Κοροναϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για οικονομία, τουρισμό και στήριξη της απασχόλησης
Αγώνα… δρόμου για τη διάσωση της οικονομίας που ήδη έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κοροναϊού, κάνει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό , ενώ στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο του σχεδίου
Πληροφορίες αναφέρουν θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις, ενώ το επόμενο κύμα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα έρθει τον Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις
Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.
Η μείωση του ΦΠΑ
Το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:
-Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
-Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
-Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Στον τομέα του τουρισμού σχεδιάζεται η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση)
Ταυτόχρονα, μελετάται για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%.
Φορολογικές παρεμβάσεις
Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Στόχος να διευκολύνουν τόσο τους λογιστές όσο και κυρίως τους φορολογούμενους, ώστε να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα και χωρίς άγχος τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Άλλωστε οι παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί, λόγω του κορονοϊού, για την εξόφληση φόρων, εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων, θα έχουν ως αποτέλεσμα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο «λογαριασμός» να είναι ιδιαίτερα βαρύς για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους.
Άμεσα 500 εκατ. ευρω στην αγορά εργασίας
Περί τα 500.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά εργασίας το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, για να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα επιδότησης.
Η απόφαση ελήφθη όταν έγινε σαφές ότι τα κονδύλια από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα πριν από τα μέσα Ιουλίου. Με βάση τις αρχικές ποσοστώσεις ανά χώρα, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν κάτι λιγότερο από 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο, έχοντας σοβαρές πιθανότητες να το καταφέρει για δύο συγκεκριμένους λόγους:
1) Οι προβλέψεις της Κομισιόν βάζουν την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί της ύφεσης και της ανεργίας.
2) Φαίνεται ότι δεν θα ζητήσουν όλα τα κράτημέλη «μερίδιο» από τα 100 δισ. ευρώ, καθώς δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς πρόκειται για δάνεια και όχι για επιχορηγήσεις.
Στόχος είναι να μπορέσει να αντλήσει η Ελλάδα έως και 2,53 δισ. ευρώ από το SURE, καθώς αυτά τα κονδύλια θα στηρίξουν τις θέσεις απασχόλησης στους ευαίσθητους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Με το αρχικό «μερίδιο» του 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί επαρκώς το διάστημα έως τον Σεπτέμβριο και υπό προϋποθέσεις (π.χ. μικρότερο ποσοστό επιδότησης, στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές) να διατηρηθεί η «ομπρέλα» έως το τέλος του έτους. Αν, όμως, τα κονδύλια είναι τελικά διπλάσια, το οικονομικό επιτελείο θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, πιθανόν και έως τις αρχές του 2021.
Το πρόγραμμα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης θέσεων μερικής απασχόλησης, όπου το κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς μεταξύ των αρχικών και των μειωμένων αποδοχών, με πιθανό πλαφόν επιδότησης τα 650 ευρώ.
Ρευστότητα
Στο σκέλος ενίσχυσης της ρευστότητας, πέρα από τα προγράμματα που «τρέχουν» και θα «τρέξουν» μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Ιούνιο θα υπάρξει και β΄ γύρος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υψηλότερο ποσό προς διάθεση (περίπου 1,4 δισ. ευρώ). Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα λάβουν τη νέα «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα είναι με βάση τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις των μηνών Μαρτίου-Απριλίου-Μαίου.
Έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες
Στην έκπτωση φόρου φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν απώλειες από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% να αποζημιωθούν. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο φόρος για εισόδημα από μισθώματα, που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι ιδιοκτήτες, κατά ένα ποσοστό της απώλειας που είχαν. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ποσοστό θα είναι της τάξης του 50% και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο Δημόσιο 50 εκατ. ευρώ.
Πάντως, εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος της απώλειας, τότε θα «κουρευτεί» και ο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει την παράταση του μέτρου της καταβολής μειωμένων ενοικίων έως το τέλος του έτους, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περί τα 300 εκατ. ευρώ) που θα είχε σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση των ιδιοκτητών. Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών που απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους από ενοίκια κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κάλυψη ενός τμήματος από τη ζημία που έχουν υποστεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ το 2021 θα πληρώσουν φόρο μόνο για τα ενοίκια που εισέπραξαν.
Χτίζει συμμαχίες
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, η Αθήνα, δια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργών, δομεί συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.
Με το βλέμμα στραμμένο και στον τουρισμό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κοροναϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν και η σταδιακή αποκατάσταση των μεταξύ τους ταξιδιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μία δέσμη αρχών που θα πρέπει να διέπει την ομαλοποίηση των διασυνοριακών μετακινήσεων, δίχως να προκαλείται κίνδυνος ανεξέλεγκτης έξαρσης των λοιμώξεων. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεννόηση για τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών.
Άνοιγμα συνόρων
Η κυβέρνηση έχει στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα διεθνώς, λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού από τη χώρα μας, τις εικόνες από το άνοιγμα των ελληνικών παραλιών και φυσικά από το άνοιγμα της Ακρόπολης, που συγκέντρωσε θετικά σχόλια από ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη.
Την ίδια ώρα νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA MAg» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ανοίξουμε την αγορά μας, το λέμε σε όλο τον πλανήτη,. Θα είμαστε ανοιχτοί από 1 Ιουνίου, ελάτε να μας επισκεφθείτε», μια και την πρώτη Ιουνίου επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Παράλληλα, ο υφυπουργός έκανε λόγο ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να ξεκινήσουν «εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΕ».
Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βαρβισιώτης, ξεκαθάρισε πώς όσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν θα τίθενται σε καραντίνα αλλά «σε σύντομο υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξή τους, με παράλληλη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των πρωτοκόλλων».
Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό , ενώ στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο του σχεδίου
Πληροφορίες αναφέρουν θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις, ενώ το επόμενο κύμα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα έρθει τον Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις
Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.
Η μείωση του ΦΠΑ
Το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:
-Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
-Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
-Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Στον τομέα του τουρισμού σχεδιάζεται η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση)
Ταυτόχρονα, μελετάται για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%.
Φορολογικές παρεμβάσεις
Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Στόχος να διευκολύνουν τόσο τους λογιστές όσο και κυρίως τους φορολογούμενους, ώστε να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα και χωρίς άγχος τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Άλλωστε οι παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί, λόγω του κορονοϊού, για την εξόφληση φόρων, εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων, θα έχουν ως αποτέλεσμα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο «λογαριασμός» να είναι ιδιαίτερα βαρύς για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους.
Άμεσα 500 εκατ. ευρω στην αγορά εργασίας
Περί τα 500.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά εργασίας το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, για να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα επιδότησης.
Η απόφαση ελήφθη όταν έγινε σαφές ότι τα κονδύλια από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα πριν από τα μέσα Ιουλίου. Με βάση τις αρχικές ποσοστώσεις ανά χώρα, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν κάτι λιγότερο από 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο, έχοντας σοβαρές πιθανότητες να το καταφέρει για δύο συγκεκριμένους λόγους:
1) Οι προβλέψεις της Κομισιόν βάζουν την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί της ύφεσης και της ανεργίας.
2) Φαίνεται ότι δεν θα ζητήσουν όλα τα κράτημέλη «μερίδιο» από τα 100 δισ. ευρώ, καθώς δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς πρόκειται για δάνεια και όχι για επιχορηγήσεις.
Στόχος είναι να μπορέσει να αντλήσει η Ελλάδα έως και 2,53 δισ. ευρώ από το SURE, καθώς αυτά τα κονδύλια θα στηρίξουν τις θέσεις απασχόλησης στους ευαίσθητους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Με το αρχικό «μερίδιο» του 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί επαρκώς το διάστημα έως τον Σεπτέμβριο και υπό προϋποθέσεις (π.χ. μικρότερο ποσοστό επιδότησης, στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές) να διατηρηθεί η «ομπρέλα» έως το τέλος του έτους. Αν, όμως, τα κονδύλια είναι τελικά διπλάσια, το οικονομικό επιτελείο θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, πιθανόν και έως τις αρχές του 2021.
Το πρόγραμμα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης θέσεων μερικής απασχόλησης, όπου το κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς μεταξύ των αρχικών και των μειωμένων αποδοχών, με πιθανό πλαφόν επιδότησης τα 650 ευρώ.
Ρευστότητα
Στο σκέλος ενίσχυσης της ρευστότητας, πέρα από τα προγράμματα που «τρέχουν» και θα «τρέξουν» μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Ιούνιο θα υπάρξει και β΄ γύρος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υψηλότερο ποσό προς διάθεση (περίπου 1,4 δισ. ευρώ). Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα λάβουν τη νέα «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα είναι με βάση τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις των μηνών Μαρτίου-Απριλίου-Μαίου.
Έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες
Στην έκπτωση φόρου φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν απώλειες από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% να αποζημιωθούν. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο φόρος για εισόδημα από μισθώματα, που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι ιδιοκτήτες, κατά ένα ποσοστό της απώλειας που είχαν. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ποσοστό θα είναι της τάξης του 50% και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο Δημόσιο 50 εκατ. ευρώ.
Πάντως, εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος της απώλειας, τότε θα «κουρευτεί» και ο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει την παράταση του μέτρου της καταβολής μειωμένων ενοικίων έως το τέλος του έτους, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περί τα 300 εκατ. ευρώ) που θα είχε σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση των ιδιοκτητών. Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών που απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους από ενοίκια κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κάλυψη ενός τμήματος από τη ζημία που έχουν υποστεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ το 2021 θα πληρώσουν φόρο μόνο για τα ενοίκια που εισέπραξαν.
Χτίζει συμμαχίες
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, η Αθήνα, δια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργών, δομεί συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.
Με το βλέμμα στραμμένο και στον τουρισμό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κοροναϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν και η σταδιακή αποκατάσταση των μεταξύ τους ταξιδιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μία δέσμη αρχών που θα πρέπει να διέπει την ομαλοποίηση των διασυνοριακών μετακινήσεων, δίχως να προκαλείται κίνδυνος ανεξέλεγκτης έξαρσης των λοιμώξεων. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεννόηση για τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών.
Άνοιγμα συνόρων
Η κυβέρνηση έχει στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα διεθνώς, λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού από τη χώρα μας, τις εικόνες από το άνοιγμα των ελληνικών παραλιών και φυσικά από το άνοιγμα της Ακρόπολης, που συγκέντρωσε θετικά σχόλια από ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη.
Την ίδια ώρα νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA MAg» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ανοίξουμε την αγορά μας, το λέμε σε όλο τον πλανήτη,. Θα είμαστε ανοιχτοί από 1 Ιουνίου, ελάτε να μας επισκεφθείτε», μια και την πρώτη Ιουνίου επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Παράλληλα, ο υφυπουργός έκανε λόγο ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να ξεκινήσουν «εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΕ».
Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βαρβισιώτης, ξεκαθάρισε πώς όσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν θα τίθενται σε καραντίνα αλλά «σε σύντομο υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξή τους, με παράλληλη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των πρωτοκόλλων».