Την ώρα που το μεταναστευτικό βρίσκεται εκ νέου σε πλήρη έξαρση –με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να καταφτάνουν στα νησιά κάθε εβδομάδα- η κυβέρνηση επιταχύνει τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο απόδοσης ασύλου και επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης.

Μία από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης και μεταφορά της εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο. Παράλληλα προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων, αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και διαδικασίες επιστροφής όσων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους.

Ως προς το τελευταίο, σε σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.

Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται με εντός 3 ημερών. Και αυτό διότι συνάγεται ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους. Σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας τους και αυτό επιφέρει συνέπειες.


Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά, ενώ αυστηροποιεί την έννοια της ευαλωτότητας και απαλείφεται μεταξύ άλλων το μετατραυματικό στρες ως λόγος ένταξης στο καθεστώς. Προτείνεται, επίσης, κατάλογος «ασφαλών χωρών» καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών.

Στο άρθρο 51 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η φοίτηση των προφυγόπουλων είναι υποχρεωτική στα σχολεία ενώ προβλέπονται και κυρώσεις για γονείς-πρόσφυγες που αμελούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Οι ανήλικοι αιτούντες και τα ανήλικα τέκνα των αιτούντων κατά την παραμονή τους στην χώρα υποχρεούνται να εντάσσονται σε μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος. Η ένταξη γίνεται με προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες και με διευκολύνσεις ως προς την εγγραφή σε περίπτωση δυσχερειών υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και για όσο χρονικό διάστημα δεν εκτελείται μέτρο απομάκρυνσης που εκκρεμεί κατά των ιδιών ή κατά των γονέων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη διάταξη.

Βουλιάζουν τα νησιά – Σε πλήρη εξέλιξη η αποσυμφόρηση

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη: Την περασμένη εβδομάδα έφτασαν συνολικά 1.908 άτομα μόνο στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής τα «πρωτεία» έχει η Λέσβος στην οποία πέρασαν 820 άτομα, ενώ στη Χίο πέρασαν 464 άτομα και στη Σάμο 624.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών, με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές στην ενδοχώρα.

Λίγο πριν από τις 7:30 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 156 αιτούντες άσυλο από τη Μυτιλήνη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Λίγο πριν από τις 9:00, κατέπλευσε, επίσης, στο αγκυροβόλιο του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν «Paros Jet», μεταφέροντας 700 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο. Το πλοίο με τη βοήθεια πλοηγού οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ελευσίνας. Οι μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός των συναρμοδίων υπουργείων είναι εντός των επόμενων 3-4 εβδομάδων να έχουν μετακινηθεί από τα νησιά τουλάχιστον άλλοι 3.000 προς την ηπειρωτική Ελλάδα.