Στο απυρόβλητο Πλακιωτάκη ο υπόδικος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης
Οι καταγγελίες για λαθρεμπόριο, τα ερωτήματα για την αδράνεια των λιμενικών Αρχών και οι έρευνες της ΕΥΠ - Απορίες για τη στάση του νέου υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος διατηρεί στη θέση του τον αμφιλεγόμενο επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτη Ράπτη - Τα έργα και οι ημέρες του λιμενικού Π. Χριστοφορίδη
Eκτεθειμένος είναι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος (είτε από άγνοια είτε από άγνωστη αιτία) επέλεξε, πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων του, να εμφανιστεί δημόσια την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι του Πειραιά έχοντας στο πλευρό του τον πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτη Ράπτη.
Για όσους δεν θυμούνται, πρόκειται για ένα πρόσωπο που απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς μαζί με τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ήταν παρόντες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου.
Μάλιστα, και οι δύο αξιωματικοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να βρεθούν δίπλα στα κορυφαία στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος, αδιαφορώντας για τα προσχήματα. Οταν, δε, έγινε γνωστή η παρουσία του Στ. Ράπτη στη συγκέντρωση, υπήρξαν πληροφορίες περί προτροπής του και σε άλλα στελέχη του Σώματος του οποίου ηγείται να τον ακολουθήσουν στο Σύνταγμα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνόταν στους οπαδούς του κόμματός του. Κι όλα αυτά ενώ ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. «καρατομήθηκε» άμεσα, σε αντίθεση με τον κ. Ράπτη, ο οποίος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία παραμένει κανονικά στη θέση του. Ακόμη όμως κι αν ο υπουργός... ξέχασε την παρουσία Ράπτη στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα θα έπρεπε να είναι ενήμερος για τις διάφορες υποθέσεις που έχουν δημιουργήσει σκιές στη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού, αλλά και για το γεγονός ότι είναι υπόδικος για παρά-βαση καθήκοντος.
Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχουν αναφορές -που είναι στη διάθεση των «Π»- και μάλιστα προκύπτουν από εκτεταμένες έρευνες τόσο της ΕΥΠ όσο και ξένων μυστικών υπηρεσιών για περίεργη επιλογή ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού να μην ελεγχθούν τον Σεπτέμβριο του 2018 για ενδεχόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων δύο τάνκερ που έπλεαν ανοικτά της Κρήτης. Και αυτό παρότι είχαν εντοπιστεί από γαλλικά αεροπλάνα της Frontex και είχε υπάρξει ενημέρωση των ελληνικών λιμενικών Αρχών. Αξιόπιστες πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύδονται, αναφέρουν ότι υπάρχουν εσωτερικές καταγγελίες πως κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού περιέργως προσποιήθηκαν ότι δεν κατάλαβαν.
Τα συγκεκριμένα πλοία εντοπίστηκαν τη 10η και 11η Σεπτεμβρίου 2018 από γαλλικά αεροπλάνα των τελωνείων, τα οποία ανήκουν στη Frontex, ανοικτά των ακτών της Κρήτης να διενεργούν λα-θρεμπόριο πετρελαίου. Αν και ενημέρωσαν άμεσα τις ελληνικές Αρχές, το Λιμενικό δεν προέβη σε καμία ενέργεια, με τα ερωτήματα για αυτή την αδράνεια να είναι πάρα πολλά.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες είναι σε γνώση τόσο της ΕΥΠ όσο και των ξένων πρεσβειών, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ. καλύπτουν και διευκολύνουν (κάποιες φορές μέσω απόστρατων αξιωματικών του Λ.Σ.) τη διακίνηση παράνομων μεταναστών (κυρίως στις περιοχές της Ρόδου, της Κω, της Αττικής, της ∆υτικής Ελλάδας και της νότιας Πελοποννήσου) και χρησιμοποιούν κάποιες φορές NGO για να πετύχουν τον σκοπό αυτόν. Επίσης, καλύπτουν και διευκολύνουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων.
