Σάββατο 21 Σεπτεµβρίου 2019, ώρα 7 το απόγευµα. Στα γραφεία της ΟΝΝΕ∆ στην οδό Φειδιππίδου ξεκινά η διαδικασία εξαγωγής δεδοµένων από το ηλεκτρονικό σύστηµα ανάδειξης συνέδρων.
Είχε προηγηθεί µια διαδικασία δύο εβδοµάδων, όπου νέοι 16-32 ετών καλούνταν να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Μελών της «γαλάζιας» Νεολαίας, αποκτώντας τη δυνατότητα να εκλεγούν σύνεδροι στο 12ο Συνέδριο της νεολαιίστικης πολιτικής οργάνωσης.
Η αίσθηση ήταν ότι θα υπήρχε µια αξιοσηµείωτη αύξηση στον αριθµό των µελών και των αναδειχθέντων συνέδρων, δεδοµένου και του γενικότερου πολιτικού κλίµατος υπέρ της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ακόµα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις έπεσαν έξω, καθώς η ΟΝΝΕ∆ κατέρριψε όλα τα ρεκόρ, υπερδιπλασιάζοντας µέλη και συνέδρους. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα η Νεολαία της Νέας ∆ηµοκρατίας, µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης συνέδρων η ΟΝΝΕ∆ αριθµεί 70.505 µέλη, τη στιγµή που πριν από τρία χρόνια ο αριθµός αυτός βρισκόταν λίγο πάνω από τις 36.000.

Και δεν είναι µόνο αυτό: Η «γαλάζια» Νεολαία πέτυχε να διπλασιάσει τα µέλη της, βελτιώνοντας τους δείκτες στους οποίους υστερούσε. Από τη µία οι γυναίκες αποτελούν πλέον το 40% της βάσης της ΟΝΝΕ∆, µε 30.150 µέλη, ενώ εντυπωσιακός είναι ο µέσος όρος ηλικίας των µελών, ο οποίος ανέρχεται σε µόλις 24,4 χρόνια, αποτέλεσµα της αύξησης του αριθµού των µελών µέχρι 22 ετών.

Η εκτόξευση του αριθµού των µελών δεν θα µπορούσε παρά να συµπαρασύρει τον αριθµό των συνέδρων: Από τους περίπου 950 συνέδρους του Συνεδρίου Επανίδρυσης το 2016, το 12ο Συνέδριο θα ανοίξει τις πόρτες του σε 2.111 συνέδρους, ενδεικτικό του µεγάλου ενδιαφέροντος των νέων να δραστηριοποιηθούν πολιτικά µέσω της ΟΝΝΕ∆. Πέρα από την αποτύπωση του ρεύµατος του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους, οι δύο βασικές αιτίες της επίδοσης αυτής εντοπίζονται στην επιτυχηµένη τριετία του απερχόµενου προέδρου της οργάνωσης, Κώστα ∆έρβου, και στην υποψηφιότητα του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος αναµένεται να εκλεγεί επικεφαλής, καθώς κυριαρχεί σε επιρροή στο εσωτερικό της οργάνωσης.

Συνολικά, το εγχείρηµα της ανασυγκρότησης της ΟΝΝΕ∆ και του ανοίγµατός της στην κοινωνία χαρακτηρίζεται και ως προσωπικό στοίχηµα για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και για τον λόγο αυτό το γραφείο του, µε επικεφαλής τον διευθυντή του, Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, έχει «επενδύσει» πολλά στην επόµενη ηµέρα της «γαλάζιας» Νεολαίας.

Το 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕ∆, αρχίζει στο Metropolitan Expo την επόµενη Παρασκευή µε την οµιλία του πρωθυπουργού. Πέρα από τη µαζική συµµετοχή, θα δώσουν το «παρών» στις εργασίες του σειρά υπουργών µε παρεµβάσεις σε θεµατικές εκδηλώσεις που άπτονται του χαρτοφυλακίου τους. Παρόντες µε ενεργό ρόλο θα είναι, επίσης, ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆., Γιώργος Στεργίου, και ο γενικός διευθυντής της Ν.∆., Γιάννης Μπρατάκος, µετατρέποντας έτσι το συνέδριο σε Αρχών και Θέσεων.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Οι εργασίες του προβλέπεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου µε την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και εκπροσώπων της στην Πολιτική Επιτροπή του κόµµατος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριηµέρου, στον χώρο έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων θα βρίσκονται περίπτερα µέσων ενηµέρωσης, εθελοντικών και µη κυβερνητικών οργανώσεων. Κεντρικό πρόσωπο του συνεδρίου θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αναµένεται να εκλεγεί πρόεδρος.

