«Αυλαία» από την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης
Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έριξε σήμερα την αυλαία στη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων που είχε εγκρίνει η προτείνουσα Βουλή.
Αύριο, όλοι οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων θα συναντηθούν για να συζητήσουν επί του τελικού συνολικού πίνακα των αναθεωρητέων διατάξεων με τις θέσεις όλων των κομμάτων, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου
Πάντως, οι γενικοί εισηγητές θα έχουν το περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να κάνουν διορθώσεις επί των πρακτικών, ώστε το τελικό κείμενο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος μαζί με την κεντρική εισήγηση, να παραδοθεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια για να συζητηθεί και να ψηφιστεί.
Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκλήρωσε σήμερα, την επεξεργασία των αναθεωρητέων διατάξεων με την συζήτηση επί της ένατης θεματικής ενότητας που περιελάμβανε τα άρθρα 54 και 56 του συντάγματος και αφορούν το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, την καθιέρωση απλής αναλογικής και τα κωλύματα εκλογιμότητας βουλευτών.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η κυβερνητική πλειοψηφία, απέρριψε τις δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τροποποίηση του άρθρου 54 παρ. 1, προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος και του άρθρου 56, προς την κατεύθυνση καθιέρωσης προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους.
Ωστόσο, υπήρξε ομόθυμη διάθεση για συναίνεση από όλα τα κόμματα, στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων.
Με οδηγό τη Διακομματική Συμφωνία και παρά τις διαφοροποιήσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμούς που εξέφρασαν, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα παρότι επέμειναν στην ορθότητα των προτάσεων τους συνέκλιναν στην ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης της ψήφου των απόδημων ελλήνων με ευρύτατη συναίνεση και δήλωσαν τη διάθεση τους για υποχωρήσεις.
Ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο για την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ.4 που θα διασφαλίζουν όλες τις προτάσεις των κομμάτων.
«Στη Διακομματική Επιτροπή έγινε γνήσια προσπάθεια συνεύρεσης. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ειλικρίνειας από ότι, στη πρόταση για το άρθρο 54 παρ. 4, στο οποίο ενσωματώνεται το ομόθυμο αίτημα όλων των κομμάτων να καταστεί ευκολότερη η ρύθμιση στο μέλλον για τον κοινό νομοθέτη», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Αυτή τη στιγμή διασφαλίζεται απόλυτα συνταγματικά η ψήφος των αποδήμων. Είναι μια σημαντική ιστορική στιγμή στην οποία σταθήκαμε με σεβασμό στην συνταγματική ιστορία της χώρας. Και το νομοσχέδιο που θα έρθει, δεν θα είναι η ιδανική λύση, μια πιο ριζική λύση όπως θα ήθελα ώστε να επιτρέπει στους έλληνες της διασποράς να ασκούν χωρίς περιορισμούς, και με επιστολική ψήφο, το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά για τις συνταγματικές μας επιταγές ήταν η βέλτιστη λύση».
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας, να αποσαφηνίσει επακριβώς το τελικό κείμενο της πρότασης της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 4 και την ψήφο των αποδήμων, ώστε όπως είπε, «να πάμε στη ψηφοφορία χωρίς πρόβλημα».
«Δεν έχουμε διάθεση να δώσουμε λευκή κάρτα για να ρυθμίσετε τα θέματα για τη ψήφο των αποδήμων. Θα περιμένω να δω το νόμο. Ακούω ότι αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι την Παρασκευή που θα ψηφίσουμε θέλουμε να έχουμε το προσχέδιο για να ξέρουμε γιατί μιλάμε και αν είστε πράγματι ειλικρινείς στα περί συγκλίσεων. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να δούμε αν εννοείτε αυτά που λέτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση, θα στηρίζεται ότι οι απόδημοι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίζουν στο εξωτερικό για την επικράτεια όχι όμως για την επιμέρους εκλογική τους περιφέρεια ενώ δεν θα αναιρεί το δικαίωμα τους να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα για την εκλογική τους περιφέρεια.
«Από μια μη λύση για τους απόδημους είναι προτιμότερη μια κολοβή λύση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης ενώ απέρριψε τις δύο άλλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματος του, «η οποία στηρίζεται στη διεθνή εμπειρία και πρακτική για τα κριτήρια του οικονομικού και κοινωνικού δεσμού των αποδήμων», όπως είπε.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας ανέφερε ότι δεν μπορεί να βασίζεται η ψήφος των αποδήμων σε συνταγματικά μικροπολιτικά παιχνίδια και τόνισε ότι όλοι συμφωνούν στο να αναγνωριστεί το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, τόνισε ότι για το κόμμα της είναι κόκκινες γραμμές η αρχή της ισότητας και η αρχή της αναλογικότητας, και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως για να μην υπάρχουν συνταγματικές αμφιβολίες.