Στυλιανίδης: Το επιτελικό κράτος που καθιέρωσε ο Μητσοτάκης αυξάνει την αποτελεσματικότητα
Για τα βασικά σημεία της αναθεώρησης του Συντάγματος, μίλησε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ
Στην εκπομπή One Talk βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα βασικά σημεία από την αναθεώρηση του συντάγματος που συζητείται στις εργασίες της επιτροπής της Βουλής, για το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παιδεία και το προσφυγικό.
Ο κ. Στυλιανίδης εκθείασε αρχικά τη σύνεση, την υπευθυνότητα και τη νηφαλιότητα της επιτροπής, αλλά και τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων με πνεύμα γόνιμο και δημιουργικό.
Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νέο σύνταγμα αφορούν σε 49 αναθεωρητικές διατάξεις, εκ των οποίων οι δέκα είναι καταργήσεις μεταβατικών διατάξεων. Από αυτές, τα βασικότερα σημεία είναι τα εξής:
-Η αναγνώριση της οικογένειας ως θεμέλιο του έθνους και της κοινωνίας, καθώς και η υιοθέτηση της πρότασης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-Η αναβάθμιση του κοινοβουλίου και της δυνατότητας κοινοβουλευτικού ελέγχου.
-Ακόμα, η εξίσωση των υπουργών και των βουλευτών με τους κοινούς πολίτες όσον αφορά τα ποινικά αδικήματα που άσκησαν κατά την πολιτική τους θητεία και η εξίσωση του στρατιωτικού δικαστή με τους λοιπούς δικαστές.
Ένα επιπλέον βασικό σημείο είναι οι ανεξάρτητες αρχές, αλλά και η αποσύνδεση των εκλογών από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε ακόμα για το επιτελικό κράτος που καθιέρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο «αυξάνει την αποτελεσματικότητα γιατί δημιουργεί κεντρικό σχεδιασμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός επιδιώκει αυτό το μοντέλο γιατί ενδεχομένως θεώρησε ότι το προηγούμενο απέτυχε σε κάποιους στόχους. «Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε αυτό το σύστημα σχετίζονται με τη δυσλειτουργία της διοίκησης και την έλλειψη του «λιμενοβραχίονα» του υπουργού σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και τη διάκριση μεταξύ εκπαίδευσης και παιδείας, ο πρώην υπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα η οποία απαγορεύει πλήρως την ιδιωτική πρωτοβουλία στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό που χρειάζεται η χώρα, σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι ένα σύστημα που ξέρει να κερδίζει, κατά συνέπεια έχει και τη δυνατότητα και να ανταποδίδει».
Παράλληλα σχολίασε και την περιοχή της Θράκης και τους μουσουλμάνους που κατοικούν εκεί, αλλά και το ζήτημα του προσφυγικού. Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και εξέφρασε την άποψη πως «η Ελλάς σηκώνει στην πλάτη της το οικονομικό κόστος μιας μεγάλης ανθρωπιστικής στήριξης που μπορεί να μετατραπεί σε απειλή και εναντίον της».
«Τα προβλήματα έχουν διεθνοποιηθεί και οι λύσεις πρέπει να έχουν διεθνή χαρακτήρα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να κρύβεται», κατέληξε.