«Μπήκαμε από σήμερα το πρωί στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Από σήμερα αίρονται οι περιορισμοί στις εντός του νομού μετακινήσεις, αλλά όχι στις μετακινήσεις προς την περιφέρεια και τα νησιά. Επανεκκινούν τη λειτουργία τους επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ώστε από σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε όλοι ένα βήμα».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας τόνισε πως «όλοι ξέρουμε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» επισημαίνοντας πως «η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από το λαβύρινθο».


Αναλυτικά ο κ. Πέτσας είπε τα εξής:

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας

Στόχος είναι αφενός να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και αφετέρου να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Τα νοσοκομεία ξεκινούν

σταδιακά, από σήμερα, να επανέρχονται στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τέστ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Οι κινητές ομάδες εξυπηρετούν τρείς στόχους:

-Τη διεξαγωγή διαγνωστικών τέστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τις κλειστές δομές όπως, για παράδειγμα, γηροκομεία και φυλακές. Στα διαγνωστικά τέστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τέστ αντισωμάτων.

-Τη συλλογή στοιχείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

-Την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού.

Για τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα προσληφθούν, σταδιακά 1.100 άτομα, 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς προσλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα δημιουργείται απόθεμα υλικών. Μαζί με τους αυξημένους κρατικούς πόρους, αξιοποιούνται για τον σκοπό αυτό και οι σημαντικές δωρεές των ιδιωτών.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν σε ετοιμότητα, τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν να λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο και τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγ. Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ» παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ήδη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την 1η Μαΐου, μεταξύ άλλων:

1ον. Παρατείνεται, για 3 ακόμη μήνες, το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ακριβώς ίσχυε ως το τέλος Απριλίου. Πέρα από τη νέα αυτή -τη δεύτερη κατά σειρά- παράταση, η Κυβέρνηση δρομολογεί ένα νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο.

2ον. Παρατείνεται η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι πολίτες τις σημερινές χαμηλές τιμές.

3ον. Καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το μισό του μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας που δεν έλαβε την έκτακτη ενίσχυση του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

4ον. Προβλέπονται μέτρα στήριξης για ναυτικούς που είτε έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους είτε είναι άνεργοι.

5ον. Διευκολύνεται η απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες.

6ον.Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση παρατείνει την εφαρμογή μέτρων που ίσχυαν για τον Απρίλιο και παράλληλα δρομολογεί πρόσθετα μέτρα για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα έχει ήδη αποφασιστεί:

1ον. Να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.

2ον. Να παραταθούν και το Μάιο, οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3ον. Να παραταθεί και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης για τα παιδιά εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση.

4ον. Να εξειδικευθεί, εντός του Μαΐου, η στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός και οι μεταφορές.

5ον. Να στηρίξει τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους, αξιοποιώντας εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα το νέο πρόγραμμα SURE.

6ον. Να επεκτείνει για ένα δίμηνο τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας που συνολικά θα καλύψουν πάνω από 135 χιλιάδες ανέργους.

Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα κάλυψης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.200 αιτήσεις και είναι σε επεξεργασία άλλες 25.000 αιτήσεις. Τα χρήματα αυτά είναι επιδότηση και όχι νέο δάνειο. Η ένταξη στο μέτρο γίνεται ηλεκτρονικά από τις εταιρείες μέσω του www.ependyseis.gr και το μόνο δικαιολογητικό που απαιτείται είναι 4 υπεύθυνες δηλώσεις.

Σχεδιάζεται και θα μπει σε εφαρμογή, στους επόμενους δύο μήνες η δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Ήδη, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Βρίσκεται σε εφαρμογή -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις και έχει δεσμευτεί από τις τράπεζες ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Επιπλέον:

Το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο ρευστότητας, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτό αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών που μπορεί να φτάσει το 25% του ετήσιου τζίρου, ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας, με εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου.

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν δύο νέοι κύκλοι ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο

Ξεκινά αύριο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Βασικοί άξονές του είναι:

- Η περεταίρω επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και απονομής διεθνούς προστασίας, με προτεραιότητα στις προσφυγές των διαμενόντων στα νησιά.

- Η θέσπιση νομικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία των κλειστών δομών στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές ανοιχτές δομές.

- Η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της.

- Η επικαιροποίηση διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν στην έκδοση golden visa.

Ψηφιακή Διακυβέρνηση-Καθημερινότητα

Σε ό,τι αφορά την διευκόλυνση του πολίτη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους, μπήκαν σε εφαρμογή νέες ψηφιακές εφαρμογές. Ανάμεσα στα άλλα:

- Η ανανέωση των δελτίων ανεργίας θα γίνεται αυτόματα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

- Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, ή θανάτου συγγενικού τους προσώπου.

- Μια σειρά από υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, του e- ΕΦΚΑ, όπως η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, θα παρέχονται ηλεκτρονικά σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, απασχολούμενους και αγρότες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουν σε εφαρμογή τρεις ακόμη δράσεις μείζονος σημασίας για τον πολίτη.

Πρώτον: Εγκαινιάζουμε νέα διαδικασία επικοινωνίας του πολίτη με το Δημόσιο, το «ψηφιακό γκισέ». Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητά κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα διαθέτουν «ψηφιακό γκισέ» είναι τα ΚΕΠ, οι ΔΟΥ και ο e-ΕΦΚΑ.

Δεύτερον: Ξεκινά -μέσω του gov.gr- η ψηφιακή κατάθεση αιτήσεων στα ΚΕΠ, τα οποία θα εκδίδουν τα έγγραφα που ζητούνται και θα τα αποστέλλουν στο e-mail του πολίτη.

Τρίτον: Ξεκινά η διαδικασία έκδοσης ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr.

Γίνεται ήδη αντιληπτό σε όλους τους πολίτες -και αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο- ότι συντελείται σήμερα στη χώρα μας ένα σημαντικό άλμα ψηφιακής διακυβέρνησης. Αυτό το άλμα, υπηρετεί τον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, συμβάλλει στη λειτουργική αναβάθμιση του Κράτους, βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Χτίζουμε με πράξεις και χειροπιαστά αποτελέσματα μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και Κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και η σχέση αυτή δίνει νέα ώθηση στη Δημοκρατία μας.

Για την στήριξη στον Πολιτισμό

Ο Πρωθυπουργός, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, σημειώνονται τα εξής:

- Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

-Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

-Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης

των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

-Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Σας ενημερώνω, κλείνοντας, ότι ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 5 το απόγευμα στη διεθνή πρωτοβουλία Coronovirus Global Response. Πρόκειται για μια μεγάλη Διάσκεψη Δωρητών, την πρωτοβουλία για την οποία έχουν αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ο.Η.Ε., ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Προεδρία του G20 και άλλοι. Στόχος του Μαραθωνίου Δωρητών που καλεί σε αλληλεγγύη Κυβερνήσεων και ιδιωτών είναι η συγκέντρωση πόρων ύψους 7,5 δις ευρώ προκειμένου να στηριχθεί η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία του κορονοϊού. Αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει από αρχές Απριλίου θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη εξεύρεσης κοινών λύσεων σε ζητήματα όπως οι προμήθειες υγειονομικού υλικού, ενώ έχει ζητήσει να προβεί η Ε.Ε. από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορονοϊού.