Τα πρόσωπα - κλειδιά που θα έχουν κομβικό ρόλο στην αναδόμηση του κράτους
Καθοριστική συμβολή στην κατάρτιση των διατάξεων είχε ο υπουργός Επικρατείας ΓιώργοςΓεραπετρίτης
Στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα του ∆ηµοσίου εµπνεύστηκαν, αλλά και θα κληθούν να εφαρµόσουν τον νόµο για το επιτελικό κράτος, στον οποίο περικλείεται το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκσυγχρονισµό της κρατικής µηχανής, πάταξη της γραφειοκρατίας, περιστολή δαπανών και καθιέρωση µιας πολύ πιο φιλικής προς τον πολίτη λειτουργίας.
«Παρά τη σπέκουλα και την προπαγάνδα περί απολύσεων και άλλων... τυφώνων που θα έφερνε η Ν.∆. στον δηµόσιο τοµέα, ο πρωθυπουργός φρόντισε να κάνει σαφείς τις προθέσεις του από την πρώτη στιγµή, καθιστώντας ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το ∆ηµόσιο συµµάχους και συνεργάτες του στην προσπάθεια να βγουν οι κρατικές δοµές από το τέλµα στο οποίο βρίσκονταν όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτήν άλλωστε τη διάθεση επέδειξε και στη διάρκεια της παρουσίας του στην αξιωµατική αντιπολίτευση µέσω των αντίστοιχων επιλογών που είχαν γίνει για τη στελέχωση της Πειραιώς και την προώθηση των προγραµµατικών θέσεων της Ν.∆.
Γι’ αυτό και η φράση γύρω από την οποία εκτυλίσσεται η προσπάθειά µας είναι πως µόνο οι ίδιοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι µπορούν να φτιάξουν το ∆ηµόσιο», επισηµαίνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθµοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίµου, αποτυπώνοντας τις σκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Η ΟΜΑΔΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι σηµαντική συµβολή στην κατάρτιση των διατάξεων που προωθήθηκαν µέσω του επιτελικού κράτους, µε βάση τις κατευθύνσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, καθώς και στη µελλοντική εφαρµογή τους είχε και θα έχει µια οµάδα δηµόσιων υπαλλήλων, αποφοίτων στο σύνολό τους από την Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.
Ο λόγος για τον Γιάννη Αλεξάκη, τον Γιάννη Φουστανάκη, τον Γιώργο Καραχάλιο και τον Κώστα Τριποσκούφη, οι οποίοι µαζί µε τη νέα γενική γραµµατέα Ανθρώπινου ∆υναµικού του ∆ηµοσίου Τοµέα (µε µεγάλη εµπειρία στο συγκεκριµένο µέτωπο) συνέγραψαν το πολυσυζητηµένο νοµοσχέδιο, που κατατέθηκε πριν από µερικές ηµέρες στη Βουλή.
Η ίδια συνιστά ένα από τα απτά παραδείγµατα της εµπιστοσύνης µε την οποία, όπως τονίζουν στο Μαξίµου, περιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, γεγονός που, σύµφωνα µε τους εν λόγω κύκλους, αποδεικνύεται και από την παράµετρο της τοποθέτησης σε πόστα γενικών γραµµατέων µιας σηµαντικής αλυσίδας προσώπων, προερχόµενων απευθείας από αυτό το απαιτητικό µετερίζι.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του στενού του συνεργάτη στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και στην Πειραιώς, Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος ανέλαβε γ.γ. του Κοινοβουλίου, του Λεωνίδα Χριστόπουλου, που από το «γαλάζιο» στρατηγείο και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆. βρέθηκε στη θέση του γ.γ. Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, της γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και ∆ηµόσιας Περιουσίας, Αθηνάς Καλύβα, της γ.γ. Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, Αναστασίας Γκίκα, και της Παυλίνας Καρασιώτου, η οποία τοποθετήθηκε γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ
Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται και οι αντίστοιχες ρυθµίσεις που εισάγονται µε το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, οι οποίες δίχως αµφιβολία καταδεικνύουν την απόφαση για αναβάθµιση των στελεχών του ∆ηµοσίου που κατέχουν εµπειρία και εργασιακές περγαµηνές. Ο λόγος για την καθιέρωση υπηρεσιακού γενικού γραµµατέα σε κάθε υπουργείο, που θα επιλέγεται αποκλειστικά µε διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καµία εµπλοκή της πολιτικής ηγεσίας, και θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δεξαµενή του δηµόσιου τοµέα.
Μάλιστα, µε βάση το νοµικό πλαίσιο, ο συγκεκριµένος λειτουργός θα έχει ένα ευρύ πλαίσιο αρµοδιοτήτων, καθώς θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα επιφορτιστεί και µε τον συντονισµό της γενικότερης πολιτικής του πεδίου δράσης του. Επιπλέον, το προσωπικό που θα βρίσκεται υπ’ ευθύνη του θα εξελίσσεται µόνο µε την παρακολούθηση του υπηρεσιακού διοικητικού γραµµατέα, ενώ ιδιαίτερα σηµαντική θεωρείται η τοµή για τη διεξαγωγή των διαγωνισµών στο επίπεδο του ιδίου. Στο Μαξίµου, στέκονται επίσης στο γεγονός ότι µε τον νέο νόµο όλες οι ατοµικές διοικητικές πράξεις περιέρχονται, ως αρµοδιότητα, στον γενικό διευθυντή της οικείας δηµόσιας υπηρεσίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για µεγάλη µεταρρυθµιστική τοµή, καθώς το 80% της ύλης µεταφέρεται στη διοικητική ιεραρχία