«Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη υπο το πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς», είπε ο υπουργός ενώ ζήτησε ψυχραιμία τονίζοντας πως «ο κοροναϊός είναι μία σοβαρή γρίπη και έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Τόνισε ότι η χώρα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και πως τα 13 νοσοκομεία αναφοράς είναι πλήρως προετοιμασμένα.

«Πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά και θεσμικά τους πολίτες», είπε και ζήτησε αυτό να τηρηθεί με «θρησκευτική ευλάβεια».

Νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας , μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ανέφερε ότι «κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι.

Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι «δημόσιες υπηρεσίες επικεντρώνονται στο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ο οποίες έρχεται από πληττόμενες περιοχές και να επιτηρεί την υγεία του. Οι πληττόμενες περιοχές είναι σε καραντίνα στην Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σχολεία μας».

Ψυχραιμία και επαγρύπνηση

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία αλλά πρέπει να είμαστε σε «επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Το σχέδιο που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου που έρχεται από πληττόμενες περιοχές. «Αυτή είναι η νούμερα ένα δράση» σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με τον γιατρό.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ακόμα ότι είναι «ναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις τα ελαφρά περιστατικά που είναι περισσότερα από 50%. Η συμμετοχή του κοινού είναι πολύ σημαντική όταν έρχεται από πληττόμενη περιοχή».

Όποιος πιστεύει ότι έχει συμπτώματα πρέπει να ενημερώσει είτε τον προσωπικό του γιατρό είτε τον ΕΟΔΥ, να συζητήσει την κατάσταση του και να αποφασίσουν αν υπάρχει λόγος για περαιτέρω έλεγχος.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Κυριακής είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπ. Υγείας στην οποία συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και προτάσεις για την αναγκαιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου (που πιθανόν να περιλαμβάνει τρεις φάσεις για τη διαχείριση καταστάσεων μικρού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου), με τη συμμετοχή και συναρμόδιων υπουργείων όπως αυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών, ώστε να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη για τον κορονοϊο, εκτός του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, μετείχαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και οι κκ Αρκουμανέας και Χαρδαλιάς ( πρόεδρος ΕΟΔΥ και γγ πολιτικής προστασίας, αντίστοιχα).