Μεταρρυθμιστική πολιτική από τον Μητσοτάκη με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων
Στροφή στην κανονικότητα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχειρεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφέροντας αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία στις Περιφέρειες… υπό προϋποθέσεις.
Η σοβαρότητα, η πολιτική με επιχειρήματα και μακριά από λαϊκισμούς, αλλά και η εμπιστοσύνη είναι στοιχεία που επιχείρησε να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να περάσει και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προχθεσινή σύσκεψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πραγματική μεταρρυθμιστική πολιτική που επιχειρεί και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταφέροντας για πρώτη φορά σημαντικές αρμοδιότητες στις τοπικές διοικήσεις, υλοποιεί, όπως είχε εξαγγείλει και προεκλογικά ένα πρόγραμμα δομημένο και βασισμένο σε ένα στιβαρό σχέδιο με στόχο την εξυγίανση της διοίκησης και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα μονίμως υστερούσε των στόχων απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και οι λόγοι ήταν προφανείς. Βουλιάζοντας η κεντρική διοίκηση σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, που για πολλά χρόνια στερούσε πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη χώρα, λειτουργούσε με καθυστερήσεις τόσο στην υποβολή των προγραμμάτων, όσο και στην υλοποίησή τους. Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός από τα χαμένα εκατομμύρια για τη χώρα οι τοπικοί άρχοντες να μένουν με τα χέρια… δεμένα, χάνοντας όχι μόνο δυναμική από την εξουσία τους, αλλά και τις αρμοδιότητές τους.
Μάλιστα, παρατηρούνταν και το φαινόμενο τους τελευταίους μήνες πριν λήξη η περίοδος του προγράμματος, να αποστέλλονται βροχηδόν αιτήματα και να… προλαβαίνουν έργα που ήταν κυρίως βιτρίνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να «ξεριζώσει» από τις Περιφέρειες οποιαδήποτε κακοήθεια στέκονταν εμπόδιο στις διαδικασίες απορρόφησης κονδυλίων και να αναδείξει την παραγωγικότητα των οργανισμών αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι Περιφέρειες θα δοκιμαστούν σε ένα ανταγωνιστικό μπρα ντε φερ απορροφητικότητας κονδυλίων με στόχο την περεταίρω ανάπτυξη και ενίσχυσή τους, αλλά και την διεκδίκηση επιπλέον αρμοδιοτήτων.
Σε δεύτερο επίπεδο είναι η κρίση των Περιφερειαρχών σε επίπεδο διαχειριστικής επάρκειας των κονδυλίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση αυτή δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας την αξιοπιστία ως το ισχυρό ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα, το οποίο και επιδιώκει να χαρακτηρίσει την συνολική πολιτική του. Η σύνδεση των κονδυλίων με την διαχειριστική επάρκεια είναι το κίνητρο που θα δώσει ώθηση στην υλοποίηση προγραμμάτων στην περιφέρεια λύνοντας ουσιαστικά και τα χέρια των Περιφερειαρχών οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν άοκνες προσπάθειες για να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν και να απορροφήσουν μ’ αυτό τον τρόπο περισσότερα κονδύλια για τις περιφέρειές τους.
Εδώ όμως δεν θα υπάρχει το στοιχείο της μονιμότητας ή της παγίωσης των αρμοδιοτήτων. Όσο θα αυξάνεται η διαχειριστική ικανότητα μιας Περιφέρειας και θα αυξάνοντα τα κονδύλια θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητές της, σε αντίθετη περίπτωση, κονδύλια και αρμοδιότητες θα μειώνονται.
Τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας αποτυπώνουν και τις προθέσεις της κυβέρνησης να περάσει η χώρα σε νέους ρυθμούς προσαρμόζοντας τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και του κράτους στο πλαίσιο της πραγματικότητας και της αξιοπιστίας. Τέλος, να σημειωθεί ότι αναμένεται στο ίδιο πλαίσιο και συνάντηση του πρωθυπουργού με Δημάρχους, όπου θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις που θα φορούν στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων.