«Λέγκα του Βορρά» θέλει ο Ιβάν Σαββίδης μέσω ποδοσφαίρου
Απόλυτα ταυτισµένη µε τις γενικότερες επιδιώξεις του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα είναι η διχαστική ρητορική που προβάλλουν τις τελευταίες ηµέρες τόσο ο επίσηµος ΠΑΟΚ όσο και τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας και επιρροής του επιχειρηµατία, µε φόντο τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πλέον, καθίστανται απολύτως φανερές οι φεουδαρχικού τύπου βλέψεις του µεγαλοµετόχου του «∆ικεφάλου» που συνδέονται ταυτόχρονα άµεσα µε την αποσταθεροποίηση της χώρας στο µέτωπο της εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΟΚ, και ιδίως εκείνα που έχουν άµεση σχέση µε την οικογένεια Σαββίδη, κατέδειξαν περίτρανα την πρόθεσή τους να εκµεταλλευτούν την «ευκαιρία» που τους δόθηκε στον απόηχο της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ - Ξάνθης, προκειµένου να επαναφέρουν δυναµικά τη σχετική ατζέντα.
Εξάλλου, µε δεδοµένο ότι η ουσία της υπόθεσης είναι αµείλικτη για τον επιχειρηµατία από το µακρινό Ροστόφ, το µοναδικό στο οποίο θα µπορούσε να επενδύσει ο ίδιος και οι εν λόγω κύκλοι είναι η εξυπηρέτηση των πολιτικών και επιχειρηµατικών τους συµφερόντων, που, όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν ευθεία αναφορά στη Μόσχα και τον Βλαντιµίρ Πούτιν, του οποίου ο Ιβάν Σαββίδης υπήρξε, ως γνωστόν, βουλευτής.
Για χάρη, λοιπόν, της εξασφάλισης της διαχρονικής ρωσικής εύνοιας και, κυρίως, βεβαίως, λόγω της εσωτερικής του ανάγκης να ενισχύσει την παρέµβασή του στη Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε και προχωρά σε σειρά προσωπικών πρωτοβουλιών οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα αθλητικά και οικονοµικά δρώµενα.
Ενδεικτικότερο παράδειγµα, οι κινήσεις και οι επαφές του για τη δηµιουργία φιλορωσικού κόµµατος στα πρότυπα της περιβόητης «Λέγκας του Βορρά», που ανέδειξαν τα «Π» πριν από περίπου τρία χρόνια και οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν.
Ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά στελέχη που έσπευσαν να αγκαλιάσουν το όραμά του ήταν, βεβαίως, ο πρώην συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήθελε να δώσει νέα διάσταση στο εγχείρημα των ΑΝ.ΕΛ., ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. και σύζυγος της ανιψιάς του Σόνιας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης, καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεξιάς κυρίως ταυτότητας.
Μάλιστα, οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια επέμεναν πως υπήρξε απόπειρα προσέγγισης και του πολυσυζητημένου πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκου. Λέγεται, δε, ότι μεταξύ των προσώπων στα οποία είχε εκμυστηρευθεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες ο Ιβάν Σαββίδης ήταν και ο Κώστας Καραμανλής (είχε παρευρεθεί στον γάμο του υιού Σαββίδη, όπως και ο Πάνος Καμμένος, με τον Ιβάν να θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είχε ευήκοα ώτα, λόγω των επαφών του με τη Μόσχα, με την προοπτική του Μπουρ γκάς - Αλεξανδρούπολη), ο οποίος, όταν άκουσε τα περί «Λέγκας», έγινε έξω φρενών και μόνο που δεν τον έδιωξε... κλωτσηδόν από το γραφείο του, στην Παναγή Κυριακού, όπου, όπως θρυλείται, έλαβε χώρα το συμβάν.
Φυσικά, το σχέδιο της σύστασης ενός μορφώματος τύπου «Λέγκας του Βορρά» προϋποθέτει δύο παράγοντες. Αφενός, τη δημιουργία αίσθησης οικονομικής εξάρτησης από τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου επιχειρηματικού κέντρου (ΠΑΟΚ, «Μακεδονία Παλλάς», Σουρωτή και στο παρελθόν ΣΕΚΑΠ). Αφετέρου και πάνω απ’ όλα, τη διαμόρφωση τεχνητής έντασης με τον Νότο, στόχευση στην οποία από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής τους στο εγχώριο γίγνεσθαι ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του έδειξαν σταθερή προσήλωση, επενδύοντας στη δίψα των οπαδών -και δη των πλέον ένθερμων- του ΠΑΟΚ για ένα πρωτάθλημα έπειτα από δεκαετίες, καθώς και στα δικαιολογημένα παράπονα ενός σημαντικού αριθμού πολιτών της Θεσσαλονίκης για την καθυστέρηση σε κομβικά έργα υποδομής στην πόλη.
Ποιος μπορεί να λησμονήσει την ατάκα του ίδιου του μεγαλομετόχου του «Δικεφάλου του Βορρά» περί «κοσοβοποίησης» της Μακεδονίας και της Θράκης, επειδή θεώρησε ότι αδικήθηκε από τη διαιτησία σε ματς Κυπέλλου στην Τούμπα, τη μόνιμη επωδό περί «κράτους των Αθηνών», που δήθεν τρομοκρατείται από την περιβόητη δυναμική που αναπτύσσει, ή ακόμα και την είσοδό του με περίστροφο εντός του αγωνιστικού χώρου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποδείξει εαυτόν ως τον γενικό κουμανταδόρο της Θεσσαλονίκης, είτε μέσω του χρήματος είτε μέσω ενεργειών που παραπέμπουν σε λογικές τσετσένικης μαφίας.
Σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή κινήθηκε η απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη επιχειρηματολογία που επιστράτευσε ο επίσημος ΠΑΟΚ, προεξάρχοντος του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Μάκη Γκαγκάτση, από την περασμένη Δευτέρα και μετά. Ο υιός του ξακουστού ποδοσφαιρικού μεγαλοπαράγοντα, μιλώντας στην εκπομπή «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη, δεν δίστασε να μιλήσει προκλητικά για κίνδυνο που διατρέχει η εθνική ενότητα, επειδή, βλέπετε, τέσσερα στα πέντε μέλη της ΕΕΑ δεν ήταν δυνατόν να κλείσουν τα μάτια στην υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ - Ξάνθης, όπου τα στοιχεία μιλούσαν από μόνα τους.
Ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας πλήρως τους μυστικούς σχεδιασμούς του Ιβάν Σαββίδη και χωρίς να κρατηθούν ούτε καν τα προσχήματα, διεμήνυσε πως η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο! Ηταν η πρώτη φορά που το επιχείρημα του διχασμού και της διχοτόμησης της χώρας τέθηκε τόσο εμφατικά από το στενό σύστημα του επιχειρηματία, γεγονός που καταδεικνύει και την αμηχανία στην οποία βρίσκεται μετά την εναλλαγή της εξουσίας την 7η Ιουλίου, παρά τα διαρκή ανοίγματά του στην ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας το αντεθνικό του παραλήρημα και αγνοώντας επιδεικτικά πως oι ακραίες αυτές απόψεις μόνο σε περιθωριακούς κύκλους μπορούν να τύχουν σοβαρής απήχησης, ο Μάκης Γκαγκάτσης έφθασε στο σημείο να εργαλειοποιήσει και την κρίσιμη συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατασκευάζοντας το απειλητικό αφήγημα περί εμπλοκής εταιρείας από τη γειτονική χώρα στην κατασκευή του νέου γηπέδου της Τούμπας.
Στον αντίποδα, από την ΠΑΕ καλλιεργείτο ταυτόχρονα η διαρροή για δήθεν... ευγνωμοσύνη που οφείλει το έθνος στην πλευρά Σαββίδη για την ανάμειξή του στα εσωτερικά της Ξάνθης, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταλήξει σε τουρκικά συμφέροντα, τα οποία, όπως ειπώθηκε, σχετίζονται με τη Φενέρμπαχτσε.
Η συγκεκριμένη στρατηγική χαρακτηρίστηκε από ένα μείγμα τεχνητής εθνικής έξαρσης και απειλής για το ενδεχόμενο της χειρότερης μορφής εθνικής μειοδοσίας. Μια τακτική βγαλμένη από τα πιο σκοτεινά κέντρα που επιδιώκουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση μιας χώρας και παραπέμπουν σε σοβιετικού τύπου υπόγειες διεργασίες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τις θέσεις αυτές υιοθέτησε ο μόνιμος αυτόκλητος υπερασπιστής των πρακτικών Σαββίδη και θιασώτης της ενίσχυσης της παρέμβασης του Κρεμλίνου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Κυριάκος Βελόπουλος. Ο αντικαταστάτης του Π. Καμμένου στην καρδιά του άλλοτε μεγαλεμπόρου καπνού, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τις σκέψεις Γκαγκάτση, μίλησε για δύο Κοινοβούλια στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας, σαν να μην έφθανε αυτό, κι εκείνο τον ιστορικό αγώνα της Δυναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα, που σημειολογικά ταυτίστηκε με την έναρξη του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
Ο έρωτας με τον Τσίπρα και το πρωτάθλημα των Πρεσπών
Αναπόσπαστο μέρος των σχεδιασμών για τη δημιουργία συνθηκών που μελλοντικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «Ελληνική Λέγκα του Βορρά», αλλά και της προώθησης των γενικότερων συμφερόντων του συστήματος Σαββίδη ήταν βεβαίως η συμπόρευση με τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα εκείνα με τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν κοινοί κώδικες επικοινωνίας. Αρχικά και μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΠΑΟΚ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έριξε γέφυρες στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επί των ημερών του οποίου έλαβε χώρα και η αμφιλεγόμενη εμπλοκή του Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ.
Ο πρώτος, όμως, που πραγματικά αγκάλιασε τα επιχειρηματικά projects του Σαββίδη, καθώς και την προοπτική να εξασφαλίσει μέσω του ιδίου πρόσβαση στον ρωσικό παράγοντα (εκείνη την περίοδο, βέβαια, αφού κατά καιρούς άλλαζε απόψεις περί εξωτερικής πολιτικής), ήταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να προσκυνήσει δημόσια το μεγαλείο του Ιβάν. Μάλιστα, ήταν εκείνος που φέρεται να του μετέδωσε το μικρόβιο της συμμετοχής του στα τηλεοπτικά πράγματα, φροντίζοντας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνει το προξενιό με τον τότε αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά.
Ωστόσο, ο εκ Ροστόφ ορμώμενος bussinessman ανέπτυξε την πλέον ισχυρή πολιτική του χημεία με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ακόμα και σήμερα και παρά τις διακυμάνσεις που πέρασε η μεταξύ τους σχέση (ιδιαιτέρως μετά την είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο με το περίστροφο στη ζώνη), βρίσκονται σχεδόν μονίμως στην ίδια όχθη. Για χάρη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις ηγετικές ικανότητες του οποίου συνέκρινε με τις αντίστοιχες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ιβάν Σαββίδης είχε προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εθνικές εκλογές, ενώ, αν και κεντρικός παίκτης στη Μακεδονία, τα ΜΜΕ που ελέγχει αντιμετώπισαν μάλλον νωχελικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό, βεβαίως, συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υλοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον Ιβάν Σαββίδη για κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή από τον ΠΑΟΚ, το οποίο και σφραγίστηκε ιστορικά με τον χαρακτηρισμό «Πρωτάθλημα των Πρεσπών».
