Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Η οικονομική κρίση, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής, απόρροια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλάζουν τα δεδομένα και τις σταθερές δεκαετιών. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αμφισβητείται από την πραγματικότητα.

Το κέντρο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχει μετατοπισθεί ανατολικά.
Νέες χώρες με τεράστια πληθυσμιακά μεγέθη μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο στην ελεύθερη οικονομία, στερώντας από την Ευρώπη την πρωτοκαθεδρία. Οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα δημιουργούν ανασφάλεια σε μεσαία στρώματα, που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει με ρυθμούς που δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Οι παραδοσιακές συστημικές δυνάμεις αδυνατούν να δώσουν λύση, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Το μέλλον είναι ήδη εδώ και το ζούμε. Εχουμε μπροστά μας δύο επιλογές. Να αποδράσουμε από την πραγματικότητα.

Να κλείσουμε τα μάτια στις προκλήσεις των καιρών, απαιτώντας να γυρίσουμε στο παρελθόν με έναν μαγικό τρόπο. Ο δεύτερος δρόμος, αυτός που επιλέγουμε στη Ν.Δ., είναι ο δύσκολος δρόμος. Να αναδείξουμε τα προβλήματα, να δώσουμε απαντήσεις στις ανασφάλειες και τις προσδοκίες των πολιτών. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους πολλούς. Και να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στα ψέματα και τον διχαστικό λόγο που τόσο πολύ πληρώσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι πολίτες επιδοκίμασαν αυτή την πολιτική στις τελευταίες εκλογές. Την επιδοκιμάζουν, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές, στηρίζοντας το ξεκίνημα της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο 13ο Συνέδριο της Ν.Δ. θα δώσουμε την ευκαιρία στην οργανωμένη μας βάση, αλλά και σε ανθρώπους εκτός Ν.Δ., να διαμορφώσουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος. Συζητώντας τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Για το πώς θα φτιάξουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από την επίπλαστη ευημερία του παρελθόντος, που υπονόμευσε τις επόμενες γενιές. Θα μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή, την πράσινη τεχνολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για το εργασιακό περιβάλλον της ψηφιακής εποχής, για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού με στιβαρότητα, πραγματισμό και ανθρωπιά. Η Ν.Δ. είναι η παράταξη των μεγάλων ιστορικών επιλογών για τον τόπο. Στόχο έχουμε να είμαστε η παράταξη και των μεγάλων μελλοντικών επιλογών για τον τόπο. Το μέλλον είναι εδώ.