Στην «τρικυμία» του μεταναστευτικού η κυβέρνηση-Επικοινωνιακές αστοχίες και «επιστράτευση» των βουλευτών
Ανασκουμπώνεται και θέτει σε ετοιμότητα όχι μόνο το κυβερνητικό επιτελείο και τους βουλευτές, αλλά επιχειρεί με σχέδιο να διεθνοποιήσει το θέμα του μεταναστευτικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι αποφασισμένος η κυβέρνησή του να περάσει τον κάβο του μεταναστευτικού με κάθε κόστος.
Ο πρωθυπουργός μετά την σύσκεψη για τα μέτρα για την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα, θα επιχειρήσει το ερχόμενο Σάββατο σε μια σημαντική άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ να κινητοποιήσει του βουλευτές, οι οποίοι με την σειρά τους θα ενημερώσουν τις περιφέρειές τους και τις τοπικές κοινωνίες για την πραγματική διάσταση του μεταναστευτικού.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, αλλά σκοπός του είναι σε πρώτο επίπεδο να δώσει λύση σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους μετανάστες-πρόσφυγες, αλλά κυρίως τους συμπολίτες μας στα νησιά.
Το μασάζ Κυριάκου Μητσοτάκη στους γαλάζιους βουλευτές το ερχόμενο Σάββατο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την αρχή για να τεθούν οι σωστές διαστάσεις του ζητήματος για τις τοπικές κοινωνίες που θα δεχθούν τους πρόσφυγες στην περιοχή τους.
Η επίσημη πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών που θα είναι και δεσμευτική εκ μέρους του κράτους, θα πείσει τόσο μεμονωμένες ομάδες που εν μέσω αγανάκτησης ή άγνοιας οδηγούνται σε ακρότητες , αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που εμφανίζεται πιο ανεκτική και υπομονετική.
Οι αστοχίες
Το μεταναστευτικό ωστόσο που αναδεικνύεται δύσκολο μέτωπο για την κυβέρνηση καθώς δεν έχει πια μόνο πολιτική χροιά, αλλά γίνεται αμιγώς κοινωνικό, φαίνεται ότι απαιτούσε διαφορετικούς χειρισμούς. Πολλοί εντοπίζουν ένα επικοινωνιακό κενό στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ως προς την ε ημέρωση των τοπικών κοινωνικών. Η κυβέρνηση δεν έδειξε να είναι σ’ αυτό το μέτωπο τόσο καλά προετοιμασμένη, όσο ήταν σε άλλους τομείς του κυβερνητικού της προγράμματος.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη, ίσως και αναμενόμενη κλιμάκωση των αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες και ένας περαιτέρω διχασμός τους με αφορμή το μεταναστευτικό, θα ραγίσουν την εικόνα και το εύρος της προσπάθειας που καταβάλει η χώρα, αλλά και η κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα, χρεώνεται και ένα μέρος άστοχης κριτικής που γίνονταν στο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να εμπεδωθεί η εντύπωση στην κοινωνία ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση θα λυθεί άμεσα το μεταναστευτικό.
Αστοχία της κυβέρνησης ήταν για πολλούς και το γεγονός του χρονοδιαγράμματος που είχε η κυβέρνηση προφανώς για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση λέει ότι σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο της ωστόσο φαίνεται ότι δεν είχε υπολογίσει τις αυξημένες ροές, παρ’ ότι οι χειμερινοί μήνες δεν προσφέρονται για μετακινήσεις. Εκτίμησαν λάθος ότι οι ροές θα είχαν μειωθεί αισθητά.
Το ίδιο είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται τιμητής, αλλά είναι αυτός που βαρύνεται με την πολιτική των ανοιχτών θυρών.
Ωστόσο, ο ανθρωπισμός του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε νωρίς και μάλιστα συνεχίζοντας να ακολουθεί διχαστικό λόγο για το ζήτημα του μεταναστευτικού εξακολουθεί να μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση να προσπαθεί να την κάνει ακόμη πιο… μη διαχειρίσιμη.
Η ανάγκη ωστόσο για εθνική πολιτική στο θέμα του μεταναστευτικού εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση, κάτι που θα εξασφαλίσει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα στη χώρα, ακολουθώντας φυσικά μια πολιτική συγκροτημένη και με παραδοχές, οι οποίες θα καλύπτουν απόλυτα το διεθνές δίκαιο.
Διεθνοποίηση του ζητήματος
Σε δεύτερο επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή του θα λειτουργήσει πέρα από τη στενωπό του εφικτού. Θα επιχειρήσει ακόμη πιο εντατικά να διεθνοποιήσει το θέμα του μεταναστευτικού και ήδη το πρώτο βήμα έγινε με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για το ζήτημα, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνατότητες διαχείρισης ενός τέτοιου ζητήματος από μια μικρή χώρα. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και κάθε χώρα ξεχωριστά να μοιραστεί το βάρος της αποκατάστασης των προσφύγων.
Το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αποκάλυψε ότι βρήκε ανταπόκριση μόνο από μια χώρα δείχνει και την σημασία που δίνουν οι χώρες της Ευρώπης σε ένα ζήτημα που θεωρούν ότι είναι… τοποθετημένο μακριά από τα δικά τους σύνορα και υποχρεώσεις.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε γνωστό πια το πρόβλημα στους ευρωπαίους και παρ’ ότι καταμετρήθηκε ένας φίλος μόνο, δεν θα πρέπει να καταμετρηθεί σ’ αυτόν και η έννοια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που αποτελεί πάγια αρχή της ΕΕ.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι τo μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στους χάρτες της γεωγραφίας αλλά απλώνεται στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης και γίνεται το πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η αλληλεγγύη.