Με ρεκόρ θετικών ψήφων εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επί 40 και πλέον χρόνια συνταγματική επιταγή, η ψήφος των αποδήμων, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 288 « ναι».

Με βάση το νομοσχέδιο, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «δημοκρατική νίκη», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε για απόφαση «μεγάλης εθνικής και ιστορικής σημασίας, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να έχουν λόγο και συμμετοχή στις πολιτικές εξελίξεις της πατρίδας τους.
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:
Ενσωματώνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με τουλάχιστον 40 εκλογείς, όπως πρεσβείες, προξενεία, αλλά και σε εγκαταστάσεις των απόδημων. Αυξάνονται σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Εκεί θα βρίσκονται και υποψήφιοι της διασποράς.

Η τακτική της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, οδήγησε ουσιαστικά στην σύμπνοια και στην ενότητα των κομμάτων της Βουλής, οδηγώντας ακόμη και την Κουμουνδούρου σ' αυτή την αλλαγή στάσης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έμενε αρχικά για μια ακόμη φορά στο περιθώριο, μαζί με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο, άφηνε να διαρρεύσει ότι αν γίνουν μερικές αλλαγές, θα συναινέσει.

Λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την συνεδρίαση της Βουλής, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαφαινόμενη από νωρίς ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία κατάφερε να συγκεντρώσει η πρόταση της κυβέρνησης.

«Πετύχαμε μεγάλη διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο. Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελούσε ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα αλλά και έλλειμμα δημοκρατίας. Η συνεδρίαση αυτή είναι ιστορική, απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα. Με το νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στην κατοχυρωμένη συνταγματική πρόνοια να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήταν μια νίκη του κοινοβουλευτισμού. Είμαι ευχαριστημένος γιατί θα πλησιάσουμε τις 300 ψήφους. Κάνω έκκληση τελευταίας στιγμής στο κόμμα που δεν θα ψηφίσει, να αναθεωρήσει τη στάση του».

Επίτευξη συναίνεσης

Παράλληλα, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τέσσερα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου σημειώνοντας:

«Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι στο δρόμο προς την επίτευξη συναίνεσης. Η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε πολλές φορές, εγώ συναντήθηκα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα, ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία – κύριε Τσίπρα ελπίζω να μην αλλάξετε γνώμη και να μας εκπλήξετε δυσάρεστα-. Ενσωματώνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και κάθε διαφορετική προσέγγιση, θα ήταν καταφανώς αντισυνταγματική. Συμπατριώτες μας, θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με τουλάχιστον 40 εκλογείς, όπως πρεσβείες, προξενεία, αλλά και σε εγκαταστάσεις των απόδημων. Αυξάνονται σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Εκεί θα βρίσκονται και υποψήφιοι της διασποράς. Κάθε άλλη λύση σχετικά με τη σταυροδοσία, θα δημιουργούσε σοβαρά, ανυπέρβλητα προβλήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.



Δημοκρατική νίκη

«Το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως μια δημοκρατική νίκη, αφού ουσιαστικά διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου. Γιατί πολλοί Έλληνες του εξωτερικού δεν είχαν τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα, παρότι το επιθυμούσαν. Και αυτό ενέχει ταξικό πρόσημο. Αυτό ξεπερνιέται λοιπόν», ανέφερε και συνέχισε: «Είναι κοινοβουλευτική νίκη, αποτελεί μια νίκη εθνική. Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την πατρίδα. Αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για την πατρίδα σε παλαιότερες και σε νεότερες γενιές. Η σημασία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απλώνει πιο μακριά το εθνικό βλέμμα. Αναγεννά την παλιά τους εξωστρέφεια. Πάνω απ όλα όμως, σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία, η συνεδρίαση στέλνει μήνυμα ενότητας. Είμαστε λίγοι για να παραμένουμε διχασμένοι».



Η διαδικασία



Οι Έλληνες του Εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να παρουσιαστούν στα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν και εκεί να ψηφίσουν, δηλαδή δεν θα μπορούν μέσω επιστολής. Τα εκλογικά τμήματα θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.



Ποιοι ψηφίζουν


Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:


α. Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα

(όχι απαραιτήτως συνεχόμενα)

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.


Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν φροντίσει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω ειδικής πύλης , η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός 2 μηνών από τη ψήφιση του νόμου, ενώ εφόσον ο εκλογέας συναινεί στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων που είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του δημοσίου θα αντλούνται αυτεπάγγελτα.


Σε κάθε περίπτωση, ο ψηφοφόρος θα πρέπει να αποδείξει ότι διαμένει στο εξωτερικό και πληροί τους όρους για να ψηφίσει.


Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:


α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής


γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή


Ωστόσο, υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται εφόσον:



- ο εκλογέας δεν είναι άνω των 30 ετών



- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.