Οι καταγγελίες αναφέρουν επίσης ότι τα πρόσωπα αυτά (τα ονόματα των οποίων έχουν στη διάθεσή τους τα «Π») είναι σε επαφή με εταιρείες για τις προμήθειες του Λ.Σ. και κάποιες φορές μέσω απόστρατων αξιωματικών του Λιμενικού, ώστε να κατακυρωθούν σε εταιρείες δικές τους.
Ενα άλλο μείζον θέμα που προκύπτει για τον κ. Ράπτη είναι το γεγονός ότι, όπως είχε αποκαλυφθεί και σε σχετικά δημοσιεύματα, θα περάσει την πόρτα των δικαστηρίων του Πειραιά για να δικαστεί. Η δίκη, η οποία συνεχώς αναβάλλεται, θα διεξαχθεί τελικά τον προσεχή Οκτώβριο, με αποτέλεσμα ο κ. Ράπτης να είναι ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του Σώματος που είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο οποίος τον παραπέμπει σε δίκη, «παρέβη, με πρόθεση, τα υπηρεσιακά του καθήκοντα διακόπτοντας παρανόμως την καθ’ όλα νόμιμη ρυμούλκηση και μεταφορά πλοίου, με σκοπό να προασπίσει παράνομα όφελος της εταιρείας ΟΛΠ». Η υπόθεση αφορά το πλοίο «Μακεδονία», το οποίο με εντολή αρχηγού γύρισε πίσω με τη συνοδεία του ΠΑΘ080 από τα διεθνή ύδατα, πριν φτάσει στην Τουρκία.
Από τις 9 Ιανουαρίου ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών παρέπεμψε σε δίκη τον αρχηγό Σταμάτη Ράπτη, ασκώντας ποινική δίωξη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Τα τότε δημοσιεύματα τόνιζαν ότι μόνο ερωτήματα γεννώνται για το πώς είναι δυνατόν στις 9 Ιανουαρίου ο νυν αρχηγός να γίνεται κατηγορούμενος και στις 25 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ να τον κρίνει «άριστο», παρατείνοντας τη θητεία του για 4ο χρόνο, με τον αντιναύαρχο να μπαίνει στην πολύ μικρή λίστα με τους μακροβιότερους αρχηγούς στην 100χρονη και πλέον ιστορία του Σώματος.
Μάλιστα, για να γίνει αυτό, υπεγράφη Προεδρικό ∆ιάταγμα με «φωτογραφική» διάταξη μόνο για το Λιμενικό Σώμα ώστε να μπορέσει να πάρει 4ο χρόνο θητείας, καθώς ο μέχρι πρότινος νόμος όριζε ότι η θητεία του αρχηγού του Λιμενικού είναι δύο χρόνια και μπορεί να παραταθεί μόνον ένα ακόμα, πράγμα που ήδη είχε γίνει στην περίπτωση του αντιναυάρχου Σταμάτη Ράπτη.
