Το παρασκήνιο με Καραμανλή - Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με παλαιότερο, μάλιστα, ρεπορτάζ των «Π», πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική επιλογή αναμένεται να είναι γυναίκα με σημαντική διαδρομή, κύρος και ακτινοβολία.
Στο πολιτικό παρασκήνιο, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται σενάρια στα οποία πρωταγωνιστούν δύο κεντρικά πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτά είναι οι κ. Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς. Οι οποίοι, ως εκ της προηγούμενης ιδιότητάς τους, δεν επρόκειτο να είναι οι επισπεύδοντες, δηλαδή αυτοί που θα άνοιγαν θέμα στον κ. Μητσοτάκη για ενδεχόμενη δική τους υποψηφιότητα.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, από την πλευρά του αναγνωρίζει τη βοήθεια που έχουν παράσχει και οι δύο στο κόμμα με τις δημόσιες παρεμβάσεις και την κινητοποίησή τους, ιδιαιτέρως την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εθνικές εκλογές.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Η επανεμφάνιση, η παραφιλολογία και οι προϋποθέσεις
Αρχίζοντας από τον μακροημερεύσαντα στην προεδρία του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, τα περισσότερα δεδομένα είναι γνωστά και από το παρελθόν. Τα νέα δεδομένα, περισσότερο ως πολιτική παραφιλολογία, τροφοδοτούνται από την αιφνίδια απόφασή του να κάνει δυναμική επανεμφάνιση με σειρά ομιλιών σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό. Ιδιαιτέρως δε η ομιλία του στο City του Λονδίνου και συγκεκριμένα αποσπάσματά της, όπως η κριτική σε βάρος των ηγεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κοινωνικές ανισότητες, η προβολή της ανάγκης για πολιτικές συνεννοήσεις σε μείζονα ζητήματα, οι κίνδυνοι του Μεταναστευτικού, αλλά και οι αιχμές κατά της αμερικανικής πολιτικής και της Ευρώπης αποτέλεσαν επαρκή στοιχεία για να κυκλοφορήσουν σενάρια για έναν προσεχή ρόλο Καραμανλή. Ρόλο, βεβαίως, που δεν έχει σχέση με το κόμμα του οποίου προήδρευε επί μία δωδεκαετία. Τώρα ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται και για άλλες παρεμβάσεις σε ομιλίες του, ακόμη και οικονομικού περιεχομένου (θα μιλήσει στο ΕΒΕΑ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο), ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον τα όσα θα πει στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, του οποίου είναι απόφοιτος.
ΠΕΡΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΝ
Από την άλλη πλευρά και ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η τελική επιλογή Μητσοτάκη, άγνωστο παραμένει αν διατηρεί ο κ. Καραμανλής κάποιες επιφυλάξεις για το αξίωμα του Προέδρου, οι οποίες σχετίζονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που στο παρελθόν έθετε όταν συζητούσε το ενδεχόμενο αυτό με συνομιλητές του.
Θυμίζουμε ότι μερικές από τις προϋποθέσεις αυτές ήταν:
1.Η δυνατότητα του Προέδρου να είναι όντως ρυθμιστής του πολιτεύματος, με καίριες παρεμβάσεις όταν αυτό απαιτείται ή όταν παραβιάζονται οι συνταγματικοί κανόνες. Το υπό αναθεώρηση πάντως Σύνταγμα δεν παρέχει, τυπικώς τουλάχιστον, τέτοιες δυνατότητες, οι οποίες θεωρητικώς θα ήταν δυνατόν να «ενεργοποιηθούν» μόνο από το κύρος του προσώπου που θα ήταν στο προεδρικό αξίωμα και, κυρίως, την απήχηση που θα είχε στην ελληνική κοινωνία.
2.Η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του Προέδρου, τουλάχιστον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς βρισκόμαστε σε έναν πολύ ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο και οι εξελίξεις σε αυτόν, λόγω των ενεργειακών και των αποθεμάτων σε ενεργειακές ύλες, στις οποίες πλέον συμμετέχει και η Ελλάδα, είναι ραγδαίες. Πάντως, πρόσωπα που είναι σε θέση να αποκωδικοποιούν τις προθέσεις του, αναφορικά με το ενδεχόμενο να προταθεί από τον κ. Μητσοτάκη για την ΠτΔ, αναφέρουν ότι «είναι η πρώτη φορά που δείχνει να το θέλει».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Η διεύρυνση και η πιθανή στήριξη από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαµαρά έχει άλλα χαρακτηριστικά. Όπως και ο Κώστας Καραµανλής, πάντως, έτσι και ο Αντώνης Σαµαράς δεν προτίθεται να εκδηλώσει µε δική του πρωτοβουλία στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχόµενο προσωπικό του ενδιαφέρον για τη θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.
