Κουμουτσάκος: Στην Ελλάδα παρατηρείται «μεταναστευτική κόπωση»
Η Ελλάδα βιώνει μια «μεταναστευτική κόπωση», δήλωσε από το Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αφού βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, χρονιά κατά την οποία υποδέχτηκε περισσότερους από 850.00 ανθρώπους, η Ελλάδα έγινε πέρσι η βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με 62.000 μετανάστες.
Κάθε «αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική» θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «τις ανησυχίες και τους φόβους των τοπικών κοινοτήτων», εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος, μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του στο νεοσύστατο υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, στο Φόρουμ για τη μετανάστευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Οι ίδιοι άνθρωποι που άνοιξαν την καρδιά τους και το σπίτι τους κατά την κρίση του 2015, για να βοηθήσουν και να υποδεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, κλείνουν την πόρτα και την καρδιά τους. Ας είμαστε ρεαλιστές (...) υπάρχει μια μεταναστευτική κόπωση. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε.
«Όταν βρίσκεται κανείς στα σύνορα μιας περιοχής τόσο ευαίσθητης γεωπολιτικά όσο η Μέση Ανατολή, πρέπει να έχει μια κυβέρνηση έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας αλλά ταυτόχρονα, αναμένουμε μια πραγματική αλληλεγγύη», πρόσθεσε.