Χλιαρές, τυπικά ευγενικές, αλλά και δηκτικές ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών, όπως και εκπροσώπων των Βρυξελλών στην ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Καμία σχέση με τα εξαιρετικά θερμά λόγια που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ με το που έγινε γνωστή η είδηση της νίκης του Τζόνσον στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών.
Η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν, που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον, επισημαίνοντας όμως το «καθήκον» και των δύο πλευρών για ένα συντεταγμένο Brexit.
Η ίδια στις «προγραμματικές δηλώσεις» που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν προσπαθούσε να εξασφαλίσει την ψήφο των μελών του Σώματος, είχε μιλήσει για παράταση της ημερομηνίας του Brexit εφόσον χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία για το Brexit είναι η 31η Οκτωβρίου 2019 και ο Τζόνσον έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα ζητήσει νέα παράταση.
Αλλά και ο Γιούνκερ, η θητεία του οποίου πλησιάζει στο τέλος της, εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Λονδίνο. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας το 2014, όταν και εξελέγη ο πολιτικός του Λουξεμβούργου στην ηγεσία της Κομισίον, δεν τον ήθελε καθόλου. Στα μάτια του Κάμερον, αλλά και μεγάλης μερίδας των Συντηρητικών, ο Γιούνκερ εκπροσωπούσε τη γραφειοκρατία και το κατεστημένο των Βρυξελλών, όλα αυτά που οδήγησαν σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος να στραφεί συνολικά κατά της ΕΕ.
Ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε έτοιμος για «εποικοδομητική συνεργασία» με τη νέα κυβέρνηση στη βάση του υπάρχοντος σχεδίου για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μάλλον μοιάζει με... γαλλικό χιούμορ αυτό που είπε ο Μπαρνιέ, δεδομένου ότι το σχέδιο πάνω στο οποίο δούλεψε ο ίδιος με τους υπουργούς που έστελνε η Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, έχει προ πολλού πεθάνει.
Την ετοιμότητά του να δουλέψει με τον Τζόνσον εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια δήλωση μάλλον τυπικής ευγένειας. Άλλωστε το Παρίσι επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη η νέα ημερομηνία για το Brexit να είναι η 31η Οκτωβρίου. Ο λόγος; Την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει η νέα Κομισιόν και ο Μακρόν δεν θα ήθελε να έχει στα πόδια του τους Βρετανούς.
Τυπικά-καλά λόγια είχε να πει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η ίδια είχε από την αρχή επιμείνει στην ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Βρετανούς να ψηφίσουν (ή να εμπεδώσουν) τη συμφωνία για το Brexit, θεωρώντας μάλιστα ότι έπρεπε εξ αρχής να είχε υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αυτός που δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του για τον Τζόνσον ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, το όνομά του οποίου είχε ακουστεί αρκετά για την ηγεσία της Κομισιόν.
«Του πήρε καιρό να αποφασίσει αν είναι υπέρ ή κατά του Brexit» είπε στα άψογα αγγλικά που μιλούν οι Ολλανδοί. «Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τίμερμανς στο Λονδίνο. Κοινώς, η συμφωνία για το «διαζύγιο» δεν αλλάζει.
Μάλιστα ο Τίμερμανς πρόσθεσε με μια δόση ειρωνείας ότι η «περσόνα» και ο χαρακτήρας του Μπόρις Τζόνσον δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Λιθουανού επίτροπου Βιτένις Αντιουκάιτις. Ο συγκεκριμένος πολιτικός συνέκρινε τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον με τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις που έδινε κάποτε ένας άλλος Μπόρις: Ο Γιέλτσιν, στην Ρωσία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. «Είναι ένας άλλος Μπόρις ασφαλώς, αλλά υπάρχει κάτι κοινό. Πολλές μη ρεαλιστικές υποσχέσεις, άγνοια της οικονομικής πραγματικότητας και των ρεαλιστικών αποφάσεων»…