Την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του κράτους ανακοίνωσε  στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κανονική καταβολή του Δώρου Πάσχα σε όλους, αλλά και την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ. 

«Μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια του διαγγέλματός του.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το νέο «όπλο» που κατάφερε να προσθέσει στην φαρέτρα της κυβέρνησης, σε μια δύσκολη και έκτακτη παγκόσμια συγκυρία,  αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νέο του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός  τόνισε πως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συμμετέχει σε αυτό και η χώρα μας, παίρνοντας οικονομική «ανάσα» 10 δισ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη χώρα μας, τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 Η ένταξης της Ελλάδας στα 750 δις ευρώ και στο καθεστώς QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και την δυνατότητα η χώρα να «θωρακιστεί» περαιτέρω απέναντι στην απειλή της πανδημίας.

Επέκταση 800 ευρώ 
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε τόνισε: "Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία. Τώρα, ωστόσο, έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.

Μετά την απαλλαγή μας από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.

Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση". 


Δώρο Πάσχα 
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί δώρο Πάσχα σε όλους τονίζοντας: "Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς. 

Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια.

Και η προσωπική μου δέσμευση είναι να μην πάψω να αγωνίζομαι για έναν διπλό στόχο.

Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι οι άνθρωποί του, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, και η δική τους υγεία είναι η πρώτη μου φροντίδα.

Αλλά και η ευημερία τους αποτελεί ταυτόχρονα προτεραιότητα. Η κυβέρνηση λοιπόν, θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί.

Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη. Και θα ξημερώσει πιο φωτεινή αν μείνουμε υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι. Ενωμένοι αλλά μακριά ο ένας από τον άλλο!

Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε -πάνω απ’ όλα- υγιείς"!


Μήνυμα ενότητας, πειθαρχίας και υπευθυνότητας

Ο πρωθυπουργός, που και σ’ αυτή την κρίση κατάφερε, μην υπολογίζοντας το κόστος, να πάρει έγκαιρα σημαντικές αποφάσεις για την προστασία των πολιτών με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα, ζήτησε για άλλη μια φορά την καθολική συστράτευση των Ελλήνων πολιτών στο μέτωπο του κοροναϊού προτάσσοντας ως βασικά όπλα την υπευθυνότητα και την ατομική ευθύνη απέναντι στην απειλή της πανδημίας.

 Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας στην κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά από την απειλή του κοροναϊού,  τόνισε ότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καλώντας  τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί εξηγώντας ωστόσο τη σημασία των μέτρων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός απεύθυνε αρχικά πολλά μυνήματα ενότητας, πειθαρχίας και υπευθυνότητας.

"Θα το επαναλάβω όσο πιο απλά γίνεται: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα".


Αδικαιολόγητος εφησυχασμός

Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας με σκληρά λόγια την πραγματικότητα ωστόσο που ζει η γειτονική Ιταλία κατήγγειλε τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό που παρατηρείται από ομάδες πολιτών κάτι που με έμφαση τόνισε ότι δεν θα ανεχτεί: 

"Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ.

Ναι, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιστήμη θα αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε. Αλλά για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμιά μαγική λύση.

Θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο ενισχύεται με ταχύτατους ρυθμούς: Προσθέτουμε κλίνες και κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα. Και προσλαμβάνουμε 2.000 νοσηλευτές και ειδικούς γιατρούς.

Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας.  Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι είναι παρόντες, με σημαντικές δωρεές, σε τούτη τη δύσκολη στιγμή.  Καλώ, όμως, και τους απόντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους".

Fake news

Tέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους πολίτες να μην ακούν τα fake news σημειώνοντας ότι "κάνουν κακό στην υγεία": 

"Κάνω επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Τα fake news κάνουν κακό στην υγεία, σωματική και ψυχική.

Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές".

Μένουμε σπίτι

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως εξαρτάται από τον καθένα μας έαν τελικά χρειαστεί να υπάρξου και νέα πιο αυστηρά μέτρα σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα:

"Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε.

Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί".

Δείτε ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού