Η εντολή που έχει η προανακριτική είναι να ελεγχθούν οι καταθέσεις για την υπόθεση Novartis, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1, και στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, το μέλος της επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική της Novartis, τόνισε ότι «Ως μέλος δεν μπορώ να μπω στην ουσία των καταθέσεων, έχουμε ένα κομμάτι που έχει να κάνει με ένα πολιτικό σκέλος και έχει και ένα κομμάτι το αμιγώς ποινικό το οποίο εμείς διερευνούμε αν αυτά που καταγγέλλονται συνιστούν ή δημιουργούν υπόνοια ποινικών ευθυνών. Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να ακουστούν όλα. Αυτή τη στιγμή παίρνουμε μαρτυρικές καταθέσεις, προφανώς όταν μια μαρτυρική κατάθεση έρχεται από εισαγγελείς έχει μια βαρύτητα. Έχουν γνώση του νόμου, των συνεπειών και σίγουρα αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά επ’ αυτών βέβαια πρέπει να δούμε το σύνολο των καταθέσεων γιατί όποιος και να τις λέει πρέπει να κριθούν και σίγουρα πρέπει να ακουστεί με όλα τα δικαιώματα τα οποία και έχει ο κ. Παπαγγελόπουλος τι θα απαντήσει για αυτά που έχουν ειπωθεί , είτε υπέρ του είτε εναντίον του, μέσα στην προανακριτική επιτροπή».

Αυτή τη στιγμή η εντολή την οποία έχει η προανακριτική επιτροπή είναι μια εντολή συγκεκριμένη η οποία δίνεται που ελέγχεται με το κομμάτι των καταγγελιών, για την υπόθεση Novartis σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Ευλόγα θα πει κάποιος για ποιο λόγο καλούνται καi άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν συνδέονται με τη Novartis, στην πραγματικότητα είναι ότι στην παρούσα φάση προκειμένου να αξιολογηθεί η αξιοπιστία καταθέσεων που έχουν δοθεί άλλων μαρτύρων που συνδέονται με τη Novartis, θέλουμε να ακούσουμε και εμπειρίες που έχουν άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί είτε υπέρ είτε κατά του κ. Παπαγγελόπουλου- αυτά όλα θα αξιολογηθούν- και σίγουρα από εκεί και πέρα αν και εφόσον τεθεί θέμα άλλων αντικειμένων εκτός Novartis είναι θέμα που αφορά την ολομέλεια της Βουλής» υπογράμμισε ο βουλευτής.

Ερωτηθείς αν πρέπει να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλα θέματα εκτός Novartis, ο κ. Πλεύρης απάντησε πως «Αυτό ακριβώς είναι θέμα της Ολομέλειας. Η επιτροπή στα πλαίσια του ελέγχου της για την υπόθεση των αδικημάτων που αναφέρονται στην υπόθεση Novartis ελέγχει τα πάντα, μπορεί να πάρει και καταθέσεις άσχετες αν πιστεύει ότι βοηθούν στο έργο της αλλά για το αντικείμενο ως αντικείμενο, για τα αδικήματα ως αδικήματα τα οποία εξετάζει είναι θέμα της Βουλής εάν και εφόσον κρίνει ότι πρέπει είτε να υπάρξει άλλη διαδικασία είτε να μην υπάρξει καμία διαδικασία. Αυτό που λέτε δημιουργεί σίγουρα έναν προβληματισμό ο οποίος φαντάζομαι θα αναπτυχθεί στην πορεία. Δηλαδή όταν ολοκληρώνονται οι εργασίες και δούμε τι γίνεται είναι κάτι το οποίο φαντάζομαι θα προβληματίσει. Η εντολή είναι συγκεκριμένη από την ολομέλεια της Βουλής, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται μια άλλη εντολή τότε προφανώς θα γίνει πρόταση προς την ολομέλεια της Βουλής αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το πω αφενός γιατί δεν μου επιτρέπεται αφετέρου διότι και οι καταθέσεις που έρχονται προσπαθούν να αξιολογηθούν και από εμάς στην πορεία και να δημιουργήσουμε μια πιο ασφαλή πεποίθηση».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Την Τρίτη θα υπάρξει μια συνεδρίαση η οποία θα συνθέσει όλα τα διαδικαστικά θέματα γιατί προέκυψε και θα έχετε πληροφορηθεί ότι ήρθαν και καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων οπότε δημιουργείται ένας έντονος προβληματισμός αν και εμείς θα εξετάσουμε με τον ίδιο τρόπο που εξέτασαν οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τα πρόσωπα δηλαδή με την κωδική ονομασία αλλά με φυσική παρουσία. Υπάρχει το θέμα που έχει ανακύψει με την κα Τουλουπάκη, υπάρχουν πολλά διαδικαστικά θέματα κι ενδεχομένως και το τι γίνεται με όλα όσα έχουν ειπωθεί και πως αξιολογούνται».

«Επειδή γίνεται μια παράλληλη έρευνα μεταξύ του κ. Σοφουλάκη και του κ. Ζαχαρή που ουσιαστικά κοιτάνε θέματα φυσικών προσώπων που εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να ελέγξουμε, αντιστοίχως μεταφέρονται αυτές οι καταθέσεις και καταλαβαίνετε ότι ενδεχομένως μας προλάβουν οι εξελίξεις. Και εννοώ ότι μεταφέροντας καταθέσεις που έχουν ειπωθεί μπορεί η ίδια η Δικαιοσύνη να αξιολογήσει κάποια πράγματα και να κινηθεί» τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Σχετικά με το πότε θα έρθει ο κ. Παπαγγελόπουλος στην επιτροπή, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι « Ήδη έχουμε πάρει μια απόφαση προς τα τέλη Φεβρουαρίου να έρθει η εισαγγελέας κα Τουλουπάκη, γύρω στις 25 του μηνός, μέχρι τότε θέλουμε, και αυτό θα γίνει την Τρίτη, να κλείσουμε τον κατάλογο μαρτύρων ώστε να έχουν εξεταστεί οι συγκεκριμένοι μάρτυρες γιατί προφανέστατα και δικονομικά ο κ. Παπαγελόπουλος θα έρθει στο τέλος της διαδικασίας. Την Τρίτη θα κλείσουμε, εκτός απροόπτου, τον κατάλογο μαρτύρων με στόχο ως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουμε καταφέρει να εξετάσουμε τους μάρτυρες και από εκεί πέρα αφού εξεταστούν οι μάρτυρες και έχει το σύνολο του υλικού ο κ. Παπαγγελόπουλος θα προχωρήσει η διαδικασία. Δεν υπάρχει όμως καμία λογική βιασύνης, αντιθέτως αν χρειαστεί και άλλη παράταση θα πάρουμε. Επιθυμία μας είναι επειδή πρόκειται και για ένα πολιτικό πρόσωπο, να μη χρονίζει η διαδικασία αλλά δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στα δικονομικά δικαιώματα».

Τέλος, αναφορικά με τη ρύθμιση για τη διαδικασία καταγραφής και ελέγχου των ΜΚΟ τόνισε ότι το μήνυμα το δικό μας είναι σαφές. «Όσες ΜΚΟ θέλουν να συνεργάζονται με το ελληνικό κράτος είναι ευπρόσδεκτες, όσες νομίζουν ότι θα χαράσσουν πολιτική επειδή έχουν μια φιλο-μεταναστευτική ροή, θα βρίσκονται σε επικοινωνία με την άλλη πλευρά του Αιγαίου και θα παραλαμβάνουν μετανάστες ή πρόσφυγες όταν έρχονται λειτουργώντας ως συνεργοί των διακινητών μεταναστών, αυτές οι ΜΚΟ δεν θα έχουν καμία θέση. Δεν είναι δυνατόν να ξέρουν οι ΜΚΟ που θα βγει βάρκα, να βγαινει η βάρκα και ξαφνικά να προμηθεύεται κινητό και ενημερωτικό φυλλάδιο για όλα του τα δικαιώματα κάποιος που έχει έρθει διότι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ενημέρωσαν τη ΜΚΟ που θα βγει η βάρκα, και αυτοί που την ενημέρωσαν είναι αυτοί που τους διακινούσαν» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.