Θάνος Ντόκος: Η προσφυγή στη Χάγη είναι θέση της Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια
«Δεν είναι κοντά» μια προσφυγή στη Χάγη, παρότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδος, εκτιμά ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, κ. Θάνος Ντόκος, ο οποίος μίλησε σήμερα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Ντόκος σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό να πάμε στη Χάγη καθώς «η Τουρκία εδώ και χρόνια προσθέτει ζητήματα στην ατζέντα με το σκεπτικό ότι «όσο περισσότερα βάλω στο τέλος της ημέρας όταν γίνει μια διαπραγμάτευση κάτι παραπάνω θα πάρω». Προφανώς υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν θα μπορούσε καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει ως αντικείμενα δικαστικής απόφασης».
Για το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη ο κ. Ντόκος υπογράμμισε επίσης πως: «Έχουμε αφήσει τις διερευνητικές πίσω μας αρκετά χρόνια. Πρέπει να δούμε αν η Τουρκία έχει διάθεση να τις συνεχίζει από εκεί που τις αφήσαμε ή αν επιμένει σε μια πιο σκληρή ατζέντα. Προφανώς εάν η Τουρκία πει ότι εγώ θέλω να βάλω, για παράδειγμα, και γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση, αυτές είναι κόκκινες γραμμές για την ελληνική πλευρά, άρα η Χάγη είναι μακριά. Αλλά αυτό θα το μάθουμε, τι ακριβώς θέλει η Τουρκία εάν κι όταν ξεκινήσει πάλι μια μορφή διαλόγου».
Σημείωσε ωστόσο ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί και να συνεχίσουν. «Βεβαία ας μη φανταζόμαστε ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό, ρηξικέλευθο, κάτι που θα μεταμορφώσει την κατάσταση. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδω και πολλά χρόνια. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που έχουν συμφωνηθεί, οι δυο πλευρές διαφωνούν πολύ συχνά για το αν τηρούνται όπως θα έπρεπε αλλά νομίζω ότι συνολικά, και γι’ αυτό και συνεχίζονται, είναι μια διαδικασία που κακό δεν μπορεί να κάνει. Ίσως να μη μπορεί να λύσει προβλήματα αλλά το να έχουμε μια επαφή με την άλλη πλευρά, να συζητούν σε επίπεδο στρατιωτικό κυρίως, το πως μπορούμε να αποφύγουμε μια σύγκρουση, ένα επεισόδιο από λάθος είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάνει κακό».
Συμπλήρωσε παράλληλα πως: Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν παρά μόνο τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκιο άρα είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε είδος. Αλλά υπάρχει όμως μια πολιτική η οποία έχει αρκετά ενεργητικά στοιχειά. Δηλαδή οι διάφορες συμμαχίες. Σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι για να μιλήσει με τον κ. Μακρόν. Υπάρχει μια πολύ θετική διάθεση. Το ερώτημα και το θέμα της συνάντησης σήμερα στο Παρίσι είναι πως αυτό μετατρέπεται σε κάτι ποιο χειροπιαστό, σε κάτι συγκεκριμένο. Μια συνεργασία σε στρατηγικό επίπεδο που θα περιλαμβάνει και το κομμάτι της άμυνας».
Τέλος ο κ. Ντόκος συμπλήρωσε ότι πάντα βοηθάει το κομμάτι της αμυντικής ενίσχυσης, ενώ ερωτηθείς αν γίνονται κινήσεις για να οριστούν θαλάσσιες ζώνες, τόνισε: «Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες, προφανώς όχι επιτυχημένες μέχρι τώρα, και με την Αίγυπτο, και με τη Λιβύη και με την Ιταλία, και με την Αλβανία. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οι δυσκολίες είναι διαφορετικές αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ίσως βρισκόμαστε κοντά σε τουλάχιστον μια οριοθέτηση αλλά οι δυσκολίες υπάρχουν με την Ιταλία και με την Αίγυπτο , δεν απέχουμε πολύ αλλά ξέρετε αυτό το τελευταίο μέτρο ή όσο είναι καμία φορά είναι και το πιο δύσκολο. Άρα οι προσπάθειες αυτές γίνονται».