Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό
Σε διπλωµατικό µαραθώνιο εξελίσσεται η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής σκηνής ως ισότιµο εταίρο µε θέση, λόγο και άποψη, αλλά παράλληλα να διεθνοποιήσει το µείζον ζήτηµα του Μεταναστευτικού, που πλήττει άµεσα τη χώρα µας, και να αναδείξει το µέγεθος της τουρκικής παραβατικότητας στα µάτια των εταίρων µας.
Μόνο την τελευταία εβδοµάδα ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές επαφές µε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τους προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, τον γενικό γραµµατέα του ΝΑΤΟ, τον υπουργό Εσωτερικών της Γερµανίας και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας.
Ακολουθεί αυτή την Πέµπτη η συµµετοχή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στις Βρυξέλλες και αµέσως µετά, φυσικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η κυβέρνηση έχει κάνει συστηµατική δουλειά το τελευταίο διάστηµα, ώστε να µπει και το Μεταναστευτικό στην ατζέντα των συζητήσεων. Στην ηµερήσια διάταξη της συνόδου, όπως ήταν αναµενόµενο, κυριαρχούν το Brexit και ο προϋπολογισµός της Ε.Ε., αλλά και η κατανοµή κονδυλίων για την επόµενη επταετία. «Προωθούµε το Μεταναστευτικό ως θέµα ευρωπαϊκό, γιατί -ακριβώς- είναι θέµα της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά την περασµένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός, µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες, υποστηρίζει το αίτηµα της Αγκυρας για τη συνέχιση της οικονοµικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού ζητήµατος, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, όµως, της τήρησης εκ µέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή ∆ήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας του 2016 για τις επιστροφές των µεταναστών.
Στο Μέγαρο Μαξίµου υπάρχει µεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας, Μάικ Ποµπέο, διατύπωσε από την Αθήνα δύο ξεκάθαρες επίσηµες θέσεις:
Πρώτον, υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας και, δεύτερον, κατά των παράνοµων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 7. Ικανοποίηση υπάρχει και για τα αποτελέσµατα της τριµερούς Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο και όχι µόνο για το επενδυτικό και ενεργειακό της σκέλος:
Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών, χωρίς στρατεύµατα κατοχής και χωρίς εγγυήσεις, ενώ τάχθηκαν υπέρ της άµεσης επανέναρξης των ενδοκυπριακών συνοµιλιών και καταδίκασαν ρητά -αυτό αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν- τις έκνοµες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Καταδίκασαν, µάλιστα, την προκλητική συµπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που επίσης αντιβαίνει στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.
ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ
Στο ζήτηµα της Συρίας και της τουρκικής επέµβασης η κυβέρνηση ενστερνίζεται τη θέση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση διά της ύπατης εκπροσώπου για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ως προς τη Συρία. Η Ε.Ε. έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εισβολή της Τουρκίας, υπογραµµίζοντας ότι «οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει µετακινήσεις πληθυσµών και θα υπονοµεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής». Τις τουρκικές απειλές στην Κύπρο και το πρόβληµα του Μεταναστευτικού έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνάντησή του την Πέµπτη µε τον Γενς Στόλτενµπεργκ.
Ο πρωθυπουργός ενηµέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις «έκνοµες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, που παραβιάζουν κατάφωρα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, δηµιουργούν ένταση, αλλά και υπονοµεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των συνοµιλιών για το Κυπριακό», όπως χαρακτηριστικά είπε. Για το δε Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «την ενεργότερη συµµετοχή της Συµµαχίας στην αντιµετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήµατος».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