Συρίγος: Οι Τούρκοι φοβούνται ότι θα χάσουν την ηγεμονική θέση στην Κύπρο
Τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κλήθηκε να σχολιάσει ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στην Πάντειο, Άγγελος Συρίγος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με τίτλο: «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την άποψη ότι οι Τούρκοι φοβούνται πως θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία και την ηγεμονική θέση στο κυπριακό καθώς, όπως σημείωσε, μέσω της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, θα αλλάξουν οι δυσμενείς όροι επίλυσης του προβλήματος για την κυπριακή πλευρά. Ο κ. Συρίγος διευκρίνισε ότι, μέχρι την ανακάλυψή τους, η επίλυση του Κυπριακού ενδιέφερε μόνο Κύπρο και Ελλάδα για να συμπληρώσει ότι «η επίλυσή του είναι δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται χρόνο, τύχη και επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς».
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αποφάσεις του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Συρίγος τόνισε πως «ο Ερντογάν κατάφερε να διώξει από κοντά του την Αίγυπτο, το Ισραήλ και κοντεύει να διώξει και τις ΗΠΑ» ενώ συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία σέρνεται πλέον πίσω από την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η τελευταία έχει έρθει σε επαφή με ξένες εταιρείες». Μάλιστα, επισήμανε πως οι Τούρκοι αποφεύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή σε περιοχές που υπάρχουν συμφέροντα ξένων εταιρειών ενώ, για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, πρόκρινε «τη δημιουργία εργοστασίου LNG και τη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με οικονομικό τρόπο».
Ο έμπειρος ακαδημαϊκός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αξιοποιήσει προς όφελός της περιόδους έντονης πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα. «Οι χάρτες των τουρκικών διεκδικήσεων που δημοσιεύτηκαν το 2012, προέκυψαν μόλις δέκα ημέρες πριν τις εθνικές μας εκλογές» σημείωσε για να επισημάνει πως «από τις 23 Ιουνίου μέχρι την ημέρα σχηματισμού κυβέρνησης, οι Τούρκοι θα έχουν να παίζουν».
Παράλληλα, ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas και τ. μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Ντίνος Νικολάου, τόνισε ότι η Τουρκία εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία (55%), το Ιράν (20%) καθώς και το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία (21%) ενώ συμπλήρωσε πως η αδυναμία της για ενεργειακή αυτάρκεια είναι που την οδηγεί προς τις παράνομες ενέργειες κατά της κυπριακής ΑΟΖ. «Η Τουρκία λειτουργεί εις βάρος της Κύπρου κατ' αυτό τον τρόπο από το 2010 όταν και γίνονταν έρευνες στο κοίτασμα Αφροδίτη. Πριν από δύο χρόνια, όταν και έδιωξαν το ιταλικό πλοίο, είχαν ως στόχο να μας σύρουν στη συνεκμετάλλευση» σημείωσε ο κ. Νικολάου και συμπλήρωσε: «Ο ελληνισμός της Κύπρου έχει μάθει να πέφτει και να σηκώνεται. Οι Τούρκοι έχουν μάθει να εκβιάζουν, αυτό είναι το παιχνίδι τους. Θα εκβιάσουν αυτούς που εκβιάζονται, όχι εμάς».
Το ενδιαφέρον των εταιρειών για την Ελλάδα
Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, Γιάννης Γρηγορίου, τόνισε πως η στρατηγική μας αφορά την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών και γι' αυτό τον λόγο προσελκύσαμε πάνω από 30 εταιρείες, το 2012, όταν η χώρα δεν βρισκόταν καν στον πετρελαϊκό χάρτη. Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως «το κέντρο βάρους στα ενεργειακά δεν περιορίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στην Ν.Α. Μεσόγειο αλλά μπορεί να μεταφερθεί και στα δυτικά» για να συμπληρώσει ότι «σε μία πενταετία θα ξέρουμε αν η χώρα μας μπορεί να παίξει καίριο ρόλο». «Όλα τα κοιτάσματα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ και μπορούμε να βρούμε τρόπο να περάσει το φυσικό αέριο μόνο μέσα από την Ευρώπη, χωρίς να υπάρξουν άλλες απώλειες. Μπορούμε πλέον να αξιοποιήσουμε και να μεταφέρουμε τη δική μας ενέργεια», κατέληξε.
Νωρίτερα, τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, που σημείωσε ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, γίνεται ερευνητική εργασία, όχι εργασία εξόρυξης, εκτός από τον Πρίνο, που είναι στην περιοχή τη Καβάλας, και παράγει 1% των αναγκών της χώρας καθημερινά. «Υπάρχουν περιοχές όπως δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νότια της Κρήτης ή στο Νότιο Ιόνιο που η πιθανότητα να έχουμε μεγάλα κοιτάσματα, ιδιαίτερα αερίου, είναι μεγάλες και για αυτό έχουν εμφανιστεί μεγάλες εταιρείες», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον από τις μεγάλες εταιρείες. «Οι μεγάλες εταιρείες τι μπορούν να κάνουν; Έχουνε διεθνή εμπειρία, έχουν οικονομικές δυνατότητες που ξεπερνάνε αυτές, ενός κράτους, όπως η Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, που αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το ΤΕΕ σε θέματα ενέργειας και συμπλήρωσε ότι «ο ενεργειακός τομέας είναι πράγματι ένας τομέας που επιχειρήσεις, επαγγελματίες και επαγγελματικοί φορείς αξίζει και πρέπει να εστιάσουν, το ακαδημαϊκό, το ερευνητικό, το επενδυτικό, το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον, καθώς βαδίζουμε προς το αύριο και αυτό αφορά σχεδόν κάθε διάσταση της αγοράς ενέργειας», και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, που ανέλαβε και τον συντονισμό της συζήτησης.