O επίλογος αυτής της αγαστής επικοινωνίας -τουλάχιστον με τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία- γράφτηκε λίγο πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, όταν προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να δεσμεύσει τη διοίκηση της ΕΡΤ που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές με ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο για τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟΚ, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα έβγαινε από τα δημόσια ταμεία και, κατά κοινή ομολογία, ήταν εκτός της πραγματικότητας της αγοράς. Φυσικά, μέχρι και σήμερα, Open και «Εθνος» παραμένουν φίλα προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις ενέργειες Σαββίδη για την προσέγγισή του με τη Ν.Δ., ενώ δεν λείπουν και οι συζητήσεις για συμμετοχή του επιχειρηματία σε μελλοντικά μιντιακά πλάνα της Κουμουνδούρου.
Πλέον, καθίστανται απολύτως φανερές οι φεουδαρχικού τύπου βλέψεις του µεγαλοµετόχου του «∆ικεφάλου» που συνδέονται ταυτόχρονα άµεσα µε την αποσταθεροποίηση της χώρας στο µέτωπο της εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΟΚ, και ιδίως εκείνα που έχουν άµεση σχέση µε την οικογένεια Σαββίδη, κατέδειξαν περίτρανα την πρόθεσή τους να εκµεταλλευτούν την «ευκαιρία» που τους δόθηκε στον απόηχο της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ - Ξάνθης, προκειµένου να επαναφέρουν δυναµικά τη σχετική ατζέντα.
Εξάλλου, µε δεδοµένο ότι η ουσία της υπόθεσης είναι αµείλικτη για τον επιχειρηµατία από το µακρινό Ροστόφ, το µοναδικό στο οποίο θα µπορούσε να επενδύσει ο ίδιος και οι εν λόγω κύκλοι είναι η εξυπηρέτηση των πολιτικών και επιχειρηµατικών τους συµφερόντων, που, όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν ευθεία αναφορά στη Μόσχα και τον Βλαντιµίρ Πούτιν, του οποίου ο Ιβάν Σαββίδης υπήρξε, ως γνωστόν, βουλευτής.
Για χάρη, λοιπόν, της εξασφάλισης της διαχρονικής ρωσικής εύνοιας και, κυρίως, βεβαίως, λόγω της εσωτερικής του ανάγκης να ενισχύσει την παρέµβασή του στη Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε και προχωρά σε σειρά προσωπικών πρωτοβουλιών οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα αθλητικά και οικονοµικά δρώµενα.
Ενδεικτικότερο παράδειγµα, οι κινήσεις και οι επαφές του για τη δηµιουργία φιλορωσικού κόµµατος στα πρότυπα της περιβόητης «Λέγκας του Βορρά», που ανέδειξαν τα «Π» πριν από περίπου τρία χρόνια και οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν.
Ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά στελέχη που έσπευσαν να αγκαλιάσουν το όραμά του ήταν, βεβαίως, ο πρώην συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήθελε να δώσει νέα διάσταση στο εγχείρημα των ΑΝ.ΕΛ., ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. και σύζυγος της ανιψιάς του Σόνιας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης, καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεξιάς κυρίως ταυτότητας.
Μάλιστα, οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια επέμεναν πως υπήρξε απόπειρα προσέγγισης και του πολυσυζητημένου πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκου. Λέγεται, δε, ότι μεταξύ των προσώπων στα οποία είχε εκμυστηρευθεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες ο Ιβάν Σαββίδης ήταν και ο Κώστας Καραμανλής (είχε παρευρεθεί στον γάμο του υιού Σαββίδη, όπως και ο Πάνος Καμμένος, με τον Ιβάν να θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είχε ευήκοα ώτα, λόγω των επαφών του με τη Μόσχα, με την προοπτική του Μπουρ γκάς - Αλεξανδρούπολη), ο οποίος, όταν άκουσε τα περί «Λέγκας», έγινε έξω φρενών και μόνο που δεν τον έδιωξε... κλωτσηδόν από το γραφείο του, στην Παναγή Κυριακού, όπου, όπως θρυλείται, έλαβε χώρα το συμβάν.
