Η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στο13ο Συνέδριό της με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, έτοιμη και αποφασισμένη να απαντήσει στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Μέσω των τριήμερων διαδικασιών, θα αποτυπωθεί έμπρακτα η σύγχρονη φυσιογνωμία της φιλελεύθερης παράταξης, μιας παράταξης που μετεξελίσσεται και συμβαδίζει με την εποχή της. Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου έπονται της νικηφόρας τριπλής εκλογικής διαδικασίας, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερο και διαφορετικό.

Το κόμμα ευρισκόμενο στην εξουσία δεν πρέπει να αδρανήσει. Οφείλει να παραμείνει ενεργό και ζωντανό, να έχει όραμα και στόχους, να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινωνία και να λειτουργεί συμπληρωματικά με την κυβέρνηση, η οποία έχει να διαχειριστεί τη δύσκολη καθημερινότητα.

Τα συνέδρια των κομμάτων είναι πρόσφορα πεδία πολιτικής κινητικότητας, δυναμικής έκφρασης για αλλαγές και μεταβολές, αλλά ταυτόχρονα μέσω της πολιτικής συμμετοχής αποτελούν και πεδία ζύμωσης σύγχρονων και καινοτόμων ιδεών. Μέσα από τα συνέδρια τα κόμματα αυτοβελτιώνονται, εκδημοκρατίζονται, αναγεννώνται και αναδιοργανώνονται για να εκπληρώσουν τον θεσμικό τους ρόλο. Τα συνέδρια δίνουν την ευκαιρία να εισακουστούν οι ανάγκες, οι προβληματισμοί και οι απαιτήσεις της κοινωνίας και ταυτόχρονα να διατυπωθούν οι προτάσεις και οι θέσεις για την αντιμετώπιση και την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων.

Η Νέα Δημοκρατία, με τα συνέδριά της που ξεκινούν από τον Απρίλιο του 1979, έχει αποδείξει ότι λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί ως μεγάλη και υπεύθυνη παράταξη, που ασκεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων. Σήμα κατατεθέν όλων των διοργανώσεων ήταν και είναι η εξωστρέφεια σε όλα τα επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής. Σε μας δεν ισχύει αυτό που κατά κανόνα λέγεται, ότι τα συνέδρια δεν παρουσιάζουν ευρύτερο ή σημαντικό ενδιαφέρον, γατί μέσα από αυτά επικυρώνονται απλώς επιλογές της ηγεσίας και σπανίως υπάρχουν ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα ή θέσεις, οι οποίες συνιστούν μείζονα πολιτικά γεγονότα.

Είμαστε κόμμα φιλελεύθερο και ταυτόχρονα λαϊκό, με σαφή προγραμματικό λόγο, καινοτόμες ιδέες και προτάσεις. Αυτό το πλέγμα στοιχείων παραμένει αναλλοίωτο και άμεσα συνυφασμένο με την ιστορική μας παράδοση. Δεν είμαστε κόμμα ευκαιρίας.

Είμαστε μια παράταξη δημοκρατικά οργανωμένη, με ξεκάθαρη ιδεολογία και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτή τη συνεπή πολιτική μας επιδοκίμασαν με την ψήφο τους οι πολίτες εκλέγοντας τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων, στέλνοντας στο περιθώριο τον λαϊκισμό, τα άκρα και τους ακραίους. Η Ελλάδα στις 7 Ιουλίου άλλαξε σελίδα και είναι έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας.