Την εκτίμηση ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα υπάρξει εναρμονισμένη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου εξέφρασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Τα εθνικά ζητήματα, ιδιαιτέρως όταν βρίσκονται σε κρίση ή κλιμάκωση, προφανώς δεν επιδέχονται την οποιαδήποτε κομματική αξιοποίηση. Θεωρώ ότι όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού πολιτικού τόξου θα συνταχθούν γύρω από την κοινή προσπάθεια. Είναι αυτονόητο ότι οι προτάσεις οι οποίες θα διατυπωθούν εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα τύχουν της επεξεργασίας της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης αλλά προφανώς όλοι θα πρέπει να συνταχτούμε πίσω από την εθνική γραμμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν βλέπουμε μια εντελώς ομόθυμη και κλιμακούμενη στάση εκ μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε άλλο παρά μια σταθερή και ενιαία στάση και εκ μέρους της ελληνικής πλευράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «Σε αυτή τη φάση έχει κριθεί σκόπιμο να αποδοθεί μεγάλη έμφαση στις διπλωματικές συμμαχίες οι οποίες έχουν χτιστεί. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου μια ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας συγκροτεί ένα τέτοιου τύπου διπλωματικό μέτωπο απέναντί της. Συνήθως υπήρχε ένας σχετικός διχασμός απέναντι σε επιθετική ρητορεία ή επιθετικές κινήσεις, στην προκειμένη περίπτωση όλοι συντεταγμένα κατηγόρησαν την Τουρκία για την επιθετική της στάση. Μέσα στην όξυνση που δημιουργείται και καλλιεργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα αυτό το οποίο προκύπτει ως θετική διάσταση είναι ότι υπάρχει ομόθυμη στάση τόσο εκ μέρους των ισχυρών δυνάμεων, ΗΠΑ,Ρωσίας και ΕΕ, όσο και περιφερειακών δυνάμεων όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ έτσι ώστε η αίσθηση που έχω είναι ότι σε αυτη τη φάση το πιο κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο. Από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι αν η στάση της Τουρκίας ακόμη περαιτέρω καταστεί επιθετική είναι λογικό ότι θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση. Όλα τα σενάρια επιθετικής τάσης εκ μέρους της Τουρκίας έχουν τύχει συγκεκριμένης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση και θα υπάρξει πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε οποιαδήποτε δράση».
Αναφορικά με το τι περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «Νομίζω ότι θα υπάρξει καταδίκη εκ μέρους της ΕΕ, η καταδίκη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν είναι μια απλή ρητορεία συγκροτεί μια συγκεκριμένη διπλωματική στάση απέναντι στην Τουρκία και αυτό διότι αφενός τα ελληνικά σύνορα είναι εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα άρα έχουν ιδιαίτερη προστασία τόσο στο επίπεδο της κοινοτικής διπλωματίας όσο και στο επίπεδο της ενιαίας άμυνας της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία προφανώς θα θελήσει να διατηρήσει ένα δίαυλο ανοιχτό με την ΕΕ άρα εκείνο το οποίο εκτιμούμε είναι ότι θα υπάρχει μια πολύ ισχυρή καταδίκη εκ μέρους της ΕΕ η οποία πιθανώς θα επεκταθεί και στο επίπεδο της εξωτερικής διπλωματίας της ΕΕ».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «Στην παρούσα φάση το κρίσιμο είναι να υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων εκ μέρους του αρμοδίου υπουργού εξωτερικών. Εφόσον υπάρχει κάποια δράση και αντίδραση από την Τουρκία και την Ελλάδα η οποία θα αναβαθμίσει το επίπεδο της αντιπαλότητος είναι προφανές ότι μπορεί να υπάρξει και ένα συμβούλιο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών».
«Στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο όμως όπως και να έχει το πράγμα ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόσκληση υπάρξει για ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να διατηρείται το επίπεδο εγκράτειας εκ μέρους μας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται κινήσεις εν θερμώ και να μην υπάρξει υπερδραματοποίηση. Οι κινήσεις οι οποίες γίνονται στο επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πάρα πολύ συγκροτημένες. Ήδη έχουν αποσταλεί οι αναγκαίες επιστολές στη Γενική Γραμματεία και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα περιμένουμε από εκεί την αντίδραση. Θα υπάρχει κλιμάκωση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και νομίζω ότι με τα διπλωματικά αντίμετρα τα ποία έχουμε χτίσει θα υπάρξει μια πάρα πολύ συγκροτημένη άμυνα απέναντι στην οποιαδήποτε επιθετικότητα» σχολίασε ο υπουργός.
Σχετικά με τις αυξημένες προσφυγικές ροές και κατά πόσο τον ανησυχούν, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «Δυστυχώς η ανταπόκριση των τουρκικών Αρχών δεν είναι η πρέπουσα σύμφωνα και με όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ροές. Εκτιμούμε ότι σταδιακά θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση των ροών. Η αποκλιμάκωση αυτή θα έρθει αφενός από την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας έτσι ώστε να επιστρέφονται όσοι δεν μπορούν να απολάβουν τέτοιας προστασίας και αφετέρου με την πολύ μεγαλύτερης έκτασης επιτήρηση. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια εντατικοποίηση των μέσων και των υποδομών που θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να υπάρχει εξ αποστάσεως δυνατότητα παρακολούθησης των ροών αυτών».
Αναφορικά για τους διορισμούς στο Δημόσιο ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «Στην μεγάλη πλειονότητα τους οι επιλογές που έγιναν ήταν επιλογές ικανών ανθρώπων οι οποίοι έχουν τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα για να κατέχουν τις θέσεις. Βεβαίως υπήρξαν και συγκεκριμένες αστοχίες, νομίζω κρίσιμο στις περιπτώσεις των αστοχιών είναι να υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά έτσι ώστε να θεραπεύονται οι αστοχίες αυτές. Επίσης είναι κρίσιμο να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες έχουν ήδη εισαχθεί σε πρώτο βαθμό στο επίπεδο του ελέγχου και της αξιολόγησης όλων όσων εμπλέκονται σε θέσεις ευθύνης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε όλες τις θέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως θέσεις ευθύνης και υπάρχουν ορισμοί εμμέσως ή αμέσως εκ μέρους της κυβέρνησης συνάπτονται ουσιαστικά συμβόλαια αποδοτικότητας με πάρα πολύ συγκεκριμένους δείκτες οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν και με στοχοθεσία η οποία είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη. Ειδικότερα για τους διοικητές των νοσοκομείων υπάρχει άμεσα μια αξιολόγηση εντός τριμήνου. Στην περίπτωση εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί οι στόχοι τότε θα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να αποκαθίσταται η αποτελεσματικότητα».
Σχετικά με την αστυνομική βία και την διχαστική ρητορεία εκ μέρους του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία συνεχίζει το εξαιρετικά διχαστικό πνεύμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί την προηγούμενη περίοδο ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε ότι «Εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία υποδεικνύουν υπέρμετρη βία αυτά θα αντιμετωπιστούν και θα κριθούν όπως πρέπει να κριθούν. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα τα οποία θα θεραπευτούν στο μέτρο που είναι δυνατό, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει και η δημόσια τάξη η οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται».
Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «Σύμφωνα με το σύνταγμα η διαδικασία για την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας εκκινεί το αργότερο ένα μήνα πριν από την εκπνοή της θητείας του δηλαδή κατά τα μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο θα πρέπει να έχει εκκινήσει η διαδικασία. Θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο η συζήτηση να γίνεται σε χρόνο ο οποίος είναι ανεπίκαιρος. Η διαδικασία θα εκκινήσει όπως προβλέπει το σύνταγμα, το νέο πρόσωπο που θα προτείνει η ΚΟ της πλειοψηφίας θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο και θα είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα υπερβαίνει τα στεγανά εκείνα τα οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως σκληρά πολιτικά. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι ένα σύμβολο εθνικής ενότητας του λαού, θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία να τον καθιστούν σύμβολο της ενότητας και του έθνους».