Τον τερματισμό του μεταπολιτευτικού «εθίμου» που θέλει τους αποτυχόντες υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να απορροφώνται σε θέσεις - κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό σηματοδοτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», με την είσοδο του 2020 ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους επιτελείς του πως στο εξής κανείς από τους «γαλάζιους» πολιτευτές των τελευταίων εθνικών εκλογών δεν πρόκειται να τοποθετηθεί σε δημόσιο οργανισμό ή φορέα εν είδει ανταλλάγματος για τη συμμετοχή του στα κομματικά ψηφοδέλτια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, χωρίς καμία εξαίρεση, απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Όπως είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, κομβικό ρόλο στην απόφασή του αυτή έπαιξε το θέμα του περιβόητου υπερήλικα διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας, το οποίο βεβαίως απείχε παρασάγγας από τη λογική που ο ίδιος επιθυμεί να εγκαθιδρύσει στη δημόσια διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το εν λόγω συμβάν δόθηκε στη δημοσιότητα ανανεωμένη λίστα με τους διοικητές και τους υποδιοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, από την οποία έλειπαν οι περιπτώσεις εκείνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικό ντόρο και να αποπροσανατολίσουν την επικαιρότητα. «Με την απόφαση αυτή, ο Κυριάκος στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι οι κρατικοί λειτουργοί, και ιδιαίτερα εκείνοι που κατέχουν κομβικές θέσεις ως επιλογές μιας κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής περί ταύτισης με τον κομματικό χώρο από τον οποίο προέρχονται», τονίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, εξηγώντας την εξέλιξη αυτή, και προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Είναι τόσο σημαντική για το μέλλον της χώρας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, για την οποία αξίζει να θυσιαστούν, χάριν της έξωθεν καλής μαρτυρίας, και κάποια στελέχη από τις εκλογικές λίστες που, βάσει του βιογραφικού τους, άξιζαν να καταλάβουν έναν δημόσιο θώκο».

Οι συζητήσεις του πρωθυπουργού πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία


Η σχετική εντολή μεταφέρθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και το γραφείο του πρωθυπουργού στους κατόχους του συνόλου των χαρτοφυλακίων, καθώς και στους επικεφαλής των οργανισμών και των φορέων που εποπτεύονται από τα υπουργεία. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός ανέδειξε περίτρανα για ακόμα μία φορά την πρόθεσή του να προκρίνει δραστικές λύσεις όσον αφορά τις αρρυθμίες που παρουσιάζονται στο μέτωπο της διακυβέρνησης, αλλά και την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αξιοπιστία του κυβερνητικού σχήματος. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της εξόδου από την κυβέρνηση του τέως υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, αλλά και στην πρόσφατη επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως αναμενόμενο να υπάρξει αντίστοιχη κριτική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αρχική κατάργησή του. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονείται και η πρωτοφανής για νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση ετοιμότητα που επεδείχθη κατά το διάστημα που ακολούθησε τις εθνικές κάλπες με την ψήφιση ουκ ολίγων σημαντικών νομοσχεδίων, ανάμεσά τους βέβαια και οι ρυθμίσεις περί των φοροελαφρύνσεων. «Δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβές και αυτό ακριβώς το αξίωμα θέλει να περάσει ο Κυριάκος σε όλους τους εμπλεκομένους στην άσκηση της διακυβέρνησης», υπογραμμίζουν στελέχη του στενού «μητσοτακικού» συστήματος.

Κομβικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε το θέμα του περιβόητου υπερήλικου διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας


ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΕΜΠΛΟΚΗΣ
Οι ίδιοι κύκλοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως, παρά την επιβεβλημένη αυτή απόφαση και οδηγία του πρωθυπουργού, κανείς εκ των πολιτευτών «δεν είναι δυνατόν να περισσέψει από τη συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη των μεγάλων στοιχημάτων των επόμενων μηνών και ετών». Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται διέξοδοι εμπλοκής στο κυβερνητικό γίγνεσθαι είτε μέσω της κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων για τις περιφέρειές τους είτε μέσω της αξιοποίησής τους σε άλλα πόστα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα έχει ο κομματικός παράγοντας με την καθοδήγηση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Γιώργου Στεργίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 25/1