Φυσικά, το σχέδιο της σύστασης ενός μορφώματος τύπου «Λέγκας του Βορρά» προϋποθέτει δύο παράγοντες. Αφενός, τη δημιουργία αίσθησης οικονομικής εξάρτησης από τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου επιχειρηματικού κέντρου (ΠΑΟΚ, «Μακεδονία Παλλάς», Σουρωτή και στο παρελθόν ΣΕΚΑΠ). Αφετέρου και πάνω απ’ όλα, τη διαμόρφωση τεχνητής έντασης με τον Νότο, στόχευση στην οποία από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής τους στο εγχώριο γίγνεσθαι ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του έδειξαν σταθερή προσήλωση, επενδύοντας στη δίψα των οπαδών -και δη των πλέον ένθερμων- του ΠΑΟΚ για ένα πρωτάθλημα έπειτα από δεκαετίες, καθώς και στα δικαιολογημένα παράπονα ενός σημαντικού αριθμού πολιτών της Θεσσαλονίκης για την καθυστέρηση σε κομβικά έργα υποδομής στην πόλη.
Ποιος μπορεί να λησμονήσει την ατάκα του ίδιου του μεγαλομετόχου του «Δικεφάλου του Βορρά» περί «κοσοβοποίησης» της Μακεδονίας και της Θράκης, επειδή θεώρησε ότι αδικήθηκε από τη διαιτησία σε ματς Κυπέλλου στην Τούμπα, τη μόνιμη επωδό περί «κράτους των Αθηνών», που δήθεν τρομοκρατείται από την περιβόητη δυναμική που αναπτύσσει, ή ακόμα και την είσοδό του με περίστροφο εντός του αγωνιστικού χώρου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποδείξει εαυτόν ως τον γενικό κουμανταδόρο της Θεσσαλονίκης, είτε μέσω του χρήματος είτε μέσω ενεργειών που παραπέμπουν σε λογικές τσετσένικης μαφίας.
Ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας πλήρως τους μυστικούς σχεδιασμούς του Ιβάν Σαββίδη και χωρίς να κρατηθούν ούτε καν τα προσχήματα, διεμήνυσε πως η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο! Ηταν η πρώτη φορά που το επιχείρημα του διχασμού και της διχοτόμησης της χώρας τέθηκε τόσο εμφατικά από το στενό σύστημα του επιχειρηματία, γεγονός που καταδεικνύει και την αμηχανία στην οποία βρίσκεται μετά την εναλλαγή της εξουσίας την 7η Ιουλίου, παρά τα διαρκή ανοίγματά του στην ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας το αντεθνικό του παραλήρημα και αγνοώντας επιδεικτικά πως oι ακραίες αυτές απόψεις μόνο σε περιθωριακούς κύκλους μπορούν να τύχουν σοβαρής απήχησης, ο Μάκης Γκαγκάτσης έφθασε στο σημείο να εργαλειοποιήσει και την κρίσιμη συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατασκευάζοντας το απειλητικό αφήγημα περί εμπλοκής εταιρείας από τη γειτονική χώρα στην κατασκευή του νέου γηπέδου της Τούμπας.
Στον αντίποδα, από την ΠΑΕ καλλιεργείτο ταυτόχρονα η διαρροή για δήθεν... ευγνωμοσύνη που οφείλει το έθνος στην πλευρά Σαββίδη για την ανάμειξή του στα εσωτερικά της Ξάνθης, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταλήξει σε τουρκικά συμφέροντα, τα οποία, όπως ειπώθηκε, σχετίζονται με τη Φενέρμπαχτσε.
