Την παρέμβαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, για να παρθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφορτιστεί η Ελλάδα από το βάρος που επωμίζεται τώρα για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τα νησιά βιώνουν ένα δράμα

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατά την προσέλευσή της στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES Leaders τόνισε η Ελλάδα περνά μια δοκιμασία που αφορά όλη την Ευρώπη.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε αποθήκη ψυχών. Ζητώ την στήριξη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνουν τα νησιά μας» υπογράμμισε η κα Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επανέλαβε στο πλαίσιο αυτό τις θέσεις του κόμματός της για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, με ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και βεβαίως με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη.

«Πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα, τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για όλους. Η ακροδεξιά καραδοκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Ανισότητες Βορά και Νότου


«Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, πρέπει να είναι ενισχυμένος αν θέλουμε να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μπει στη νέα εποχή» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Προσέθεσε πως «κάνουν λάθος όσοι βλέπουν ανταγωνιστικά την Πράσινη συμφωνία με τις πολιτικές συνοχής και τη στήριξη των αγροτών. Είναι πολιτικές συμπληρωματικές, αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές».

«Ευθύνη όλων μας είναι να εφαρμόσουμε την πράσινη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουμε τη δίκαιη μετάβαση στις αλλαγές που απαιτούνται, γιατί μονάχα έτσι θα αντιμετωπίσουμε το τεχνολογικό χάσμα, την κλιματική αλλαγή, αλλά και θα μειώσουμε τις ανισότητες μεταξύ του βορρά και του νότου, αλλά και μεταξύ των περιφερειών».

Αλλαγή πορείας

Τα σημεία της τοποθέτησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών:

«1] Η σημερινή Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Αυτό ζητούν οι πολίτες σε κάθε γωνιά της. Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες μπορούμε να γίνουμε ξανά η φωνή όσων δοκιμάζονται. Για μια Δίκαιη και Κοινωνική Ευρώπη.

με ισχυρή ανάπτυξη, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Κοινή αμυντική πολιτική,

Μείωση των ανισοτήτων

Κοινή πολιτική για το περιβάλλον.

Green Deal

Όλα αυτά απαιτούν πόρους. Με ένα ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ αλλά και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξουμε την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου. Προϋπολογισμός στο 1,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

2] Κάνουν λάθος όσοι βλέπουν λογιστικά ή ανταγωνιστικά την Πολιτική Συνοχής με τις ανάγκες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την Πράσινη Συμφωνία και πολιτικές που ενισχύουν την αλληλεγγύη όπως η πολιτική προστασία. Είναι κοντόφθαλμο να μην βλέπουμε ότι αυτές οι πολιτικές είναι συμπληρωματικές, αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές ταυτόχρονα.

Η ισχυρή χρηματοδότηση των πολιτικών συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσουμε την διεύρυνση των ανισοτήτων και το αναπτυξιακό χάσμα ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο.

3] Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Πράσινη συμφωνία (το Green Deal) πρέπει να γίνει πράξη. Είναι ηθική και κοινωνική μας υποχρέωση για τις σημερινές και επόμενες γενιές να εξασφαλίσουμε τη δίκαιη μετάβαση στις αλλαγές που απαιτεί η νέα εποχή.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα – ελληνική τραγωδία

4] Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό. Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε ελληνική τραγωδία. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ελλάδα – και ιδιαίτερα τα νησιά μας – ασφυκτιούν από τις αυξημένες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να εκραγούν. Σκεφτείτε ότι ο πληθυσμός των μεταναστών σε κάποιες περιπτώσεις είναι ίσος ή και υπερβαίνει τον τοπικό πληθυσμό. Που όπως γνωρίζετε, αυτός ο πληθυσμός, είναι ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης.

Η κρίση οξύνεται, το ανθρωπιστικό πρόβλημα διευρύνεται, η ακροδεξιά καραδοκεί.

Αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και νέο Δουβλίνο

Στηρίζουμε τις προτάσεις της σοσιαλιστικής ομάδας και της επιτροπής LIBE (του Ευρωκοινοβουλίου) για την αναθεώρηση του Δουβλίνο

Μέχρι να αποφασίσουμε το νέο Δουβλίνο, πρέπει να παρθούν ριζικές λύσεις:

Με ουσιαστικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή/ Frontex μέσω της γενναίας ενίσχυσης της επιχειρησιακής της εντολής (mandate) αλλά και των μέσων που της παρέχονται (στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή)

Με κατανομή των των αιτούντων άσυλο σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και με σύστημα κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Με αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, ώστε να σταματήσει ο Ερντογάν τους εκβιασμούς και ν’ αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.

Είναι χρέος και ευθύνη όλων των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης να δείξουμε αλληλεγγύη και ομοψυχία. Να δείξουμε φιλότιμο. Να πιέσουμε να λυθεί ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και όχι να μετατρέπουμε τις χώρες του Νότου σε αποθήκες ψυχών».