Πρόκειται για το πιο διακεκριµένο στέλεχος της γενιάς του, έχοντας κερδίσει τον σεβασµό και την αποδοχή των οργανώσεων της ΟΝΝΕ∆ χάρη στη µεθοδικότητα και την εργατικότητα που έχει επιδείξει όλα τα χρόνια της ενασχόλησής του. Ταυτόχρονα, όντας µάχιµος δικηγόρος, συµβολίζει και τη νέα εποχή της Νεολαίας.

Ο κ. Μαρινάκης, εξάλλου, υπήρξε ο «ιθύνων νους» του πολιτικού και επικοινωνιακού µέρους της προηγούµενης τριετίας, ενώ του πιστώνεται και η άριστη συνεργασία της ΟΝΝΕ∆ µε το κόµµα σε οργανωτικά ζητήµατα σχετικά µε τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες. «Πολλοί που δεν παρακολουθούν την καθηµερινότητα της ΟΝΝΕ∆ θα αναρωτηθούν από πού προέρχεται αυτή η ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος για τη Νεολαία της Νέας ∆ηµοκρατίας», σχολιάζουν στελέχη της Νεολαίας της Ν.∆. στα «Π», επισηµαίνοντας ότι «για να απαντηθεί αυτό το ερώτηµα πρέπει να γυρίσουµε λίγα χρόνια πίσω και να δούµε την πορεία και την εξέλιξη της οργάνωσης µέχρι σήµερα».

Το 2016 ήταν µια κοµβική χρονιά για την ΟΝΝΕ∆.
Μετά τις τρεις διαδοχικές εκλογικές ήττες της προηγούµενης χρονιάς και µετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, η τότε αξιωµατική αντιπολίτευση ξεκινούσε µια ευρεία αναδιάρθρωση. Ο σηµερινός πρωθυπουργός έκρινε τότε ότι η ΟΝΝΕ∆ είχε ανάγκη από επανίδρυση.

Από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου η ΟΝΝΕ∆ επαναλειτούργησε επίσηµα, διεξάγοντας το Συνέδριο Επανίδρυσης. «Η επανίδρυση της ΟΝΝΕ∆ ήταν ένα στοίχηµα και γι’ αυτό κίνησα τις διαδικασίες υλοποίησής της. Πιστεύω σε µια ισχυρή ΟΝΝΕ∆ και γι’ αυτό δεν δέχτηκα καµία έκπτωση στον τρόπο λειτουργίας της», είχε δηλώσει τότε από το βήµα του συνεδρίου ο κ. Μητσοτάκης.

Την τελευταία µέρα του συνεδρίου, πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ εξελέγη ο Κ. ∆έρβος. Τους µήνες που ακολούθησαν, η νέα διοίκηση δούλεψε µεθοδικά και αθόρυβα. Την άνοιξη του 2017 ξεκίνησε το «Αύριο», το οποίο αποδείχτηκε το project που καθόρισε την τριετία της οργάνωσης: Ο αντιπρόεδρος, Παύλος Μαρινάκης, ανέλαβε, σε συνεργασία µε το Πολιτικό Συµβούλιο, τη δηµιουργία µιας «χάρτας νέων». Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε επίσηµα τον ∆εκέµβριο του 2017, παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, και ξεκίνησε άµεσα η ένταξη πολλών θέσεων στο πρόγραµµα της Ν.∆.

Ακολούθησε η Εθνική Συνδιάσκεψη της ∆ΑΠΝ∆ΦΚ, η οποία εκτόξευσε το φοιτητικό κοµµάτι της Νεολαίας σε ποσοστά-ρεκόρ σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, που κατέγραψαν για πρώτη φορά «δίδυµες» αυτοδυναµίες, στις φοιτητικές εκλογές τόσο του 2018 όσο και του 2019. Οπως σχολιάζουν στελέχη της ΟΝΝΕ∆, η ιστορική πολιτική νεολαία της χώρας αποτέλεσε όπλο της Νέας ∆ηµοκρατίας και κατά τους τελευταίους µήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, µε πυκνή παρουσία στελεχών στα µέσα ενηµέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, ενισχύοντας το πλάνο του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους.