H γενιά μου είναι κατ’ εξοχήν η γενιά της κρίσης. Μια γενιά με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά. Μια γενιά που ξεκινησε με τις καλύτερες προυποθέσεις να μπει στην παραγωγική διαδικασία. Μια γενιά με όνειρα να δημιουργήσει, να εργαστεί, να φτιάξει οικογένεια. Μια γενιά, που στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα, έφαγε το «χαστούκι» της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα όνειρα και ελπίδες να ανατραπούν.

Είμαι εκπρόσωπος αυτής της γενιάς. Είμαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που παλεύω με την καθημερινότητα. Και το τελευταίο διάστημα, συναντώ όλο και περισσότερους συνομίλικους μου, να εκδηλώνουν τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς με εμένα. Δυστυχώς αυτή η γενιά ζει την κρίση και την ύφεση 10 ολόκληρα χρόνια και ένα απο τα μεγαλύτερα προβήματα που επέφερε αυτή, ήταν να οδηγήσει σε μεγάλο αδιέξοδο πολλούς από εμάς.

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης: - Κάνω καλά που έχω αυτό ως στόχο στη ζωή μου; - Θα βρώ κάπου να εργαστώ; ή Αξίζει να δουλεύω τόσες ώρες και να αμείβομαι με “ψύχουλα”, -Πώς τελικά θα γίνει το level up; - Τελικά πότε και πώς θα κάνω οικογένεια με τέτοιες συνθήκες εργασίας; - Να τα παρατήσω όλα και να φύγω στο εξωτερικό; - Άραγε και αυτοί που επέλεξαν-αναγκάστηκαν να φύγουν, βρήκαν αυτό που ήθελαν;

Είναι θλιβερό, αλλά δυστυχώς πραγματικό. Πολλοί από τη γενιά μας αναγκάστηκαν να συνεχίσουν να ζουν στο πατρικό σπίτι γιατί χρειάζονταν άμεσα την υποστήριξη από την οικογένεια, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα της οικονομικής ανεξαρτησίας. Το φυσιολογικό και το υγιές όμως δεν είναι ο παππούς να στηρίζει τα παιδιά και τα εγγόνια, αλλά το αντίστροφο.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τη γενιά μας εξαπατήθηκαν. Δοκίμασαν έναν άνθρωπο της γενιάς μας, τον κ. Τσίπρα, αλλά είδαν στην πράξη «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τα πολλά “θα” και “οάου” και τελικά αποδείχθηκε ότι, αυτός ο άνθρωπος ήταν «κατάρα για τη γενιά μας». Πλέον, όλοι έχουμε γίνει σοφότεροι. Και καταλάβαμε ποιο είναι το μονοπάτι εξόδου από την κρίση. Είναι λοιπόν η ώρα, είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό, όλοι μαζί να πάμε μπροστά. Είναι η ώρα αυτή η γενιά να ξαναπιάσει το νήμα των «χαμένων της ονείρων». Είναι η ώρα να εμπιστευθούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία και να προχωρήσουμε μαζί.

*Ο Μίλτος Χρυσομάλλης είναι δρ. Πολιτικός Μηχανικός, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία