ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Με την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ολοκλήρωσε την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών τη νέα εποχή που ξημερώνει για τη χώρα μας. Μια νέα μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα, που την ζεσταίνει το καθαρό φως και την ενισχύουν οι άνεμοι της λογικής και της ελπίδας", είπε ο κ. Μητσοτάκης. "Καθώς προχωράμε για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μακριά από τις καταιγίδες που την ταλαιπώρησαν για μια δεκαετία, προς τις ήρεμες θάλασσες και τους φωτεινούς ορίζοντες, διατηρούμε επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή στην οποία ζούμε, του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι."

Μεγάλη έμφαση έδωσε στην ομιλία του στο ζήτημα του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας πως οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. "Η διαχείριση των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, μια συνολική προσέγγιση και ευρείες λύσεις, βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης και όχι στις ξενοφοβικές ατζέντες", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και έστειλε το μήνυμα ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον."

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ως εξής: "Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά."

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό. "Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός και κάλεσε δημόσια την Άγκυρα "να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία." Χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση "να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία" αλλά και να κινηθεί "γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες." Έστειλε δε ένα μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες εντός της Ε.Ε.: "Καμιά ευρωπαΪκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!"

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως "η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της. Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών. Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση."

Σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε τη στήριξή του στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για την "εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια" και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί. Ωστόσο, οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο."

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την κλιματική αλλαγή ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της. Δεν αφορά μόνο στην αμυντική στρατηγική για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές και τις παραλίες μας από τη διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πρόκειται για την αξιοποίηση του μοναδικού μας φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως συγκριτικού πλεονεκτήματος που θα οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης", είπε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει πριν το τέλος της χρονιάς μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα. Επανέλαβε δε ότι θα απαγορευθεί η χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021, θα κλείσουν όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.