Αποστολή στη Νέα Υόρκη

Τη διενέργεια διεθνούς συνόδου στην Αθήνα για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη.

«Η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας.
Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην παρέμβασή του στα Ηνωμένα Έθνη πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους.

Παράλληλα έθεσε τρεις στόχους για τη χώρα μας:

- Να παράγει το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

- Να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028.

- Να απαγορευθούν τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του έκανε ξεχωριστή αναφορά στην περσινή τραγωδία στο Μάτι, λέγοντας πως «συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία» και επισημαίνοντας ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

Αναφερόμενος στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας.

«Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογράμμισε στη συνέχεια, και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των δυσμενών κλιματικών συνθηκών έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν σημαντικά τις τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά και να διαταράξει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ελαιόδεντρα που όταν καταστρέφονται από βακτήρια και την μύγα ελιάς δεν είναι μόνο οικονομική καταστροφή.