Δήμας για προσφυγικο - μεταναστευτικό: Πρέπει να αναδειχθεί πολύ περισσότερο η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής
«Οι διαμαρτυρίες είναι απολύτως κατανοητές και λογικές από εκεί και πέρα εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας είναι να αναδείξουμε τη διεθνή διάσταση του ζητήματος», δήλωσε όσον αφορά τις διαμαρτυρίες για το μεταναστευτικό ζήτημα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας τόνισε ότι το μεταναστευτικό «δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να λύσει από μόνη της η Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια η χώρα είχε απομονωθεί». «Άρα σε πρώτη φάση αυτό το οποίο έχουμε ήδη κάνει είναι έχουμε πει στους ευρωπαίους εταίρους ότι πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση απέναντι στην Τουρκία και να είναι πιο αυστηροί με οικονομικές κυρώσεις εφόσον η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία που υπάρχει με την ΕΕ», υπογράμμισε. Παράλληλα ο κ. Δήμας ξεκαθάρισε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαν ζητήσει από την ΕΕ, να υπάρξει μια αναμόρφωση όλου του στρατηγικού πλαισίου και της διαδικασίας για το πώς χαρακτηρίζεται κάποιος ως πρόσφυγας και όσοι δεν είναι να επιστρέφουνε γρήγορα στις χώρες του και προφανώς ότι πρέπει να υπάρχει και μια πιο ισομερής κατανομή όλων των μεταναστών-προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».
«Άρα η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Το μεταναστευτικό –προσφυγικό είναι ένα θέμα το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, όχι μόνο της ελληνικής αλλά της ευρωπαϊκής, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αναδειχθεί πολύ περισσότερο η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και αυτό απαιτούμε, και πρώτος ο πρωθυπουργός ανέδειξε, την ευρωπαϊκή διάσταση», πρόσθεσε.
Ακόμη ο κ. Δήμας σημείωσε πως για πρώτη φορά «ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία σε μια λέμβο που έφτασε χθες στην Κω θα πάνε κατευθείαν σε κλειστό κέντρο κράτησης όπου εκεί έχει ήδη από την υπηρεσία ασύλου να κάνει τη δουλειά της εντός 25 ημερών και να κρίνει ποιοι πράγματι δικαιούνται άσυλο και ποιοι δεν δικαιούνται». «Αυτοί που δεν δικαιούνται να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία και στη χώρα τους αργότερα. Αυτό προϋποθέτει μια σειρά κινήσεων και μεγαλύτερη συνεργασία με την Frontex και με την ΕΕ ώστε να πείσει την Τουρκία να καταπολεμήσει όλα τα δίκτυα διακίνησης», συμπλήρωσε.
Για τη μετακόμιση του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας στεγάζεται σε ένα κτήριο στο οποίο πληρώνουμε ένα πολύ υψηλό ενοίκιο το οποίο είναι ακατάλληλο για την ανάγκες της Γενικής Γραμματείας που πρέπει να συμβολίζει την έρευνα, την καινοτομία, κάτι φρέσκο. Αυτό που κάναμε είναι αυτό που θα έκανε ο καθένας στην επιχείρηση του, προσπαθήσαμε να δούμε τι ακίνητα διαθέτει το ελληνικό δημόσιο για να κάνουμε ένα νοικοκύρεμα και στα οικονομικά της Γενικής Γραμματείας και γενικότερα του υπουργείου Ανάπτυξης. Βρήκαμε ένα ολυμπιακό ακίνητο που ήταν ανεκμετάλλευτο για 15 χρόνια, το πήραμε στο υπουργείο Ανάπτυξης το συγκεκριμένο ακίνητο και το επόμενο βήμα ήταν ότι χρειαζόμασταν χρηματοδότηση γιατί χρειάζεται μια εσωτερική διαμόρφωση για να είναι πλήρως λειτουργικό. Κάναμε μια σειρά επαφών όπου το ίδρυμα Ωνάση είχε την καλοσύνη να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον και να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου τη διαμόρφωση του κτηρίου χωρίς καμία κρατική επιβάρυνση. Άρα μετακομίζουμε σε ένα νέο κτήριο και εντός του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε περίπου 450 χιλ ετησίως».
Τέλος αναφερόμενος στο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι «είναι ένα ακίνητο πάνω από 17 στρέμματα όπου εκεί θα δημιουργήσουμε μια πολιτεία καινοτομίας». «Σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό υπάρχει ένας φυσικός χώρος στον οποίο συνυπάρχουνε εταιρείες, βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα ακόμα και τμήματα πανεπιστημίων, ακόμα και νεοφυείς επιχειρήσεις στην προσπάθεια να δημιουργήσουν συνέργειες επιχειρηματικές», επισήμανε.
«Εκεί θα μπορούμε να βλέπουμε τι ιδέες κυκλοφορούν από τις νεοφυείς επιχειρήσεις και αντιστοίχως οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα βλέπουν τι ανάγκες έχουν οι επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα κοκ», κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό θα προχωρήσει μέσω σύμπραξης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, πάλι το δημόσιο δεν θα χρηματοδοτήσει, θα παραχωρήσει την έκταση ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα πολύ σύγχρονο οικοδόμημα και ελπίζουμε ότι μέσα στο 2020 όχι απλώς θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σύμπραξη δημοσίου –ιδιωτικού τομέα αλλά ελπίζουμε να έχει τελειώσει το ΣΔΙΤ. Ελπίζουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια να έχει ολοκληρωθεί».