Επενδυτικό «New Deal» Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Περισσότεροι από 100 πρωθυπουργοί και πρόεδροι κρατών από όλο τον πλανήτη είχαν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας είχαν πλήθος επαφών και συναντήσεων. Κανείς, ωστόσο, δεν είχε το επενδυτικό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, που συναντήθηκε με τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών στον κόσμο, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών, και συμμετείχε στο μεγαλύτερο οικονομικό φόρουμ των ημερών, το Bloomberg Global Business Forum.
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια ακούγαμε τι λένε οι δανειστές. Τώρα θα ακούσουμε τι λένε οι αγορές», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η ατζέντα αυτή δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Είναι σαφές ότι πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν η άσκηση ενεργού και επιθετικής οικονομικής διπλωματίας και οι συναντήσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί καιρό πριν, με τη συνέργεια του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη (ήταν ο ίδιος στη Νέα Υόρκη πριν από δύο εβδομάδες), του συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Μπακόλα, του διευθυντή του Γραφείου Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Δημήτρη Μητρόπουλου, και του υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.
Ο άνθρωπος-κλειδί βέβαια για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων και την προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από τον Γουίλμπουρ Ρος. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, που διατηρεί επί χρόνια στενή προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, με πορεία τεσσάρων δεκαετιών στον επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ, έχει συναντήσει πλέον τρεις φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στον ίδιο μήνα (η πρώτη ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα) κι έχει αναλάβει κομβικό ρόλο για μια επενδυτική «άνοιξη» στην Ελλάδα, με το «πράσινο φως» του Λευκού Οίκου.
Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους ξένους επενδυτές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες που συνάντησε στη Νέα Υόρκη ήταν καθαρό: Η Ελλάδα γίνεται και πάλι χώρα φιλική προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, με συγκεκριμένες κινήσεις: Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή, τη μείωση φορολογικών συντελεστών που ξεκίνησε και θα προχωρά σταδιακά τα επόμενα χρόνια, τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, γεγονός που θα αφαιρέσει έτσι έναν «βραχνά» από την ελληνική οικονομία.
Άνθρωποι μάλιστα που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές έμειναν με την εντύπωση ότι ανομολόγητος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει τους εταίρους της χώρας ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο προχωρά γοργά και σταθερά και θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αν η μείωση του στόχου για τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα γίνει νωρίτερα, από το 2020 κιόλας δηλαδή.
Goldman Sachs
Το συμπέρασμα από τις επαφές και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ο Ντέιβιντ Σόλομον, ο 57χρονος διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, την περασμένη Τρίτη οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία μια κλειστή συνάντηση με περίπου 30 μεγαλοεπενδυτές για τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επαίνεσε ιδιαίτερα για τη μεταρρυθμιστική του φιλοσοφία κατά την έναρξη της εκδήλωσης αυτής. Στη συνάντηση, με βάση πληροφορίες των «Π», συμμετείχαν οι επικεφαλής εταιρειών που αθροιστικά χειρίζονται κεφάλαια ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των παρόντων στην εκδήλωση ήταν και οι εκπρόσωποι των ακόλουθων εταιρειών: î Blackstone Group, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και επενδυτική εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια 470 δισ. δολαρίων. î Bain Capital, επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, που ασχολείται ιδίως με επιχειρηματικά κεφάλαια, real estate κ.ά. και διαχειρίζεται κεφάλαια 105 δισ. δολαρίων. î Cerberus Capital Management, επενδυτική εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια και λογαριασμούς 40 δισ. δολαρίων. î Centerbridge Partners, επενδυτική εταιρεία με ειδίκευση στις μοχλευμένες εξαγορές, με έδρα στη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια και προϊόντα αξίας 25 δισ. δολαρίων.
î York Capital Management, εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου (η Credit Suisse κατέχει το 30% των μετοχών της), με έδρα στη Νέα Υόρκη και γραφεία στο Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, που διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 20 δισ. δολαρίων. î Pimco, επενδυτική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 1,76 τρισ. δολαρίων.
î Avenue Capital, εταιρεία που ασχολείται με ιδιωτικά κεφάλαια επενδύσεων, λειτουργεί παράλληλα ως hedge fund, με έδρα στη Νέα Υόρκη, και διαχειρίζεται αθροιστικά κεφάλαια 12 δισ. δολαρίων. î Oppenheimer Funds, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (έχει εξαγοραστεί από την Invesco), με έδρα στη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται 13 εκατ. λογαριασμούς, οι οποίοι αθροίζουν 229 δισ. δολάρια. Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτικών ομίλων άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναπτύσσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη μείωση της φορολογίας, στη θεσμοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και στις αλλαγές που θα «χτυπήσουν» τη γραφειοκρατία.
Οι Αμερικανοί επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν σειρά ερωτήσεων στον πρωθυπουργό, με έμφαση σε κυρίως τρία σημεία: Πρώτον, πώς θα μειωθούν άμεσα και δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν οι τράπεζες, με τον κ. Μητσοτάκη να τους εξηγεί τις λεπτομέρειες του Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο θα έχει την υποστήριξη του ελληνικού Δημοσίου με κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ και θα τεθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών, το αργότερο, σε εφαρμογή. Στόχος του σχεδίου «Ηρακλής», όπως ονομάζεται, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση ως προς το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και απάντησε αρνητικά.
Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στη συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτικών ομίλων ήταν οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα αυτές στον τομέα της ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στη διαδικασία πώλησης μετοχών στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη συνέχεια στα ΕΛ.ΠΕ., στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Το τρίτο σημείο ήταν η φορολογική πολιτική. «Οι άνθρωποι της αγοράς θέλουν να είμαστε πιο επιθετικοί στη μείωση των φόρων», εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του περιεχομένου της συζήτησης, «αλλά τους εξηγήσαμε τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, τις οποίες θα τηρήσουμε». Τις θέσεις αυτές για τη μείωση των φόρων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και στους περίπου 80 επιχειρηματίες και επενδυτές που παρευρέθησαν στο κλειστό γεύμα την Τετάρτη το μεσημέρι το οποίο οργάνωσε προς τον σκοπό αυτόν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνομίλησε και την Τρίτη με τον κ. Ρος, στη συνεδρίαση του International Advisory Board του Atlantic Council, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο. Στη συνάντηση της Τετάρτης,
ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συνοπτικά το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις, μειώνει τους φόρους και συγκρατεί τις δαπάνες. Μεγάλο ενδιαφέρον διεφάνη και στη συνάντηση αυτή για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως στις τράπεζες και γενικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην ενέργεια –τόσο στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων εταιρειών ενέργειας όσο και στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων– και στον τουρισμό. «It’s too good to be true» (είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό), έλεγε χαρακτηριστικά Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής βγαίνοντας από το γεύμα που οργάνωσε ο κ. Ρος – μια φράση χαρακτηριστική της ευμενούς υποδοχής που έλαβε ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τζον Πόλσον, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής κορυφαίας επενδυτικής εταιρείας, που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι, πέρα από τους τραπεζίτες και τους επενδυτές, το ενδιαφέρον για «μπίζνες» στην Ελλάδα είναι ευρύτερο, με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και κινηματογραφικό παραγωγό Τζον Καλαφάτη να αποκαλύπτει σε μία από τις κλειστές συναντήσεις ότι σκοπεύει τους προσεχείς μήνες να κάνει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας στην Ελλάδα.
«Ο στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια», είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
JP Morgan
Πριν από τη συνάντηση που διοργάνωσε η Goldman Sachs, ο κ. Μητσοτάκης, την πρώτη ημέρα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να αναπτύσσει το μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό του σχέδιο, αλλά και το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, και συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες το πώς θα συμβάλει η JP Morgan στην υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο κ. Ντάιμον φέρεται να εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας από Αυστραλούς επιχειρηματίες μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αυστραλός ομόλογός του, Σκοτ Μόρισον, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια ακούγαμε τι λένε οι δανειστές. Τώρα θα ακούσουμε τι λένε οι αγορές», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η ατζέντα αυτή δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Είναι σαφές ότι πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν η άσκηση ενεργού και επιθετικής οικονομικής διπλωματίας και οι συναντήσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί καιρό πριν, με τη συνέργεια του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη (ήταν ο ίδιος στη Νέα Υόρκη πριν από δύο εβδομάδες), του συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Μπακόλα, του διευθυντή του Γραφείου Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Δημήτρη Μητρόπουλου, και του υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.
Ο άνθρωπος-κλειδί βέβαια για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων και την προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από τον Γουίλμπουρ Ρος. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, που διατηρεί επί χρόνια στενή προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, με πορεία τεσσάρων δεκαετιών στον επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ, έχει συναντήσει πλέον τρεις φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στον ίδιο μήνα (η πρώτη ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα) κι έχει αναλάβει κομβικό ρόλο για μια επενδυτική «άνοιξη» στην Ελλάδα, με το «πράσινο φως» του Λευκού Οίκου.
Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους ξένους επενδυτές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες που συνάντησε στη Νέα Υόρκη ήταν καθαρό: Η Ελλάδα γίνεται και πάλι χώρα φιλική προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, με συγκεκριμένες κινήσεις: Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή, τη μείωση φορολογικών συντελεστών που ξεκίνησε και θα προχωρά σταδιακά τα επόμενα χρόνια, τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, γεγονός που θα αφαιρέσει έτσι έναν «βραχνά» από την ελληνική οικονομία.
Άνθρωποι μάλιστα που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές έμειναν με την εντύπωση ότι ανομολόγητος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει τους εταίρους της χώρας ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο προχωρά γοργά και σταθερά και θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αν η μείωση του στόχου για τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα γίνει νωρίτερα, από το 2020 κιόλας δηλαδή.
