Στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αναφέρθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του State Department που βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ελληνική πρωτεύουσα.
Από τη χθεσινή ενημέρωση σε Έλληνες δημοσιογράφους, κατέστη σαφές ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες συζητούν επί τη βάση των σημερινών δεδομένων και όχι για το σενάριο της περαιτέρω κλιμάκωσης της διμερούς αντιπαράθεσης με τη γειτονική χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης που προέκυψε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, με γνώμονα να διαμορφωθεί μια «θετική ατζέντα» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως και οι δύο χώρες αποτελούν κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και άρα εργάζονται από κοινού με τις δύο κυβερνήσεις προκειμένου να μην κλιμακωθεί η υπάρχουσα ένταση ανάμεσά τους. Πάντως η στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, όπως στη Σούδα, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, αλλά και οι διαρκείς επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων αποτελούν ένα μήνυμα για τη διαρκή αμερικανική παρουσία στην περιοχή και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη χθεσινή ημέρα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, πήρε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας για το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης, σημειώνοντας πως «η θέση μας είναι ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις ηπειρωτικές περιοχές» και ξεκαθαρίζοντας ότι η προσέγγιση αυτών των ζητημάτων δεν θα πρέπει να γίνεται μέσω μονομερών δηλώσεων καθώς παραβλέπεται η οπτική που έχουν για το θέμα οι άλλες χώρες που επηρεάζονται, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα και η Αίγυπτος (δείτε εδώ).
Σε ό, τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, οι ΗΠΑ επιμένουν στη θέση ότι οι γεωτρήσεις είναι «προκλητικές και παράνομες» ενώ, όπως επεσήμανε με νόημα Αμερικανός αξιωματούχος, η αμερικανική πλευρά σπάνια χρησιμοποιεί στη διπλωματική γλώσσα τόσο σκληρή ορολογία. Από εκεί και πέρα, υπήρξε αναφορά και για τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο όπου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν περιορίζεται μόνο στα ενεργειακά με τον αγωγό East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά αφορά ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων στην περιοχή και παράγει χρήσιμο και παραγωγικό διάλογο. Μάλιστα, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας «3+1» θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική πλευρά επιθυμεί την ύπαρξη εποικοδομητικού διαλόγου με τους εταίρους της στην περιοχή.
ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται ενόψει της επίσκεψης, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν γύρω από την πρωθυπουργική επίσκεψη αφορούν τους τομείς της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, την ενέργεια, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό αλλά και τον εποικοδομητικό και θετικό ρόλο, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ ακόμη παραμένει ανοιχτό αν η Αθήνα θα επιδιώξει να εντάξει κι άλλα θέματα στην ατζέντα της συζήτησης με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σημειώνεται ότι συναντήσεις με στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναμένεται να πραγματοποιήσουν τόσο ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, όσο και ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.