Αλλο ένα μείζον θέμα που προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τον ρόλο του κ. Ράπτη αφορά το πέπλο προστασίας που φαίνεται ότι έχει «επιβάλει» για την κάλυψη του αξιωματικού του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, ο οποίος, αν και πρωτοστάτησε στη σκευωρία για το «Noor-1», είχε σημαντικό ρόλο στο «φιάσκο» με την αποτυχημένη επέμβαση -στις αρχές Απριλίου- στα Εξάρχεια και είχε επίσης μετατρέψει σε «τσιφλίκι» του την υπηρεσία του, ελέω επιχειρηματιών, του κ. Πάνου Καμμένου και γνωριμιών στο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει στο απυρόβλητο.Παρά τις διαμαρτυρίες συναδέλφων του για το γεγονός ότι είχε την κύρια ευθύνη για την αποτυχία και τον τραυματισμό συναδέλφων του στα Εξάρχεια, κατά έναν περίεργο τρόπο παραμένει στη θέση του, ενώ η σχετική έρευνα έχει «κολλήσει». Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε προχωρήσει σε πλήθος υπηρεσιακών παρανομιών και υπερβάσεων στην υπόθεση του «Noor-1». Μάλιστα, σαν να είναι απολύτως... φυσιολογικό, πήγε ταξίδι αναψυχής στην Ιαπωνία με την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση Χριστοφορίδη, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε από ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ζητούσε από τον καταδικασμένο ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη να καταθέσει ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, για να «βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ δέκα χρόνια στην κυβέρνηση», είχε προκληθεί σάλος και μάλιστα η υπόθεση τότε είχε οδηγηθεί στη Βουλή, καθώς είχε αποκαλυφθεί ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον καταδικασμένο ισοβίτη, ενώ καταγγελλόταν ότι καθοδηγούσε και την ανακρίτρια Ειρήνη Τζίβα για να επισκεφθεί εκείνο το βράδυ τον ισοβίτη.
Μάλιστα, τότε η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνομιλίες του υπουργού Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη. Συνολικά ψήφι-σαν 273 βουλευτές. Από αυτούς, υπέρ της σύστασης Εξεταστικής ψήφισαν 122, ενώ 151 ψήφισαν κατά. Ουδείς ψήφισε «παρών». Η συνεδρίαση που προηγήθηκε της ονομαστικής ψηφοφορίας κράτησε δέκα ώρες και χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, ενώ με προσωπική παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έδωσε πλήρη πολιτική κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Παρά το γεγο-νός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό, ο κ. Ράπτης ουδέποτε έκανε ούτε καν πειθαρχικό έλεγχο στον κ. Χριστοφορίδη.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», η εισαγγελέας του Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, που πήγαινε διακοπές στο Μονακό -όπου όλως... τυχαίως συναντήθηκε και με τον Πάνο Καμμένο-, ταξίδεψε μέχρι την Ιαπωνία με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον της από την εποπτεύουσα τους δικαστές και εισαγγελείς αρεοπαγίτη Μαρία Γαλάνη. Μια δίωξη που δυστυχώς έκρυβε ακόμα ένα πέπλο μυστηρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν έγινε αντιληπτή η συγκεκριμένη εξέλιξη από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, αυτομάτως παρήγγειλε παράλληλο έλεγχο, τον οποίο ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος αντεισαγγελέας έχει προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις για όσα έλαβαν χώρα παρασκηνιακά στην υπόθεση Novartis.
Προφανώς τότε ήταν η περίοδος που η κυρία Δημητρίου διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον αντεισαγγελέα, που σήμερα προβαίνει σε σειρά καταγγελιών. Η διαδικασία ήταν express, αφού σε ελάχιστο χρόνο έγινε αρχειοθέτηση της πειθαρχικής έρευνας. Ωστόσο, ο κ. Αγγελής, έχοντας προφανώς φόρτο εργασίας, ξέχασε να ελέγξει τη σημαντικότερη πτυχή της καταγγελίας που αφορούσε την εισαγγελέα Τζίβα και σχετιζόταν με το ταξίδι που πραγματοποίησε από κοινού με τον λιμενικό (και ανακριτικό υπάλληλο στην υπόθεση του «Noor-1») Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Ετσι, η διαδικασία fast track της κυρίας Δημητρίου πήγε στράφι, εκθέτοντας τόσο την ίδια όσο και το πρώ-ην, μέχρι παρεξηγήσεως, «αγαπημένο παιδί» της.
Οι εντολές, το μπαρ και το «φιάσκο»
το πεπλο προστασίας που παρέχει απλόχερα ο αρχηγός του Λιμενικού Στ. Ράπτης δεν περιορίζεται μόνο στην υπόθεση Καμμένου - Γιαννουσάκη - Τζίβα.