Η συγκεκριμένη στρατηγική χαρακτηρίστηκε από ένα μείγμα τεχνητής εθνικής έξαρσης και απειλής για το ενδεχόμενο της χειρότερης μορφής εθνικής μειοδοσίας. Μια τακτική βγαλμένη από τα πιο σκοτεινά κέντρα που επιδιώκουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση μιας χώρας και παραπέμπουν σε σοβιετικού τύπου υπόγειες διεργασίες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τις θέσεις αυτές υιοθέτησε ο μόνιμος αυτόκλητος υπερασπιστής των πρακτικών Σαββίδη και θιασώτης της ενίσχυσης της παρέμβασης του Κρεμλίνου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Κυριάκος Βελόπουλος. Ο αντικαταστάτης του Π. Καμμένου στην καρδιά του άλλοτε μεγαλεμπόρου καπνού, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τις σκέψεις Γκαγκάτση, μίλησε για δύο Κοινοβούλια στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας, σαν να μην έφθανε αυτό, κι εκείνο τον ιστορικό αγώνα της Δυναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα, που σημειολογικά ταυτίστηκε με την έναρξη του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
Ο έρωτας με τον Τσίπρα και το πρωτάθλημα των Πρεσπών
Ο πρώτος, όμως, που πραγματικά αγκάλιασε τα επιχειρηματικά projects του Σαββίδη, καθώς και την προοπτική να εξασφαλίσει μέσω του ιδίου πρόσβαση στον ρωσικό παράγοντα (εκείνη την περίοδο, βέβαια, αφού κατά καιρούς άλλαζε απόψεις περί εξωτερικής πολιτικής), ήταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να προσκυνήσει δημόσια το μεγαλείο του Ιβάν. Μάλιστα, ήταν εκείνος που φέρεται να του μετέδωσε το μικρόβιο της συμμετοχής του στα τηλεοπτικά πράγματα, φροντίζοντας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνει το προξενιό με τον τότε αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά.
Ωστόσο, ο εκ Ροστόφ ορμώμενος bussinessman ανέπτυξε την πλέον ισχυρή πολιτική του χημεία με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ακόμα και σήμερα και παρά τις διακυμάνσεις που πέρασε η μεταξύ τους σχέση (ιδιαιτέρως μετά την είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο με το περίστροφο στη ζώνη), βρίσκονται σχεδόν μονίμως στην ίδια όχθη. Για χάρη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις ηγετικές ικανότητες του οποίου συνέκρινε με τις αντίστοιχες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ιβάν Σαββίδης είχε προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εθνικές εκλογές, ενώ, αν και κεντρικός παίκτης στη Μακεδονία, τα ΜΜΕ που ελέγχει αντιμετώπισαν μάλλον νωχελικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό, βεβαίως, συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υλοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον Ιβάν Σαββίδη για κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή από τον ΠΑΟΚ, το οποίο και σφραγίστηκε ιστορικά με τον χαρακτηρισμό «Πρωτάθλημα των Πρεσπών».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που παρείχε ασπίδα ασφαλείας στον Ιβάν Σαββίδη έναντι των αμερικανικών αντιδράσεων και πολλές εξυπηρετήσειςΠαράλληλα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που παρείχε ασπίδα ασφαλείας στον Ιβάν Σαββίδη έναντι των αμερικανικών αντιδράσεων για τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία που κέρδισε την κούρσα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, να θέτει ανοικτά ζήτημα για την προέλευση των κεφαλαίων του επιχειρηματία. Ανάλογη διευκόλυνση είχαν παράσχει οι τότε κυβερνητικοί εταίροι Τσίπρας - Καμμένος στην προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να διαγραφεί πρόστιμο ύψους 40 εκατ. ευρώ που είχε επι βληθεί στη ΣΕΚΑΠ πριν από την εξαγορά της από τον ίδιο.
O επίλογος αυτής της αγαστής επικοινωνίας -τουλάχιστον με τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία- γράφτηκε λίγο πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, όταν προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να δεσμεύσει τη διοίκηση της ΕΡΤ που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές με ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο για τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟΚ, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα έβγαινε από τα δημόσια ταμεία και, κατά κοινή ομολογία, ήταν εκτός της πραγματικότητας της αγοράς. Φυσικά, μέχρι και σήμερα, Open και «Εθνος» παραμένουν φίλα προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις ενέργειες Σαββίδη για την προσέγγισή του με τη Ν.Δ., ενώ δεν λείπουν και οι συζητήσεις για συμμετοχή του επιχειρηματία σε μελλοντικά μιντιακά πλάνα της Κουμουνδούρου.