Η εξαΰλωση των «μικρών»: Κατάρρευση για ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων
Αποδεκατίστηκαν, αποδοκιμάστηκαν και τώρα κρυμμένοι στην σκιά του προβολέα και στο παρασκήνιο σκέφτονται ακόμη και την απόσυρση από την πολιτική σκηνή.
Ο λόγος για τα τρία μικρά κόμματα ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων που ως διάττοντες αστέρες έκαναν την εμφάνισή τους στην πολιτική σκηνή, είτε από σπόντα, είτε από τύχη, είτε από ατυχία (για τα άλλα κόμματα). Η πορεία τους για πολλούς ήταν προδιαγεγραμμένη. Θα «έκοβαν» την φόρα άλλων μεγαλύτερων κομμάτων και η χρησιμότητά τους θα ήταν άμεσα εξαρτημένη από την αναδιαμόρφωση των πολιτικών δυνάμεων που θα χρειάζονταν κάθε φορά το Κοινοβούλιο για να ενισχυθούν ή όχι τα μεγαλύτερα κόμματα. Όσο πιο μεγάλη η χρησιμότητα των «μικρών» τόσο μεγαλύτερο και το στραπάτσο που δέχτηκαν στις κρίσιμες εκλογές της 26ης Μαΐου.
Ο αφανισμός των ΑΝΕΛ, του πρώην συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς κι όχι μόνο για τους δημοσκόπους ήταν απλά η επιβεβαίωση για την άποψη που επικρατούσε για το μέλλον του συγκεκριμένου κόμματος. Ο Πάνος Καμμένος τελικά, επέλεξε να αυτοκτονήσει στις Πρέσπες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΟΤΑΜΙ… «στέρεψε», μαζί με τον πληθωρικό, Γιώργο Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων.
Το οριστικό χτύπημα ωστόσο για ΑΝΕΛ, αλλά και Ποτάμι, ήρθε όταν η συμφωνία των Πρεσπών πήρε το δρόμο για τη Βουλή. Λόγω της στάσης που κράτησαν Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης… οδήγησαν τις ΚΟ σε διάλυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάρει βουλευτές και από τα δύο κόμματα για να συμπληρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ήταν οριακή με αποτέλεσμα Καμμένος και Θεοδωράκης να χάσουν τα προνόμιά τους, αφού δεν είχαν πια Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Ο Πάνος Καμμένος είδε τους Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά, Κόκκαλη, Δ. Καμμένο, Ζουράρι και Κουίκ, να αποχωρούν, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης τους Δανέλλη, Αμυρά, Ψαριανό να τον εγκαταλείπουν. Άλλοι τράβηξαν προς ΝΔ, άλλοι ευελπιστούσαν να γίνουν οι ίδιοι αρχηγοί κόμματος και κάποιοι εξαργύρωσαν την ψήφο τους στις Πρέσπες, όπως κατήγγειλε και ο Πάνος Καμμένος με μια θέση στην κυβέρνηση.
Το απογοητευτικό αποτέλεσμα του 0,8% για τους ΑΝΕΛ, τράβηξε οριστικά το οξυγόνο της πολιτικής για τον Πάνο Καμμένο. Η ανεξάντλητη ωστόσο αυταρέσκεια και εξουσιομανία του Πάνου Καμμένου δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες να συζητήσει το ενδεχόμενο της συνεννόησης με άλλα μικρά κόμματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλές επιλογές, να σκεφτεί κανείς ότι πιο κοντά του έχει το… ανύπαρκτο επίσης κόμμα της Κατερίνας Παπακώστα.
Παρελθόν για την Βουλή φαίνεται να είναι και το Ποτάμι, που τον Οκτώβρη του 2015 έκανε δυναμική εμφάνιση με 11 έδρες.
ΑΝΕΛ και Ποτάμι σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο να μην κατέβουν στις εθνικές εκλογές. Είναι ίσως και δύσκολο να βρουν πια υποψηφίους, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στις Ευρωεκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα ο Καμμένος αναζητούσε υποψηφίους μέσω… αγγελίας.
Σε ό,τι αφορά δε την Ένωση Κεντρώων, δεν υπάρχει συζήτηση για απόσυρση από την εκλογική μάχη και επιχειρείται από την πλευρά της ηγεσίας να δοθεί ένα μήνυμα αντεπίθεση.