Ο Παν. Χριστοφορίδης, που είχε εξελιχθεί, ελέω ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλο «παράγοντα» του λιμανιού και προκαλούσε δέος στους συναδέλφους του, είχε κύριο ρόλο στο φιάσκο του Λιμενικού με την αποτυχημένη επιχείρηση -στις 4 Απριλίου 2019- σε κτίριο υπό κατάληψη στα Εξάρχεια. Κι αυτό για τη σύλληψη ενός αλλοδαπού διακινητή ναρκωτικών ύστερα από τον εντοπισμό ενός συνεργού του σε πλοίο της γραμμής. Το Λιμενικό εντόπισε στο κτίριο δύο γυναίκες (η μία με καταγωγή από την Αυστραλία και η άλλη από το Μαρόκο).
Ομως λίγη ώρα αργότερα έγινε μαζική επιδρομή στο κτίριο από κουκουλοφόρους και κρανοφόρους που είχαν όπλα (ανάμεσα σε αυτά Καλάσνικοφ) και μαχαίρια και ένας από αυτούς τραυμάτισε έναν λιμενικό. Οργανωτής της επιχείρησης -χωρίς να πάει στα Εξάρχεια- εμφανιζόταν ο Παν. Χριστοφορίδης, για τον οποίο οι συνάδελφοί του λένε ότι λίγο πριν δώσει εντολές ήταν σε μπαρ του Πειραιά, μάλλον σε «εύθυμη κατάσταση». Ακόμη, δεν υπήρξε καμιά ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού.
Τα ρίχνουν σε άλλους
Η πλευρα του Π. Χριστοφορίδη άρχισε, μετά τα επικριτικά σχόλια για την αποτυχία της επιχείρησης στα Εξάρχεια, να διατυπώνει ισχυρισμούς ότι «εκείνοι που τους επιτέθηκαν ήταν μάλλον αστυνομικοί, που ήθελαν να τους κλέψουν τη δόξα και να μη συλλάβουν τους ναρκεμπόρους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κ. Χριστοφορίδης λί-γες ημέρες μετά το φιάσκο -στις 14 Απριλίου 2019- στα Εξάρχεια και ενώ υπήρχε κατακραυγή από πολλούς συναδέλφους του, προχώρησε σε ανάρτηση στο Facebook, όπου εικονίζεται να διασκεδάζει στο πλευρό φίλης του σε μπαρ του Πειραιά και να αναφέρει «καλά να είμαστε».
Ο λιμενικός που τραυματίστηκε στην επιχείρηση, πάντως, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ξαναπαίξει με τη ζωή μου, ιδίως σε αξιωματικούς που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή των συναδέλφων τους, για να γράψουν μία τέτοια επιτυχία». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαδικασία μετάθεσης του Π. Χριστοφορίδη στο Λιμεναρχείο Γλυφάδας (που κάθε άλλο παρά δυσμενής θα μπορούσε να θεωρηθεί), όμως παρέμεινε στο «βασίλειο» του Πειραιά. Κατά πληροφορίες, η σχετική έρευνα για την περιπέτεια στα Εξάρχεια συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και επιχειρείται να επιρριφθούν ευθύνες στους επικεφαλής που ήταν παρόντες στα Εξάρχεια. Και αυτό παρότι υπάρχουν καταθέσεις για λανθασμένες εντολές που είχαν δοθεί από την αρχή.
Ο αξιωματικός που βρέθηκε επιτόπου είναι μάλιστα φίλος και συνεργάτης του Παν. Χριστοφορίδη και είχε πάρει «πόντους» στο Λιμενικό τα τελευταία χρόνια. Ο εν λόγω αξιωματικός διασκέδαζε μαζί του στον Πει-ραιά λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Το συγκεκριμένο στέλεχος του Λιμενικού είχε κάνει κουμπαριά -το 2016- με τον γνωστό «Μανόλο» του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, σε μια γνωριμία που πιθανόν έγινε μέσω επιχειρηματιών και πολιτικών.
Ο Μανώλης Πετσίτης (φωτ.) έμαθε έκπληκτος στην Κύπρο, όπου είχε καταφύγει, ότι ο κουμπάρος του είχε την περιπέτεια αυτή και μάλιστα τραυματίστηκε στα Εξάρχεια. Δυστυχώς, τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του κ. Ράπτη» στο Λιμενικό. Το ερώτημα είναι τι κάνει ο κ. Πλακιωτάκης γι’ αυτό...
Για όσους δεν θυμούνται, πρόκειται για ένα πρόσωπο που απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς μαζί με τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ήταν παρόντες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου.
Μάλιστα, και οι δύο αξιωματικοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να βρεθούν δίπλα στα κορυφαία στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος, αδιαφορώντας για τα προσχήματα. Οταν, δε, έγινε γνωστή η παρουσία του Στ. Ράπτη στη συγκέντρωση, υπήρξαν πληροφορίες περί προτροπής του και σε άλλα στελέχη του Σώματος του οποίου ηγείται να τον ακολουθήσουν στο Σύνταγμα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνόταν στους οπαδούς του κόμματός του. Κι όλα αυτά ενώ ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. «καρατομήθηκε» άμεσα, σε αντίθεση με τον κ. Ράπτη, ο οποίος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία παραμένει κανονικά στη θέση του. Ακόμη όμως κι αν ο υπουργός... ξέχασε την παρουσία Ράπτη στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα θα έπρεπε να είναι ενήμερος για τις διάφορες υποθέσεις που έχουν δημιουργήσει σκιές στη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού, αλλά και για το γεγονός ότι είναι υπόδικος για παρά-βαση καθήκοντος.
Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχουν αναφορές -που είναι στη διάθεση των «Π»- και μάλιστα προκύπτουν από εκτεταμένες έρευνες τόσο της ΕΥΠ όσο και ξένων μυστικών υπηρεσιών για περίεργη επιλογή ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού να μην ελεγχθούν τον Σεπτέμβριο του 2018 για ενδεχόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων δύο τάνκερ που έπλεαν ανοικτά της Κρήτης. Και αυτό παρότι είχαν εντοπιστεί από γαλλικά αεροπλάνα της Frontex και είχε υπάρξει ενημέρωση των ελληνικών λιμενικών Αρχών. Αξιόπιστες πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύδονται, αναφέρουν ότι υπάρχουν εσωτερικές καταγγελίες πως κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού περιέργως προσποιήθηκαν ότι δεν κατάλαβαν.
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Τα συγκεκριμένα πλοία εντοπίστηκαν τη 10η και 11η Σεπτεμβρίου 2018 από γαλλικά αεροπλάνα των τελωνείων, τα οποία ανήκουν στη Frontex, ανοικτά των ακτών της Κρήτης να διενεργούν λα-θρεμπόριο πετρελαίου. Αν και ενημέρωσαν άμεσα τις ελληνικές Αρχές, το Λιμενικό δεν προέβη σε καμία ενέργεια, με τα ερωτήματα για αυτή την αδράνεια να είναι πάρα πολλά.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες είναι σε γνώση τόσο της ΕΥΠ όσο και των ξένων πρεσβειών, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ. καλύπτουν και διευκολύνουν (κάποιες φορές μέσω απόστρατων αξιωματικών του Λ.Σ.) τη διακίνηση παράνομων μεταναστών (κυρίως στις περιοχές της Ρόδου, της Κω, της Αττικής, της ∆υτικής Ελλάδας και της νότιας Πελοποννήσου) και χρησιμοποιούν κάποιες φορές NGO για να πετύχουν τον σκοπό αυτόν. Επίσης, καλύπτουν και διευκολύνουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων.
Οι καταγγελίες αναφέρουν επίσης ότι τα πρόσωπα αυτά (τα ονόματα των οποίων έχουν στη διάθεσή τους τα «Π») είναι σε επαφή με εταιρείες για τις προμήθειες του Λ.Σ. και κάποιες φορές μέσω απόστρατων αξιωματικών του Λιμενικού, ώστε να κατακυρωθούν σε εταιρείες δικές τους.
