Δέκα νομοσχέδια έχει έτοιμα σε μεγάλο βαθμό η Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε, αφού εκλεγεί στην κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου. να ξεκινήσει χωρίς καμία χρονοτριβή την παραγωγή νομοθετικού έργου και τις μεγάλες αλλαγές που θέλει να φέρει στη χώρα.

Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η γρήγορη και αποφασιστική νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών θα απελευθερώσει δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, θα στείλει ένα σήμα τόσο στις αγορές όσο και στους επενδυτές ότι μια θετική αλλαγή ξεκινά στην Ελλάδα και θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη.

Τα νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας έχουν διαμορφωθεί με τον προσωπικό συντονισμό και την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολλές φορές έχει ασχοληθεί εξαντλητικά ακόμα και με λεπτομέρειες και ειδικές διατάξεις των νομοσχεδίων. Η διαμόρφωσή τους σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, με τη συμμετοχή του επιτελείου και των στενών συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. Στην εκπόνηση του νομοθετικού αυτού έργου κομβικό ρόλο διαδραματίζει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο γραμματέας Προγράμματος, Γιώργος Στεργίου, ενώ σε κάθε νομοσχέδιο συμμετέχει ενεργά ο αντίστοιχος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη με εξειδικευμένη γνώση σε κάθε αντικείμενο.

Τον τελευταίο λόγο σε κάθε περίπτωση -πριν πάρει την τελική «σφραγίδα» του κ. Μητσοτάκη- έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο έμπειρος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ., που «χτενίζει» νομικά όλα τα νομοσχέδια. Στόχος είναι και τα δέκα αυτά νομοσχέδια να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα δέκα νομοσχέδια, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, είναι τα ακόλουθα και με αυτούς τους βασικούς άξονες:

Οργάνωση κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο (ενδέχεται να είναι Προεδρικό Διάταγμα) αφορά στο γραφείο πρωθυπουργού, τη δομή που θα υποστηρίζει το έργο του και την οργάνωση της κυβέρνησης, το λεγόμενο δηλαδή επιτελικό κράτος. Οι αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει στο κράτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινούν από ψηλά, με ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα και ένα πιο διευρυμένο και ισχυρό γραφείο υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αυτή τη νέα δομή (στο πρότυπο της γερμανικής καγκελαρίας) και την κατάργηση των θέσεων των αναπληρωτών υπουργών, όπως και του νεοσύστατου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θεσμού των διοικητικών και τομεακών γραμματέων. Θα προβλέπει επίσης και τη μείωση του αριθμού των γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία κατά περίπου 30%, ώστε να γίνει πράξη η μικρότερη και πιο ευέλικτη κεντρική δημόσια διοίκηση, ενώ θα εισάγει αυστηρότερο πλαίσιο λογοδοσίας των υπουργών.
Αλλαγές θα γίνουν και στα υπουργεία, με πιο εμβληματική τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (στο πρότυπο του αμερικανικού Department of Homeland Security). Με το νομοσχέδιο θα θεσπιστεί, επίσης, για πρώτη φορά Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας.

Φορολογικό

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει κάνει λόγο για μια «δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία δεκαετία». Φιλοδοξία του κ. Μητσοτάκη είναι να είναι αυτό το πρώτο και το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η κυβέρνησή του.

Θα περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια:

Ο φόρος που θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι κατά 20% μειωμένος το 2020 και κατά 10% επιπλέον το 2021. Επίσης, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, ώστε ο συντελεστής από το 28% που είναι το 2019 να φτάσει στο 20% το 2021, και μείωση σε 5% από 10% του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα μερίσματα.

Ετσι, σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί στο 24%. Θα προβλέπει επίσης μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

Προσέλκυση επενδύσεων

Το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων με συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός ευέλικτου και απλούστερου αδειοδοτικού πλαισίου.

Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει μελετήσει προσεκτικά τα ζητήματα που αποθαρρύνουν ή καθυστερούν τις επενδύσεις σε θέματα, π.χ., περιβάλλοντος ή χωροταξίας και έχει προτείνει παρεμβάσεις για τη μείωση του χρόνου από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση επένδυσης, που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Υψηλού συμβολισμού στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που θα δίνει στην Αστυνομία το δικαίωμα ελεύθερης επέμβασης στα πανεπιστήμια όταν διαπράττονται αδικήματα εντός αυτών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα διαμορφωθεί πλαίσιο που θα επιτρέπει στα ιδρύματα να προσελκύουν πόρους από ιδιωτικές πηγές και να τους διαχειρίζονται με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, με τήρηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας. Τα πανεπιστήμια αποκτούν την αρμοδιότητα να καθορίζουν τα ίδια τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής.

Δίνεται τέλος στον «θεσμό» των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», καθώς καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών στα ν+2 έτη, εκτός εξαιρέσεων που θα αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα του εκάστοτε ιδρύματος.

Εκλογικός Νόμος

Υψηλού συμβολισμού στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει οι Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, υπό δύο μόνο προϋποθέσεις: Α) να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους και Β) να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού εντάσσονται κανονικά στα γενικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.

Ως προς το επίμαχο σημείο του εκλογικού νόμου, που δεν είναι άλλο από το εκλογικό σύστημα, η Ν.Δ. έχει σχεδιάσει ένα σύστημα που προβλέπει αναλογικότερη εκπροσώπηση σε σχέση με το σημερινό, αλλά οδηγεί στη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων, όπως υπογραμμίζει στα «Π» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο, στόχος της Ν.Δ. είναι η επίτευξη στη Βουλή της απαιτούμενης αυξημένης πλειοψηφίας των 200 βουλευτών για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος, ώστε να μη γίνουν οι επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Αξιολογηση και αλλαγές

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν πρόκειται να διαταράξει τώρα τον προγραμματισμό των μαθητών που είναι στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες, «να κατεβάσουμε αρμοδιότητες από το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία», όπως τονίζει στα «Π» στέλεχος της Ν.Δ. με γνώση του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Καθιερώνεται Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου.

Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Επίσης, καθιερώνονται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Καθιερώνεται η δυνατότητα «άσκησης» σε επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία και να επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους με μεγαλύτερη σιγουριά. Ολοι οι μαθητές αποκτούν πιστοποιητικό βασικών γνώσεων Πληροφορικής μέχρι την Α’ Λυκείου, ενώ μέσα στα σχολεία θα προσφέρεται εκμάθηση ξένων γλωσσών και θα διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

Ερευνα και καινοτομία

Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Το νομοσχέδιο δεν αφορά, ωστόσο, μόνο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, με ρυθμίσεις για να ενισχυθεί, να υποστηριχθεί και να αξιοποιηθεί το έργο τους και να τονωθεί η εξωστρέφειά τους.

Υγεία

Με στόχο την ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το νομοσχέδιο προβλέπει επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

Αλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ., ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λπ.), η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής, η ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση), όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα, και η θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας. Το νομοσχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει επίσης τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

Δικαιοσύνη

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς και για την αξιολόγηση των δικαστών, για παράδειγμα με συγκρίσιμα στοιχεία ανάμεσα σε ομοειδείς δικαστικές μονάδες, από τα οποία θα προκύπτει ποια κινείται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Βασική αιχμή του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, με ρυθμίσεις όπως η ενίσχυση του συστήματος εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.

Επαγγελματική εκπαίδευση

Αλλάζει ριζικά η επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε, όπως έχει τονίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή προοπτικής και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι ένα από αυτά που δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή και αναμένεται να έρθει μετά το φθινόπωρο, αφορά όλο το κομμάτι της επαγγελματικής εκπαίδευσης -τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ κ.λπ.- και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση και στην απόκτηση δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019