Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, για τον προγραμματισμό και συντονισμό των δυο κυβερνήσεων τόσο ενόψει των επαφών που θα έχουν οι δυο ηγέτες στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, αλλά και για να γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και την προσπάθεια του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα ανακοίνωσε η κυπριακή πλευρά μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ενημέρωσε ο κ. Αναστασιάδης για τις συνομιλίες που είχε με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ κ.Τζέιν Χολ Λουτ η οποία από την Κυπριακή έχει εντατικές διαβουλεύσεις με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο των «όρων αναφοράς» ως βάση για την επανέναρξη της διαδικασίας για το Κυπριακό..
Σε τηλ. επικοινωνία ο Πρόεδρος @AnastasiadesCY ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό @kmitsotakis για διαβουλεύσεις με την ειδική σύμβουλο του @UN@antonioguterres κα Τ.Χ.Λουτ. Σημειώνεται πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, 10/9/19, για κοινό προγραμματισμό. pic.twitter.com/SVp9oA46pK
Μεγάλο αγκάθι βεβαίως παραμένει το γεγονός ότι η Κυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία εφόσον συνεχίζονται οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και παραβιάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συγχρόνως η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά δείχνουν να αγνοούν επιδεικτικά τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια. Πάντως και σε σχέση με τους «όρους αναφοράς», που σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη θα πρόκειται για ολιγοσέλιδο έγγραφο το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί και θα ανακοινωθεί μετά την Τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης,(Γκουτιέρες - Αναστασιάδη - Ακιντζί) υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το τι ακριβώς θα περιληφθεί στο κείμενο αυτό ως «συγκλίσεις» των μέχρι τώρα συνομιλιών, αλλά και ποιο ακριβώς είναι το «πλαίσιο Γκουτιέρες», καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει ότι δεν υπήρξε δεύτερο και τελικό «πλαίσιο Γκουτιερές», θέλοντας έτσι να κρατήσει το πρώτο «πλαίσιο» το οποίο όμως δεν καλύπτει σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους Ελληνοκύπριους. Καθώς παραμένει στο τραπέζι η ιδέα για «άτυπη Πενταμερή» ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει το πλαίσιο για σύγκληση κανονικής Πενταμερούς , η Ελληνική πλευρά δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία, χωρίς να έχει υπάρξει εξαντλητική προετοιμασία και να υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών, διαφορετικά μια νέα αποτυχία των συνομιλιών θα επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.