Ενα άλλο μείζον θέμα που προκύπτει για τον κ. Ράπτη είναι το γεγονός ότι, όπως είχε αποκαλυφθεί και σε σχετικά δημοσιεύματα, θα περάσει την πόρτα των δικαστηρίων του Πειραιά για να δικαστεί. Η δίκη, η οποία συνεχώς αναβάλλεται, θα διεξαχθεί τελικά τον προσεχή Οκτώβριο, με αποτέλεσμα ο κ. Ράπτης να είναι ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του Σώματος που είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο οποίος τον παραπέμπει σε δίκη, «παρέβη, με πρόθεση, τα υπηρεσιακά του καθήκοντα διακόπτοντας παρανόμως την καθ’ όλα νόμιμη ρυμούλκηση και μεταφορά πλοίου, με σκοπό να προασπίσει παράνομα όφελος της εταιρείας ΟΛΠ». Η υπόθεση αφορά το πλοίο «Μακεδονία», το οποίο με εντολή αρχηγού γύρισε πίσω με τη συνοδεία του ΠΑΘ080 από τα διεθνή ύδατα, πριν φτάσει στην Τουρκία.
Από τις 9 Ιανουαρίου ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών παρέπεμψε σε δίκη τον αρχηγό Σταμάτη Ράπτη, ασκώντας ποινική δίωξη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Τα τότε δημοσιεύματα τόνιζαν ότι μόνο ερωτήματα γεννώνται για το πώς είναι δυνατόν στις 9 Ιανουαρίου ο νυν αρχηγός να γίνεται κατηγορούμενος και στις 25 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ να τον κρίνει «άριστο», παρατείνοντας τη θητεία του για 4ο χρόνο, με τον αντιναύαρχο να μπαίνει στην πολύ μικρή λίστα με τους μακροβιότερους αρχηγούς στην 100χρονη και πλέον ιστορία του Σώματος.
Μάλιστα, για να γίνει αυτό, υπεγράφη Προεδρικό ∆ιάταγμα με «φωτογραφική» διάταξη μόνο για το Λιμενικό Σώμα ώστε να μπορέσει να πάρει 4ο χρόνο θητείας, καθώς ο μέχρι πρότινος νόμος όριζε ότι η θητεία του αρχηγού του Λιμενικού είναι δύο χρόνια και μπορεί να παραταθεί μόνον ένα ακόμα, πράγμα που ήδη είχε γίνει στην περίπτωση του αντιναυάρχου Σταμάτη Ράπτη.
ΠΕΠΛΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Αλλο ένα μείζον θέμα που προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τον ρόλο του κ. Ράπτη αφορά το πέπλο προστασίας που φαίνεται ότι έχει «επιβάλει» για την κάλυψη του αξιωματικού του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, ο οποίος, αν και πρωτοστάτησε στη σκευωρία για το «Noor-1», είχε σημαντικό ρόλο στο «φιάσκο» με την αποτυχημένη επέμβαση -στις αρχές Απριλίου- στα Εξάρχεια και είχε επίσης μετατρέψει σε «τσιφλίκι» του την υπηρεσία του, ελέω επιχειρηματιών, του κ. Πάνου Καμμένου και γνωριμιών στο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει στο απυρόβλητο.Παρά τις διαμαρτυρίες συναδέλφων του για το γεγονός ότι είχε την κύρια ευθύνη για την αποτυχία και τον τραυματισμό συναδέλφων του στα Εξάρχεια, κατά έναν περίεργο τρόπο παραμένει στη θέση του, ενώ η σχετική έρευνα έχει «κολλήσει». Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε προχωρήσει σε πλήθος υπηρεσιακών παρανομιών και υπερβάσεων στην υπόθεση του «Noor-1». Μάλιστα, σαν να είναι απολύτως... φυσιολογικό, πήγε ταξίδι αναψυχής στην Ιαπωνία με την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση Χριστοφορίδη, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε από ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ζητούσε από τον καταδικασμένο ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη να καταθέσει ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, για να «βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ δέκα χρόνια στην κυβέρνηση», είχε προκληθεί σάλος και μάλιστα η υπόθεση τότε είχε οδηγηθεί στη Βουλή, καθώς είχε αποκαλυφθεί ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον καταδικασμένο ισοβίτη, ενώ καταγγελλόταν ότι καθοδηγούσε και την ανακρίτρια Ειρήνη Τζίβα για να επισκεφθεί εκείνο το βράδυ τον ισοβίτη.
Μάλιστα, τότε η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνομιλίες του υπουργού Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη. Συνολικά ψήφι-σαν 273 βουλευτές. Από αυτούς, υπέρ της σύστασης Εξεταστικής ψήφισαν 122, ενώ 151 ψήφισαν κατά. Ουδείς ψήφισε «παρών». Η συνεδρίαση που προηγήθηκε της ονομαστικής ψηφοφορίας κράτησε δέκα ώρες και χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, ενώ με προσωπική παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έδωσε πλήρη πολιτική κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Παρά το γεγο-νός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό, ο κ. Ράπτης ουδέποτε έκανε ούτε καν πειθαρχικό έλεγχο στον κ. Χριστοφορίδη.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», η εισαγγελέας του Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, που πήγαινε διακοπές στο Μονακό -όπου όλως... τυχαίως συναντήθηκε και με τον Πάνο Καμμένο-, ταξίδεψε μέχρι την Ιαπωνία με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον της από την εποπτεύουσα τους δικαστές και εισαγγελείς αρεοπαγίτη Μαρία Γαλάνη. Μια δίωξη που δυστυχώς έκρυβε ακόμα ένα πέπλο μυστηρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν έγινε αντιληπτή η συγκεκριμένη εξέλιξη από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, αυτομάτως παρήγγειλε παράλληλο έλεγχο, τον οποίο ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος αντεισαγγελέας έχει προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις για όσα έλαβαν χώρα παρασκηνιακά στην υπόθεση Novartis.
Προφανώς τότε ήταν η περίοδος που η κυρία Δημητρίου διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον αντεισαγγελέα, που σήμερα προβαίνει σε σειρά καταγγελιών. Η διαδικασία ήταν express, αφού σε ελάχιστο χρόνο έγινε αρχειοθέτηση της πειθαρχικής έρευνας. Ωστόσο, ο κ. Αγγελής, έχοντας προφανώς φόρτο εργασίας, ξέχασε να ελέγξει τη σημαντικότερη πτυχή της καταγγελίας που αφορούσε την εισαγγελέα Τζίβα και σχετιζόταν με το ταξίδι που πραγματοποίησε από κοινού με τον λιμενικό (και ανακριτικό υπάλληλο στην υπόθεση του «Noor-1») Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Ετσι, η διαδικασία fast track της κυρίας Δημητρίου πήγε στράφι, εκθέτοντας τόσο την ίδια όσο και το πρώ-ην, μέχρι παρεξηγήσεως, «αγαπημένο παιδί» της.
Οι εντολές, το μπαρ και το «φιάσκο»
το πεπλο προστασίας που παρέχει απλόχερα ο αρχηγός του Λιμενικού Στ. Ράπτης δεν περιορίζεται μόνο στην υπόθεση Καμμένου - Γιαννουσάκη - Τζίβα.
Ο Παν. Χριστοφορίδης, που είχε εξελιχθεί, ελέω ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλο «παράγοντα» του λιμανιού και προκαλούσε δέος στους συναδέλφους του, είχε κύριο ρόλο στο φιάσκο του Λιμενικού με την αποτυχημένη επιχείρηση -στις 4 Απριλίου 2019- σε κτίριο υπό κατάληψη στα Εξάρχεια. Κι αυτό για τη σύλληψη ενός αλλοδαπού διακινητή ναρκωτικών ύστερα από τον εντοπισμό ενός συνεργού του σε πλοίο της γραμμής. Το Λιμενικό εντόπισε στο κτίριο δύο γυναίκες (η μία με καταγωγή από την Αυστραλία και η άλλη από το Μαρόκο).