Goldman Sachs
Το συμπέρασμα από τις επαφές και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ο Ντέιβιντ Σόλομον, ο 57χρονος διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, την περασμένη Τρίτη οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία μια κλειστή συνάντηση με περίπου 30 μεγαλοεπενδυτές για τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επαίνεσε ιδιαίτερα για τη μεταρρυθμιστική του φιλοσοφία κατά την έναρξη της εκδήλωσης αυτής. Στη συνάντηση, με βάση πληροφορίες των «Π», συμμετείχαν οι επικεφαλής εταιρειών που αθροιστικά χειρίζονται κεφάλαια ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των παρόντων στην εκδήλωση ήταν και οι εκπρόσωποι των ακόλουθων εταιρειών: î Blackstone Group, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και επενδυτική εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια 470 δισ. δολαρίων. î Bain Capital, επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, που ασχολείται ιδίως με επιχειρηματικά κεφάλαια, real estate κ.ά. και διαχειρίζεται κεφάλαια 105 δισ. δολαρίων. î Cerberus Capital Management, επενδυτική εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια και λογαριασμούς 40 δισ. δολαρίων. î Centerbridge Partners, επενδυτική εταιρεία με ειδίκευση στις μοχλευμένες εξαγορές, με έδρα στη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια και προϊόντα αξίας 25 δισ. δολαρίων.
î York Capital Management, εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου (η Credit Suisse κατέχει το 30% των μετοχών της), με έδρα στη Νέα Υόρκη και γραφεία στο Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, που διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 20 δισ. δολαρίων. î Pimco, επενδυτική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 1,76 τρισ. δολαρίων.
î Avenue Capital, εταιρεία που ασχολείται με ιδιωτικά κεφάλαια επενδύσεων, λειτουργεί παράλληλα ως hedge fund, με έδρα στη Νέα Υόρκη, και διαχειρίζεται αθροιστικά κεφάλαια 12 δισ. δολαρίων. î Oppenheimer Funds, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (έχει εξαγοραστεί από την Invesco), με έδρα στη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται 13 εκατ. λογαριασμούς, οι οποίοι αθροίζουν 229 δισ. δολάρια. Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτικών ομίλων άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναπτύσσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη μείωση της φορολογίας, στη θεσμοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και στις αλλαγές που θα «χτυπήσουν» τη γραφειοκρατία.
Οι Αμερικανοί επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν σειρά ερωτήσεων στον πρωθυπουργό, με έμφαση σε κυρίως τρία σημεία: Πρώτον, πώς θα μειωθούν άμεσα και δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν οι τράπεζες, με τον κ. Μητσοτάκη να τους εξηγεί τις λεπτομέρειες του Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο θα έχει την υποστήριξη του ελληνικού Δημοσίου με κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ και θα τεθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών, το αργότερο, σε εφαρμογή. Στόχος του σχεδίου «Ηρακλής», όπως ονομάζεται, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση ως προς το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και απάντησε αρνητικά.
Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στη συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτικών ομίλων ήταν οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα αυτές στον τομέα της ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στη διαδικασία πώλησης μετοχών στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη συνέχεια στα ΕΛ.ΠΕ., στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Το τρίτο σημείο ήταν η φορολογική πολιτική. «Οι άνθρωποι της αγοράς θέλουν να είμαστε πιο επιθετικοί στη μείωση των φόρων», εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του περιεχομένου της συζήτησης, «αλλά τους εξηγήσαμε τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, τις οποίες θα τηρήσουμε». Τις θέσεις αυτές για τη μείωση των φόρων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και στους περίπου 80 επιχειρηματίες και επενδυτές που παρευρέθησαν στο κλειστό γεύμα την Τετάρτη το μεσημέρι το οποίο οργάνωσε προς τον σκοπό αυτόν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνομίλησε και την Τρίτη με τον κ. Ρος, στη συνεδρίαση του International Advisory Board του Atlantic Council, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο. Στη συνάντηση της Τετάρτης,
ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συνοπτικά το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις, μειώνει τους φόρους και συγκρατεί τις δαπάνες. Μεγάλο ενδιαφέρον διεφάνη και στη συνάντηση αυτή για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως στις τράπεζες και γενικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην ενέργεια –τόσο στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων εταιρειών ενέργειας όσο και στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων– και στον τουρισμό. «It’s too good to be true» (είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό), έλεγε χαρακτηριστικά Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής βγαίνοντας από το γεύμα που οργάνωσε ο κ. Ρος – μια φράση χαρακτηριστική της ευμενούς υποδοχής που έλαβε ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τζον Πόλσον, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής κορυφαίας επενδυτικής εταιρείας, που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι, πέρα από τους τραπεζίτες και τους επενδυτές, το ενδιαφέρον για «μπίζνες» στην Ελλάδα είναι ευρύτερο, με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και κινηματογραφικό παραγωγό Τζον Καλαφάτη να αποκαλύπτει σε μία από τις κλειστές συναντήσεις ότι σκοπεύει τους προσεχείς μήνες να κάνει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας στην Ελλάδα.
«Ο στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια», είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
JP Morgan
Πριν από τη συνάντηση που διοργάνωσε η Goldman Sachs, ο κ. Μητσοτάκης, την πρώτη ημέρα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να αναπτύσσει το μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό του σχέδιο, αλλά και το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, και συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες το πώς θα συμβάλει η JP Morgan στην υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο κ. Ντάιμον φέρεται να εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας από Αυστραλούς επιχειρηματίες μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αυστραλός ομόλογός του, Σκοτ Μόρισον, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.