Μητσοτάκης: Το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού
Την αισιοδοξία του ότι το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νέους βουλευτές του κόμματος του με τους οποίους συναντάται αυτή τη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συζήτηση που έγινε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και συνεχίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο που άνοιξε τις πόρτες του στα νέα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό και τη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση.
“Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. ‘Έντονα συζητήθηκε και το γεγονός της ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει πως βούλησή του είναι οι νέοι βουλευτές να είναι εισηγητές στα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή.
“Η συνοχή της Κ.Ο. πρέπει να είναι αρραγής. Χαίρομαι που βλέπω μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη. Όσα νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή, θα είναι σε πλήρη στοίχιση με αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Δεν θα έρθετε ποτέ στη θέση να αναγκαστείτε να κάνετε στροφή 180 μοιρών”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι ριζικά ανανεωμένη καθώς σχεδόν 4 στους 10 βουλευτές, (το 40%), εκλέχθηκαν για πρώτη φορά.
Ειδικότερα, οι 59 από τους 158 βουλευτές που έχει η ΝΔ στη Βουλή, εισήλθαν για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο με μέσο ηλικιακό όρο τα 49 έτη, ενώ οι 50 είναι άνδρες και οι 9 γυναίκες.
Η ανανέωση, όμως, είναι και ηλικιακή, καθώς 19 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων -είναι δηλαδή γεννημένοι τη δεκαετία του 80- και πέντε εξ αυτών είναι γυναίκες. Επίσης, 46 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των σαραντάρηδων, καθώς έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 70.
Ο νεότερος, τέλος, βουλευτής του Κοινοβουλίου ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος.
Υπουργικό
Πριν την συνάντησή του με τους 58 νέους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε υπό την σκιά των γεγονότων στη Μόρια, υπογράμμισε πως η διαδικασία εκκένωσης της περιοχής θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ τόνισε πως θα αυστηροποιηθούν και οι διαδικασίες ασύλου.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως εντός δύο μηνών θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας με τη βοήθεια των ξενοδοχείων, ενώ παράλληλα προχωρά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα το οποίο θα γίνει με χρηματοδότηση από την Κομισιόν θα αφορά την μετεγκατάσταση σε δωμάτια περίπου 40.000 προσφύγων και το δεύτερο θα αφορά στην μεταφορά σε ξενοδοχεία 16.000 προσφύγων.
Στα μέτρα αυτά άλλωστε αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως, ώστε να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης.
«Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», τόνισε.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου, καταθέτοντας την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
Α- Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:
- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
- Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
- Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
- Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
- Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης - 18ης Οκτωβρίου 2019.
Β- Σχετικά με το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου. Βασικοί στόχοι είναι:
α) Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός,
β) Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης,
γ) Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μίας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, και
δ) Να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.
Βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι:
α) Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο,
β) Απαίτηση οι αιτούντες να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές,
γ) Ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση στο σύστημα μόνον όσων εξ αυτών συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους,
δ) Γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.
Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός τριμήνου.
Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο περί διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων.
Κλίμα υπέρ της Ελλάδος από Βερολίνο
Πάντως θετικά είναι και τα μηνύματα από το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα και στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης του προσφυγικού, κάτι που επιβεβαιώνει και την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα όσα εξέθεσε στους νέους βουλευτές του κόμματος, μιλώντας για αλλαγή κλίματος.
Ειδικότερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε «συγκλονισμένος» από την χθεσινή τραγωδία στην Μόρια και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Σημείωσε παράλληλα ότι «κλειδί» για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών αποτελούν οι επιστροφές μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας
«Στην Μόρια χάθηκαν δύο ζωές σε μια φωτιά. Πρόκειται για τραγωδία που συγκλονίζει και εμάς και η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων. Κατά βάση, παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια την πολύ δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία έχει αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται τώρα εντατικά για λύσεις -και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται έτοιμη να παράσχει ουσιαστική βοήθεια», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «ένα κλειδί προκειμένου να ληφθεί εν μέρει ο έλεγχος αυτής της δύσκολης κατάστασης στα νησιά μπορεί σίγουρα να βρεθεί και στη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ένα κλειδί είναι δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών γρήγορα και σημαντικά. Και γνωρίζουμε ότι και η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη. Και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα».
Σχετικά με το εάν μια πιθανή λύση θα ήταν η υποδοχή από τη Γερμανία προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πιο δυναμικά από ό,τι κατά το παρελθόν ένα πολύ κομβικό, όπως είπε, σημείο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για επιστροφές. «Αυτή είναι η άποψη και της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα λαμβάνει πολύπλευρη βοήθεια και στήριξη από την Ευρώπη προκειμένου να μπορέσει να υπερβεί αυτή την ομολογουμένως πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά και εν μέρει στην ηπειρωτική χώρα, και επί της αρχής η Γερμανία είναι μεταξύ αυτών των χωρών που προσφέρουν βοήθεια, όπως με την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Κοινή Δήλωση περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο τμήματα: τη στήριξη της Τουρκίας κατά την υποδοχή και φιλοξενία εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, η οποία, όπως είπε, δίδεται «και υπάρχουν συνεχώς αφορμές να σκεφτεί κανείς αν θα μπορούσαν οι πληρωμές να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των 6 δισεκατομμυρίων είναι ήδη δεσμευμένο σε συγκεκριμένα προγράμματα». Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, άλλο κεντρικό σημείο είναι ο μηχανισμός επιστροφών, ο οποίος προσπαθεί να αντικαταστήσει την παράνομη μετανάστευση με τη δυνατότητα Σύροι πρόσφυγες να μπορούν να έρθουν και νόμιμα στην Ευρώπη. «Αλλά για κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να υπάρχουν αυτές οι επιστροφές», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα δέχεται την στήριξη της ΕΕ σε πολλά επίπεδα «και για αυτά είναι συνεχώς και η δική μας κυβέρνηση, και βεβαίως και οι Βρυξέλλες, σε συνεχή συζήτηση με τους Έλληνες».
Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να απαντήσει γενικά. «Είναι προφανές ότι εκεί σε κάποια σημεία οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Και είναι δουλειά τής Ελλάδας, με ευρωπαϊκή στήριξη, αυτές τις συνθήκες να τις βελτιώσει βήμα- βήμα», δήλωσε. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπήρχε η πιθανότητα να εκκενωθούν ή να κλείσουν αυτά τα κέντρα, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να απαντήσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι υπόθεση της γερμανικής κυβέρνησης.