Ομως λίγη ώρα αργότερα έγινε μαζική επιδρομή στο κτίριο από κουκουλοφόρους και κρανοφόρους που είχαν όπλα (ανάμεσα σε αυτά Καλάσνικοφ) και μαχαίρια και ένας από αυτούς τραυμάτισε έναν λιμενικό. Οργανωτής της επιχείρησης -χωρίς να πάει στα Εξάρχεια- εμφανιζόταν ο Παν. Χριστοφορίδης, για τον οποίο οι συνάδελφοί του λένε ότι λίγο πριν δώσει εντολές ήταν σε μπαρ του Πειραιά, μάλλον σε «εύθυμη κατάσταση». Ακόμη, δεν υπήρξε καμιά ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού.
Τα ρίχνουν σε άλλους
Η πλευρα του Π. Χριστοφορίδη άρχισε, μετά τα επικριτικά σχόλια για την αποτυχία της επιχείρησης στα Εξάρχεια, να διατυπώνει ισχυρισμούς ότι «εκείνοι που τους επιτέθηκαν ήταν μάλλον αστυνομικοί, που ήθελαν να τους κλέψουν τη δόξα και να μη συλλάβουν τους ναρκεμπόρους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κ. Χριστοφορίδης λί-γες ημέρες μετά το φιάσκο -στις 14 Απριλίου 2019- στα Εξάρχεια και ενώ υπήρχε κατακραυγή από πολλούς συναδέλφους του, προχώρησε σε ανάρτηση στο Facebook, όπου εικονίζεται να διασκεδάζει στο πλευρό φίλης του σε μπαρ του Πειραιά και να αναφέρει «καλά να είμαστε».
Ο λιμενικός που τραυματίστηκε στην επιχείρηση, πάντως, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ξαναπαίξει με τη ζωή μου, ιδίως σε αξιωματικούς που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή των συναδέλφων τους, για να γράψουν μία τέτοια επιτυχία». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαδικασία μετάθεσης του Π. Χριστοφορίδη στο Λιμεναρχείο Γλυφάδας (που κάθε άλλο παρά δυσμενής θα μπορούσε να θεωρηθεί), όμως παρέμεινε στο «βασίλειο» του Πειραιά. Κατά πληροφορίες, η σχετική έρευνα για την περιπέτεια στα Εξάρχεια συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και επιχειρείται να επιρριφθούν ευθύνες στους επικεφαλής που ήταν παρόντες στα Εξάρχεια. Και αυτό παρότι υπάρχουν καταθέσεις για λανθασμένες εντολές που είχαν δοθεί από την αρχή.
Ο αξιωματικός που βρέθηκε επιτόπου είναι μάλιστα φίλος και συνεργάτης του Παν. Χριστοφορίδη και είχε πάρει «πόντους» στο Λιμενικό τα τελευταία χρόνια. Ο εν λόγω αξιωματικός διασκέδαζε μαζί του στον Πει-ραιά λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Το συγκεκριμένο στέλεχος του Λιμενικού είχε κάνει κουμπαριά -το 2016- με τον γνωστό «Μανόλο» του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, σε μια γνωριμία που πιθανόν έγινε μέσω επιχειρηματιών και πολιτικών.
Ο Μανώλης Πετσίτης (φωτ.) έμαθε έκπληκτος στην Κύπρο, όπου είχε καταφύγει, ότι ο κουμπάρος του είχε την περιπέτεια αυτή και μάλιστα τραυματίστηκε στα Εξάρχεια. Δυστυχώς, τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του κ. Ράπτη» στο Λιμενικό. Το ερώτημα είναι τι κάνει ο κ. Πλακιωτάκης γι’ αυτό...