης ποντάρουν και στο θετικό κλίµα για πολλούς επαγγελµατίες που παραδοσιακά δηµιουργείται το καλοκαίρι λόγω της µεγάλης προσέλκυσης τουριστών. Ως εκ τούτου, ο βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου ήταν και παραµένει «οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους».

Τις τελευταίες ηµέρες, ωστόσο, βλέπουµε παλινωδίες στην πρωθυπουργική ρητορική, οι οποίες ξεκίνησαν µε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα ψήφου εµπιστοσύνης και κατέληξαν στη λογική ότι αποτελούν µια δηµοσκόπηση της στιγµής και ότι οι πραγµατικές εκλογές είναι οι εθνικές.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Η συζήτηση, συνεπώς, έχει ανάψει για τα καλά επειδή υπάρχουν αντικρουόµενες εκτιµήσεις για το αποτέλεσµα της Κυριακής, µε τις διαρροές να µιλούν για εκλογικό αιφνιδιασµό σε δύο περιπτώσεις. Για παράδειγµα, αν η διαφορά είναι κάτω από τις πέντε µονάδες. Σε αυτό το ενδεχόµενο πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει το momentum υπέρ του, ότι θα είναι «ζεστός» να συνεχίσει για έναν ακόµα µήνα σε εκλογικούς ρυθµούς και ότι θα δηµιουργηθεί η αίσθηση στο στελεχικό δυναµικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το παιχνίδι γυρνάει». Στο σκεπτικό αυτό προσµετρούν και δύο ακόµα παράµετροι: Πρώτον, ότι µε αυτή τη διαφορά εικάζουν ότι θα προκύψει γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.∆. Επιπροσθέτως, εκτιµάται ότι θα υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαφορά θα είναι ακόµα πιο µικρή, αφού θα προσθέτουν και τα αντίστοιχα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων, µε τους οποίους µπορεί στις ευρωεκλογές να κατεβαίνουν ξεχωριστά αλλά στις εθνικές εκλογές οι Πράσινοι συνεργάζονται µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πιθανό στην περίπτωση που η διαφορά είναι µικρή, τότε είναι εξίσου πιθανό να συµβεί κάτι τέτοιο και στην περίπτωση που η διαφορά µε τη Ν.∆. προσεγγίσει τις οκτώ µονάδες και πάνω. Οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι σε αυτό το ενδεχόµενο «δεν θα µπορούµε να σταθούµε ούτε µια µέρα», συµπληρώνοντας ότι θα είναι πολύ λογικό ο κ. Τσίπρας για λόγους δηµοκρατικής ευαισθησίας να προκηρύξει εκλογές. Ανησυχούν, µάλιστα, ότι σε µια τέτοια περίπτωση θα δηµιουργηθούν διαλυτικά φαινόµενα στην κυβέρνηση και στη λειτουργία του κρατικού µηχανισµού, τα οποία µπορεί να αποδειχτούν µοιραία, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος των πυρκαγιών, πολύ περισσότερο µετά τα όσα έγιναν στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι. Κοινώς, λένε ότι επ’ ουδενί δεν µπορούν να «σηκώσουν» άλλη µία τραγωδία...

Έχει παίξει, επίσης, σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση της γενικότερης εκλογικής ατµόσφαιρας και η υπενθύµιση από την αξιωµατική αντιπολίτευση της στάσης που είχε κρατήσει ο κ. Τσίπρας στις ευρωεκλογές του 2014. Επικρατώντας της Ν.∆. µε 3,8%, επισκέφθηκε την επόµενη ηµέρα τον τότε Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και ζήτησε εκλογές. Μεταξύ άλλων, δήλωνε ο κ. Τσίπρας στις 26 Μαΐου 2014, εξερχόµενος του Προεδρικού Μεγάρου: «Εάν χθες είχαµε εθνικές εκλογές, τα δύο αυτά κόµµατα (σ.σ.: η Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ, που τότε συγκυβερνούσαν) θα είχαν αθροιστικά και µε βάση τον εκλογικό νόµο που ισχύει 94 βουλευτές, από 162 που έχουν σήµερα στη Βουλή. Αυτό συνιστά µια πολύ µεγάλη δυσαρµονία ανάµεσα στη βούληση του λαϊκού σώµατος και στους συσχετισµούς που υπάρχουν στη σηµερινή Βουλή. Κι όταν καταγράφεται µια τόσο έντονη δυσαρµονία, είναι προφανές ότι κανείς δεν νοµιµοποιείται και ιδίως αυτή η Βουλή δεν νοµιµοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιµες αποφάσεις που θα δεσµεύσουν τον λαό και τη χώρα για τα επόµενα χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση, δεν νοµιµοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόµενο Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. (...) Κατέθεσα, λοιπόν, στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας την άποψή µας, ότι πρέπει µε συντεταγµένο και οµαλό τρόπο, το συντοµότερο δυνατόν, να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειµένου να αποκατασταθεί η δηµοκρατική οµαλότητα στον τόπο».

Συσκέψεις στο Μαξίμου για τη... δεύτερη θέση

ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ και δηµοσιογραφικά γραφεία φτάνουν συνεχώς πληροφορίες για εκλογές µέσα στον Ιούνιο, παρότι υψηλόβαθµες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επιµένουν για κάλπες τον Οκτώβριο. Και αυτό γιατί, εκτός από τα δύο προαναφερθέντα σενάρια, υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, που είναι αυτό της διαχειρίσιµης ήττας.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι αν η διαφορά είναι µεταξύ πέντε και έξι µονάδων, µέσα στους επόµενους µήνες θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν το χαµένο έδαφος, θεωρώντας ότι ο χρόνος µπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιµάται ότι σε αυτή την περίπτωση θα επισηµάνουν πως τον Απρίλιο ήταν σε διψήφια ποσοστά και ότι µε την προσωπική καµπάνια που έκανε ο πρωθυπουργός κατέφερε µέσα σε λιγότερο από έναν µήνα να τη µειώσει. Που σηµαίνει -όπως ελπίζουν- ότι έχοντας µπροστά του τέσσερις µήνες ακόµα, θα είναι εφικτό οι εκλογές του Οκτωβρίου να µετατραπούν σε ντέρµπι, κάτι βέβαια που η σύγχρονη πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο, ύστερα από µία ήττα σε ευρωεκλογές. ∆εν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι επιτελείς του Μαξίµου έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν ότι τις επόµενες εβδοµάδες θα δοθούν και άλλες παροχές και ελαφρύνσεις. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται να ψηφίσουν την κατάργηση του µέτρου για την περαιτέρω µείωση του αφορολόγητου, να ανακοινώσουν ότι έρχεται και 14η σύνταξη, καθώς και άλλες στοχευµένες κινήσεις µέσω τροπολογιών που θα ευνοούν συγκεκριµένες κοινωνικές οµάδες. Επιπλέον, εκτιµάται από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις εθνικές εκλογές θα περιορίσουν δραστικά τις διαρροές προς τα κόµµατα που βρίσκονται αριστερά τους -συγκεκριµένα, προς τη Λαϊκή Ενότητα, την Πλεύση Ελευθερίας και το κόµµα του κ. Βαρουφάκη-, τα οποία στις ευρωεκλογές σωρευτικά ενδεχοµένως να φθάσουν το 5%.

Φυσικά, όλα τα σενάρια είναι αυτή την ώρα πάνω στο τραπέζι του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίµου, όπως, βεβαίως, αντίστοιχα και στην Πειραιώς, αλλά και στα υπόλοιπα κοµµατικά επιτελεία περιµένουν µε µεγάλη ένταση την έκβαση της αναµέτρησης την Κυριακή. Το βάρος πέφτει πρώτιστα στις ευρωεκλογές, ωστόσο σηµαντικά συµπεράσµατα θα βγουν τόσο από τις περιφέρειες όσο και από τους δήµους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Εν προκειµένω, ισχύει το «Κυριακή κοντή γιορτή»!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΚΑ που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή (24/5/19)