Όπως είναι γνωστό, η αποδέσµευση της εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος µετά τις σχετικές διαδικασίες, ως επόµενο στάδιο προβλέπει την εκλογή Προέδρου ακόµη και µε 151 ψήφους. Η συνταγµατική αυτή πρόβλεψη έχει προκαλέσει συζητήσεις κατά πόσο µία τέτοια τελική εκλογή καθιστά τον Πρόεδρο κοµµατικό, καθώς θα έχει εκλεγεί από το κόµµα της πλειοψηφίας, τη στιγµή µάλιστα που αποτελεί ενωτικό σύµβολο όλου του λαού. Βεβαίως, αυτό δεν προδιαγράφει a priori ότι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί µε την πλειοψηφία αυτή δεν µπορεί µε τη θητεία του να αποδειχθεί ότι είναι όντως Πρόεδρος όλων των Ελλήνων.
Από την άλλη πλευρά, ισχύει και η άποψη που έχει διατυπώσει δηµοσίως ο υπουργός Επικρατείας και καθηγητής Γ. Γεραπετρίτης, ότι, από τη στιγµή που ο Πρόεδρος δεν προβλέπεται από το Σύνταγµα να έχει αυξηµένες αρµοδιότητες, γιατί να µην εκλέγεται και µε 151 ψήφους.
ΣΥΡΙΖΑ
Στην περίπτωση του κ. Σαµαρά, πάντως, όπως αναφέρουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, «µπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψήφιζε την υποψηφιότητά του, καθώς µάλιστα τον ενέπλεξε αδίκως στην υπόθεση της Novartis, λαµβανοµένου υπ’ όψιν ότι ο κ. Σαµαράς θα δώσει συνέχεια, αυτό όµως δεν αποκλείει να συγκέντρωνε ψήφους από το ΚΙΝ.ΑΛ». Για δύο λόγους, σύµφωνα µε την ανάλυση αυτή: Πρώτον, ο κ. Σαµαράς έχει συγκυβερνήσει µε το ΠΑΣΟΚ, απόληξη του οποίου είναι το σηµερινό κόµµα της κ. Γεννηµατά. Ενδεχοµένως να ψηφιζόταν και από τους βουλευτές του Κυριάκου Βελόπουλου, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κόµµα του ενστερνίζεται τις εθνικές απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. ∆εύτερον, στον κ. Σαµαρά αποδίδονται και κάποιες παροτρύνσεις προς τον κ. Μητσοτάκη για διεύρυνσή του και προς τον εκσυγχρονιστικό χώρο, έχοντας µάλιστα αναφερθεί και σε συγκεκριµένα πρόσωπα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, µε χαρακτηριστική τη φράση: «Προσέξτε, υπάρχει µια πολιτική κλωστή που ενώνει τους πραγµατικούς µεταρρυθµιστές. Από τη ∆εξιά ώς την Κεντροαριστερά, πέρα και πάνω από κόµµατα». Και ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης έχει εφαρµόσει στην πράξη το σχετικό άνοιγµα. Βέβαια, η πλευρά του Μεσσήνιου πολιτικού γνωρίζει ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να προταθεί για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αποκλειστικός ρυθμιστής της διαδικασίας
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι στο συγκεκριµένο ζήτηµα της επιλογής του προσώπου του Προέδρου ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αποκλειστικός ρυθµιστής του θέµατος και θα σταθµίσει από πολιτικής πλευράς τα υπέρ και τα κατά της επιλογής του. Πράγµα το οποίο σηµαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από υποδείξεις επί του συγκεκριµένου θέµατος. Αλλωστε κάτι τέτοιο είναι αναντίστοιχο και προς τον χαρακτήρα του. Το ζήτηµα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κάνει υπέρβαση όχι τόσο ως προς τα πολιτικά προσόντα του προσώπου στο οποίο θα καταλήξει, όσο ως προς το φύλο του.
Τα Χριστούγεννα πάντως δεν είναι µακριά, καθώς αυτά έχει βάλει ως χρονικό ορίζοντα ο πρωθυπουργός για να αποκαλύψει την τελική του απόφαση και να φανεί αν ο επόµενος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα είναι «µία σπουδαία Ελληνίδα ή ένας σπουδαίος Ελληνας από την κοινωνία των πολιτών».
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει αποκαλυφθεί η τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το στίγμα του για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, κατά την τοποθέτησή του για τη ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση.
«Κοιτάξτε. Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μπορεί να απεμπλέξει τη διαδικασία με την πρόωρη διάλυση της Βουλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ο νέος τρόπος εκλογής δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.