Τον οδικό χάρτη για επιστροφή στην κανονικότητα με σταδιακή άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις 10 Μαρτίου για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
"Βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά παραμένουμε ασφαλείς" είναι το νέο μήνυμα που έστειλε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός μέσα από το διάγγελμά του, στο οποίο ανακοίνωσε το πλαίσιο της άρσης των μέτρων. 

 Ειδικότερα ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το περίγραμμα της επόμενης φάσης προς την επιστροφή στην κανονικότητα υπογράμμισε πρωτίστως την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού κατά την πρώτη φάση της επιβολής των μέτρων.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε να ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν», τόνισε ο πρωθυπουργός και μετά το «ευχαριστώ» σε όλους τους υπεύθυνους πολίτες, εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ασθενών που έχασαν την μάχη με τον κοροναϊό.

  Ανακοινώνοντας την σταδιακή άρση των μέτρων και την μερική επιστροφή στην κανονικότητα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα είναι μια εύκολη και άμεση προσαρμογή αφού η καθημερινότητά μας πρέπει να υιοθετήσει όλες τις συνήθειες της προστασίας και της προσωπικής υγιεινής. Τόνισε μάλιστα, ότι τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας και πιο επιτακτική η ανάγκη της ατομικής υπευθυνότητας.

Βήμα-βήμα η έξοδος από την καραντίνα

"Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει βήμα-βήμα. Τόνισε χαρακτηριστικά:

"Προσοχή, όμως: Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής.

Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια.

Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του".

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο
Στο έκτο κατά σειρά διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κοροναϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στον ελληνικό λαό την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, καθώς μειώθηκε στο ελάχιστο η μεταδοτικότητα του ιού, αλλά παράλληλα μετέφερε και την αισιοδοξία του για την επόμενη φάση.

Αναφερόμενος στις κεντρικές οδηγίες για την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κρισιμότητα του επόμενου διμήνου, καλώντας εκ νέου τους πολίτες σε συστράτευση και επαγρύπνηση.

Περιγράφοντας το επόμενο δίμηνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο σταδιακής μετάβασης τόσο για την τόνωση της κοινωνικής ζωής, όσο και για την επανεκκίνηση των πρώτων οικονομικών – κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, δεν θα είναι μια εύκολη επιστροφή στην καθημερινότητα, επισημαίνοντας πως θα υπάρξουν νέοι κανόνες, αλλά και προσήλωση στις νέες οδηγίες των επιστημόνων που θα καθιερώσουν νέα δεδομένα στην εργασία, στις μετακινήσεις και στην ατομική υγιεινή.

Τέλος το sms 4 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός το πρώτο μέτρο που ανήγγειλε είναι η άρση του περιορισμού των μετακινήσεων με την κατάργηση του sms.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:  «Μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές».

 Λειτουργία καταστημάτων

Ως προς την λειτουργία των καταστημάτων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

 

Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην Εκκλησία, αλλά και προσωπικά αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο και ευχαρίστησε για την κατανόηση και την συνεργασία:

«Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα.

Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Ξεκινούν τα μαθήματα από 11 Μαΐου

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση και στη λειτουργία των σχολείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από 11 Μαίου ξεκινά η λειτουργία των μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών».

 Από 1η Ιουνίου σε λειτουργία τα εστιατόρια

Τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των εστιατορίων ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, καθώς η λειτουργία τους όπως ανακοίνωσε ξεκινάει από 1η Ιουνίου.

«Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας».

 Επέκταση της εργασίας από το σπίτι

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της εξόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξειδίκευση των μέτρων που γίνεται από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά την ανάγκη της επέκτασης της εργασίας από το σπίτι για το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Αναλυτικές λεπτομέρειες του μεταβατικού σχεδίου θα ανακοινωθούν αμέσως μετά. Κάθε Υπουργείο, άλλωστε, έχει επεξεργαστεί και επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια, γιατί προσαρμογές θα υπάρξουν και στο σύνολο του Δημοσίου. Για παράδειγμα, η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να επεκταθούν. Τα νοσοκομεία να γυρίσουν σε ομαλότερους ρυθμούς, ώστε να καλύψουν πιο αποτελεσματικά όλα τα τρέχοντα περιστατικά.

Όπως και οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων να μεταβληθούν για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας αλλά και στα μέσα συγκοινωνίας. Και τα τελευταία, με τη σειρά τους, να πυκνώσουν τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής για να κινούνται με λιγότερους επιβάτες».

 Ατομική πειθαρχία

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η επιτυχία της χώρας μας να θωρακιστεί απέναντι στον κοροναϊό είχε να κάνει με την πειθαρχία των πολιτών και την συνεργασία των φορέων. Κατά το διάγγελμά του πολλές αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη και στα μέτρα προστασίας που πρέπει να εξακολουθήσουν και στην επόμενη φάση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι.

Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη. Μέχρι τώρα, απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους: Σεβάστηκαν τις οδηγίες.

Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο. Γιατί δεν κινητοποίησαν μόνο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έμεναν χρόνια σε αδράνεια, αλλά και γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό Δημοκρατία μας.

Σκεφτείτε, στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία. Τώρα, πλέον, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακούν τους εκπροσώπους της Πολιτείας, ξέροντας ότι θα τους ακούσουν και εκείνοι. Στην κοινωνική ζωή, ο νόμος τηρήθηκε συνειδητά, χωρίς τον φόβο κάποιας ποινής. Και πρωταγωνιστές έγιναν αθόρυβοι άνθρωποι. Που με τις πράξεις τους, όμως, έγιναν ηχηρά παραδείγματα για όλους. Ενώ και ο καθένας προσωπικά ξανασκέφτηκε, νομίζω, τον ρόλο του μέσα στο σύνολο. Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε.

Θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε. Ο κορωνοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Γιατί, πράγματι, στις 4 Μαΐου όλοι θα συναντηθούμε με μία νέα καθημερινότητα. Και αν τη διαχειριστούμε με ωριμότητα τότε, σταδιακά, θα την βελτιώνουμε για να την κάνουμε όλο και καλύτερη.

 Μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας. Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται.

 «Θα σηκώσουμε το βάρος της κρίσης όλοι μαζί»

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα και στις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και οι πολίτες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το βάρος θα το σηκώσουμε όλοι μαζί».

Χαρακτηριστικά ανέφερε: Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους.

Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κοροναϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Για όλα αυτά, όμως, θα μιλήσω αναλυτικά και στη Βουλή σύντομα.

Στο μεταξύ, Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή.

Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς.

 Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».




ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα