Θριαμβολογούν στην Τουρκία για το deal με τη Λιβύη - Πού το πάει ο Ερντογάν
Τα δύο μνημόνια κατανόησης αφορούν, το ένα για την «Συνεργασία σε Ασφαλεια και Άμυνα» και το άλλο τους «Περιορισμούς σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες».
Βάσει του «μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο, κάτι που προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
Αυτή η διεκδίκηση φέρνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα ακόμη και νότια της Ιεράπετρας εξαφανίζοντας όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στηρίζεται στην εντελώς αυθαίρετη και παράνομη θέση ότι κανένα νησί δεν έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες έξω από τα χωρικά ύδατα του. Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη δηλαδή δεν θα έχει παρά μόνο την θαλάσσια ζώνη των 6 ν.μ.
Μόνο αθώες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δύο συμφωνίες, καθώς χτίζουν στην πολιτική των τετελεσμένων, που ακολουθεί η Άγκυρα επί σειρά δεκαετιών, επιχειρώντας ένα βήμα κάθε φορά. Και με την επίφαση του διεθνούς δικαίου...
Άλλωστε όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συμφωνία έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας «βάσει του διεθνούς δικαίου». Και ως γνωστόν στην διεθνή πολιτική το διεθνές δίκαιο το επικαλείται και το εφαρμόζει κατά τα συμφέροντα του ο πιο ισχυρός. Συνήθως…
Ο κάτω χάρτης είχε παρουσιαστεί από το 2018 από τον Ακάρ
Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να καλεί για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Επιπλέον ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.
«Στην ανατολική Μεσόγειο, για να καθοριστούν όλες οι περιοχές ευθύνης πρέπει να επιλυθεί πρώτα το κυπριακό» φέρεται να δήλωσε προς την ελληνική πλευρά ο Τούρκος πρέσβης. Είπε επίσης, ότι η Άγκυρα επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα.
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, έστειλε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Ο ίδιος διαμήνυσε πως μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ δεν συμβαδίζει και με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε: «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.»
Ο τουρκικός Τύπος
Πάντως, στην Άγκυρα ο Τύπος πανηγυρίζει. Όλα τα πρωτοσέλιδα, αντιπολιτευόμενων και συμπολιτευόμενων εφημερίδων, κινούνται στο ίδιο κλίμα.
Sozcu: Χαλάσαμε τα σχέδια της πετρελαϊκής συμμαχίας. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια της λεηλασίας που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες με σύμμαχό τους την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Yeni Safak: Το παιχνίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε τώρα. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια πολιορκίας της στην ανατολική Μεσόγειο.
Cumhuriyet: Η κίνηση της Μεσογείου. Η Τουρκία έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια της Ελλάδας για ΑΟΖ.
Turkiye: Η συμμαχία της Ημισελήνου. Χαλάσαμε τα σχέδια της Ελλάδος η οποία είχε καταλάβει παράνομα περιοχή 39.000 τ. χλμ της Λιβύης.